Toysdaily 玩具日報

查看: 9948|回復: 63

[分享討論] 訂貨的喜與悲 - 訂貨的 開心 OR 慘痛經歷分享區~

訂貨, 三兩個月唔埋就會有相關討論, 不如大家就直頭分享一下開心 OR 慘痛經歷~
(不過店名問題, 煩請各大大小心處理, 免得被鎖Post/ 帖)

我自己就由上年先開始訂, 由 Strong World 既魯賓 POP 開始係第一隻
因為當時 娜美 Strong World 一出好快就已經俾人掃,
小弟為免魯賓有類似情況就第一次落訂~

發覺訂都有好處, 就係唔使行, 唔使格價, 只係等電話: 方便~

之後都訂過下 POP, 組立~
我諗我算係開心經歷, 因為訂完之後....

1. 冇俾人加價
2. 之後現貨價冇插水
3. 訂左之後只係等, 唔使行唔使煩~
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
相反, 我朋友就有一次慘痛經歷
佢訂 Watchmen 美系 6"
訂完之後, 一個字: 拖~~~~~~~~~~~~~~~

拖拖拖, 問極都只係話就有, 下星期, 又下星期, 又下星期
到人地有, 佢又"未有".......咁佢呢家話 "未有", 就冇得退錢.....但又唔知幫唔幫第二間買好
之後, 拖拖下......信佢唔過, 我朋友最後幫第二間買(仲要比訂價平)......

過兩個星期, 諗住番去同佢嘈退訂
但係佢又忽然間番倒貨.......咁就俾佢反客為主
咁我朋友又費事買重複貨, 咁就o係佢間舖揀第二D野黎買.....

各路大大又有咩訂貨 開心 OR 慘痛 經歷呢?
第一次就係188顧住一樓訂天威
店主好好人
我成日打去問到貨情況
店主都好有禮貌
到最終等唔切~~我想退訂
店主都好好人退返現金返我

好多舖頭可能唔肯退
或者退咗都要你即時買其他野
頭像被屏蔽
第一次就係188顧住一樓訂天威
店主好好人
我成日打去問到貨情況
店主都好有禮貌
到最終等唔切~~我想退訂 ...
rickyu84 發表於 2-2-2011 11:43 AM

肯退訂, 果然值得讚~
以你果個情況, 好多時都唔肯退, 因為唔係佢冇貨~
以前有訂開神話....但唔知點解個價訂左仲高過即買價..所以無再訂啦
howareuuu 發表於 2-2-2011 11:48 AM

呢D case, 同樓上有個帖講既一樣: 訂黎有乜義意
頭像被屏蔽
我經常訂PVC,有唔少都唔係咁多間有現貨…
唔訂既話真係行到跛都唔知買唔買到

不過最開心一次係09年訂GSC隻Saber Lily…訂價都只係7.1算…
有貨派又唔洗食炒價…真好∼(隻野而家12算都有人買…)
開心:
ht 訂12吋,次次都唔使驚.

火滾:
188某世店訂es合金,加價5成
eb訂風雲12吋,貨不對板,大delay
fewture訂EX Shin getter,大delay
次次訂完 , 件貨就唔知做乜插水
唔訂啦 , 炒到飛天

_ !
唔訂啦 , 炒到飛天

_ !
玩具 發表於 2-2-2011 04:07 PM

哈哈,你都幾黑仔
我就經常係賊船訂野, so far 都無乜野唔開心經驗
但係係雞汪地庫近樓梯個間就經常有不快事件發生,所以我己經無係個間野訂好耐
唔訂啦 , 炒到飛天

_ !
玩具 發表於 2-2-2011 04:07 PM

X2
我之前訂個啲code geass限定,NEW電,白kuuga,零號插曬水...
但我一吾訂,好最code geass新個隻vincent又炒價.....
以前有訂開神話....但唔知點解個價訂左仲高過即買價..所以無再訂啦
howareuuu 發表於 2-2-2011 11:48 AM

高達都係
我朋友試過1金牛2魚幾訂隻彩透PG Strike,依家1金牛都唔駛
我知道就話,做咩唔搵我,相熟舖頭平好多,雖則無1 金牛樓下,但係都比佢買個價
平一魚幾
高達(除左限定)訂係多餘
頭像被屏蔽
樓主都好多哩類討論POST.

小弟只係訂過三次玩具, 三次都開心收場.

第一次, 響菜檔, 訂夫婦紅籃機1/48 ...
bad-aries 發表於 2-2-2011 01:50 PM

哈哈, 唔講唔覺.....我諗我鍾意八卦下各大大玩玩具既唔同經驗, 睇法, 習慣~
例如, 你唔講我都唔知斗城都有得訂野~
我經常訂PVC,有唔少都唔係咁多間有現貨…
唔訂既話真係行到跛都唔知買唔買到

不過最開心一次係09年訂G ...
s300983 發表於 2-2-2011 02:29 PM

買野既心理就係咁, 自用既其實件貨升/跌都唔多關自己事
但感覺上賺左開心左~