Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 訂貨的喜與悲 - 訂貨的 開心 OR 慘痛經歷分享區~

加價五成, 係度度都加定係得佢加?
movie_arms 發表於 3-2-2011 11:48 AM

佢比人遲番貨, 我一月頭見街$350, 無買因我同佢訂左.
但e+周圍都炒上天(500-700)佢先番貨跟住話番貨貴左同唔夠貨.
所以加五成.
雞旺, 近樓梯???
左轉定右轉? 右轉都爛晒朵, 唔使多講了~
但其他就冇乜點聽過
movie_arms 發表於 3-2-2011 11:51 AM

唔駛轉一落就對正個間,訂野永遠都遲過人地出貨不特止仲要通常無通知,仲有幾次試過成個月都未拎到,而佢既價錢非常之唔 nice 之餘 display box 亦都大多數唔新淨(我唔係想要八角掟得死人個類,但係都唔好十次有八次個盒都係殘先得架.........)
佢比人遲番貨, 我一月頭見街$350, 無買因我同佢訂左.
但e+周圍都炒上天(500-700)佢先番貨跟住話番貨貴 ...
fatestay 發表於 3-2-2011 02:42 PM

有時又真係o係老版果邊諗, 又真係唔加對唔住自己
以果時女帝為例, 訂價5魚3, 但第一水貨大把地方賣成6魚半至7魚半,
最誇去到8魚, 仲要係有價有巿
果時我朋友5魚3訂, 最後老細加5魚變5魚8
講真, 睇見同行人人賣多差不多兩魚, 就好似睇住D錢飛走咁
唔加真係對得住人, 對唔住自己又對唔住生意~
不過如果企得硬咁都唔加, 就全行靚晒朵~
唔駛轉一落就對正個間,訂野永遠都遲過人地出貨不特止仲要通常無通知,仲有幾次試過成個月都未拎到,而佢既價 ...
ranger_ckk 發表於 4-2-2011 09:55 AM

果間都有聽聞過有得訂~
我多數幫 某一玩具店 訂, 同埋雞旺的 也苦Y字頭
順帶一問, Mandy 隔離果間我見佢都有得訂野, 唔知口卑如何呢?
果間都有聽聞過有得訂~
我多數幫 某一玩具店 訂, 同埋雞旺的 也苦Y字頭
順帶一問, Mandy 隔離果間我見佢 ...
movie_arms 發表於 4-2-2011 11:34 AM

你意思既 mandy 係唔係講緊信和衰仔樓下個層個間?個層上電梯位附近有兩間買呢類野架喎(一間近四仔店好似專買同人野,另一間佢出面掛住左 d 訂貨表既),掛住訂貨表個間買過一次超舊產品現貨,但未訂過所以無得評論

btw, 我而家多數都係訂賊船,信和一樓大熊,同埋現時點偉X,呢三間價錢不錯
若果訂稀有品就唯有揀信和一樓中間橫行個間,佢既價錢永遠都唔 nice, 但係服務態度好同出貨速度超快,所以都仲會訂下野,唔似雞汪個間咁........
另外不得不提上個月係呢度嘈過個間垃圾 X 街現時點 12x 力 x (Y 拍店名又名 Powerful XXX), 訂野出貨超慢 (遲同場成個半月都敢死,我中途以為佢走左佬), 去舖頭問野就 A 膞話唔知要問老細,係 y 拍問佢來貨俾晒單 number 又唔答, 出貨後唔夠一兩日就 call 我幾次迫我呢兩三日拎貨,跟住出 mail 三日內要拎否則當撻訂,當然我個幾日唔得閒去唔到,之後佢真係敢死話買左

呢間野就算佢搬去邊只要唔轉名我都會唱衰佢直到佢收檔為止
頭像被屏蔽
我也常常訂野, 主要訂PVC和限定品 有些店家返貨平左, 會扣除差額比返我(這是少數店家), 在孤主訂個一次, 還要是即出當天即取貨, 但果次的訂價是貴過現貨價, 我有同佢講返, 雖然他都用返現貨價賣給我, 但正常訂價應該便宜過現貨價的?
只去頑仔/HT訂野,都算滿意:73:

我呢,就有個咁的經歷...
當年剛剛出山口Saber,亦是Saber人氣巔峰,兆萬16/F成行成市,係個美好的年代:78:

當時我同3電訊有些糊塗帳目在糾纏中,事情已惡化到3電訊找收數佬驚動我屋企人了...
然後我訂的山口Saber到貨了致電給我去取貨,而我除了我自己的電話號碼亦留下了家母的號碼方便店家聯絡,
依個時侯就出事了...

家母以為收數佬打俾佢追我收數。:50:
(但我完全理解不了這個誤會到底如何形成...根本牛馬不相及...)

嚇到佢嚎啕大哭,家父更罵到店家狗血淋頭...
當然事後我立即致電店家道歉,
但我取貨時也非常鑑介...:31:

PS:我想訂MP01F阿...有大大推介相熟店家嗎?
你意思既 mandy 係唔係講緊信和衰仔樓下個層個間?個層上電梯位附近有兩間買呢類野架喎(一間近四仔店好似專 ...
ranger_ckk 發表於 4-2-2011 03:00 PM

Mandy 係雞王賣星戰果位 Mandy
佢隔離有間又 賣 Transformer 又賣12" 既店
呢間都掛左D景品 Poster 收訂, 價平, 但唔知信唔信得過
另外不得不提上個月係呢度嘈過個間垃圾 X 街現時點 12x 力 x (Y 拍店名又名 Powerful XXX), 訂野出貨超慢 ( ...
ranger_ckk 發表於 4-2-2011 03:09 PM

呢D, 真係要不得, 俾錢買氣受....
我也常常訂野, 主要訂PVC和限定品 有些店家返貨平左, 會扣除差額比返我(這是少數店家), 在孤主訂個一次, 還 ...
kulaching 發表於 4-2-2011 03:19 PM

"有些店家返貨平左, 會扣除差額比返我(這是少數店家"
嘩, 呢D真係良良良店
只去頑仔/HT訂野,都算滿意
timothy276217 發表於 4-2-2011 08:54 PM

頑仔有咩訂? 我主要訂 One Piece 景品/ POP, 唔知有冇呢?
我呢,就有個咁的經歷...
當年剛剛出山口Saber,亦是Saber人氣巔峰,兆萬16/F成行成市,係個美好的年代

...
隨感一亡魂 發表於 4-2-2011 10:56 PM

呢個經歷, 定位為.......有趣? 定係咩類別好呢...............