Toysdaily 玩具日報

查看: 32127|回復: 67

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.55~~~第十九代主公~~~志葉丈瑠 真劍紅

"一筆奏上 !"~~~ 一眾正義之師變身成真劍者~~~向入侵人類世界的外道眾作出抗衡~~~保護人類免受危害~~~ :!

真劍紅~~~侍戰隊真劍者隊長~~~變身者志葉丈瑠是志葉家第十八代代理主公~~~:78: 伙伴四位家臣真劍藍~綠~桃~黃~~~與及友人梅盛源太真劍金~~~一起聯合對抗外道眾的來襲~~~ 是戰隊系列極具人氣的一套作品~~~:74:今次這盒真劍紅是 SHF 戰隊系列的第一彈~~~為表重視巿場~~~廠方以初回特典黑子作招徠~~~結果成了 2011 年其中一款被炒賣的貨品~~~:60: 單看今次外盒包裝~~~又是一款全新設計~~~感覺相當華麗~~~有一種"唔買都埋黎睇吓"的意慾~~~:DD配件除了真劍紅本體外~~~附上左三右六~合共九款可換手首~~~專屬獅子折神兩種型態~~~書道 Phone 變身器~~~一把常配刀真劍丸~~~與及烈火大斬刀一把~~~配件算是相當豐富~~~:)

真劍紅身型略瘦~~~:80: 全身除了兩肩部件外~~~包括腿部黑色部份都有上色~~~可謂落足本錢~~~:58: 面相的火字白邊有些微出界~~~不是很礙眼便算了~~~:38: 配刀真劍丸的雕功很仔細~~~固定在左腰側時可以擺成不同角度又不會掉下~~~值得一讚~~~:71: 真劍紅素體的關節設計靈活緊實~~~就算足踝用了杵臼關節亦有不錯的貼地表現~~~:73:把真劍丸提在手上可以擺出不同的揮劍姿勢~~~十分好玩~~~在影相時我幾乎停不了不停地玩呢~~~:shy:

專屬的獅子折神有兩種型態附上~~~這麼細小的配件~~~小獅子的前腳竟有前後活能力~~~實在令人喜出望外~~~:D

放在手上的獅子折神~~~看上去蠻可愛的呢~~~:)

書道 Phone 變身器亦不煌多讓~~~十分精緻~~~:73: 提在專用的手首上令我有突然擺姿勢的靈感~~~由於這隻 SHF 的重量比較輕~~~擺成單腳企還可以呢~~~:35:

烈火大斬刀~~~雖然是全膠製作~~~但各細部均忠實重現~~~:51:

不知是否大型武器就是等如"有型"~~~這下子又令我放了不少時間在這裡影相了~~~:63: 如果有其他折神或 disc 或牛折神那支炮附上~~~我想我玩這 SHF 的時間會更多更多呢~~~:time:

小結: 真劍紅係上次魂展投票中~~~人氣極高希望想推出 GE 一隻 SHF~~~:78: 日本準時係二月十一號推出~~~正價貨唔使半日就已經全部賣晒~~~剩低 GE 只有開始炒高價 GE 餘貨~~~同 OOO Tatoba 一樣大熱勝出~~~:what:但唔同 GE 係特典黑子無喧賓奪主~~~蓋過 SHF 本身 GE 銷售~~~:DD

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

黑子是志葉家的家僕~~~人數眾多~~~一般不會以真面目示人~~~:65: 今次這進特典黑子是一件不可動的實蕊公仔~~~上色雕刻一般~~~不過質感比真劍紅好~~~:DD

志葉家的令旗就是這樣印在盒子上~~~我想沒有朋友會把它切出來吧~~~:@ 還是利用影印機覆印一張實際一點~~~:shy:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

終於輪到我買這盒真劍紅的主要目的了~~~就是想與 DCD Crossover~~~重演 DCD 第二十五話的情景~~~:handshake:

首先是 DCD 借用真劍丸~~~:)

接著是 DCD 借真劍紅用的 Final Form Ride Blade~~~Blade Blade~~~:43: 這樣我又可以再把 Blade Blade 拿出來玩了~~~:$

DCD 用 Attack Ride 變換出來的烈火大斬刀~~~提在 DCD 手上仍是很帥呢~~~:35:

後記: 其實我重未睇過侍戰隊~~~但如無意外~~~無線播 GE 話我應該會睇番~~~:77: 呢隻 SHF 我係十一號下午係中野某鋪用正常價買番黎 GE~~~當時得番一 SET~~~返到香港時已經唔只呢個價~~~真係算好彩~~~:51: 但有少少心痛就係個盒完整度不保~~~唔小心壓殘咗~~~不過自己玩就由佢算啦~~~:oh: 今次呢隻真劍紅竟然令我玩咗咁耐~~~連帶個分享帖都長咗成倍~~~真係有啲意外~~~:DD

I rare to issue 精華 post but this post is worth for it! :71:
I rare to issue 精華 post but this post is worth for it!
Douglas.M.Saint 發表於 21-2-2011 01:46 PM
得到德哥支持~~~感到好榮幸~~~:handshake:
我好中意侍戰隊
不過冇意欲買
因為淨係買拉打已經夠嗆:42:
我好中意侍戰隊
不過冇意欲買
因為淨係買拉打已經夠嗆
pein 發表於 21-2-2011 02:01 PM
我應該只係買呢隻算~~~拉打系列已經好難應付~~~:( 因為 cut 咗好多其他嘢玩~~~錢都唔算係問題~~~只係收藏地方愈來愈少~~~:o
我本身都想入一隻真劍紅...............就係為左儲DCD用過嘅武器................樓主好嘢!!!
some大又一好post出現!!!:handshake: 不過我仲未有時間去你講嗰度入貨............:die: 希望星期四唔會冇哂啦!!! 唔通入左長洲讀書之後真係要將我迫離玩具界!!???:no:
最近佢同omega都好評如潮呢~不過我對戰隊既人物同digimon都已經無咩衝動想入了:67:
thx for heart post!!
mame169 發表於 21-2-2011 02:41 PM
多謝 mame 兄支持~~~:77:

我本身都想入一隻真劍紅...............就係為左儲DCD用過嘅武器................樓主好嘢!!!
herolouis800528 發表於 21-2-2011 03:02 PM
我係為咗可以影到交換武器GE相~~~入咗真劍紅~~~估唔到又真係幾好玩~~~:)
完來有咁多配件玩, 真係喜出望外..., 不過小弟唔多心嘞, 剩儲幪超 SHF 都已經係一個深坑, 除非 Bandai 會出 SHF 電腦奇俠...。
some大又一好post出現!!! 不過我仲未有時間去你講嗰度入貨............ 希望星期四唔 ...
aeromanCCM 發表於 21-2-2011 03:14 PM
我一陣都會過去嗰面食飯~~~使唔使幫你入住先呀~~~:(

最近佢同omega都好評如潮呢~不過我對戰隊既人物同digimon都已經無咩衝動想入了
timothy276217 發表於 21-2-2011 04:00 PM
原來 timothy 兄唔好戰隊~~~:(
some大又一好post出現!!! 不過我仲未有時間去你講嗰度入貨............ 希望星期四唔 ...
aeromanCCM 發表於 21-2-2011 03:14 PM

Some 大呢隻真劍紅係日本買, 師兄你嘅意思會係短期內過日本 "掃貨"?
我應該只係買呢隻算~~~拉打系列已經好難應付~~~ 因為 cut 咗好多其他嘢玩~~~錢都唔算係問題~~~只係收藏地方愈來愈少~~~Somebody_Ex 發表於 21-2-2011 02:38 PM

呢個都係我嘅處境:47:
烈火大斬刀冇都得轉大筒模式
some兄會唔會覺得失望呢?
我一陣都會過去嗰面食飯~~~使唔使幫你入住先呀~~~

原來 timothy 兄唔好戰隊~~~
Somebody_Ex 發表於 21-2-2011 04:06 PM

機械人還可以的,人物就沒甚興趣了:(
不愧是精華帖,相片拍的超棒:71:
我也是為了重現DCD而買了真劍紅、金:36:,但藍&綠以限定方式推出也讓我斷了收完整個仕戰隊的慾念:53:
不過真劍紅甫開盒倒是讓我有種拿著Figma的錯覺。