Toysdaily 玩具日報

[其他] 筋肉人友情血盟軍專區(分享日本kin 29 shop 大阪筋肉人特設會場)

keve0223 發表於 29-10-2014 08:41 PM
個擂臺真係求其啲,不過以大細應該只係擂臺一角,相信只係俾fans叫有個佈景影下相,又或要買四個拼埋 ...

最多出埋羅賓同泰利先收皮呀!
羅賓點都要出,但阿修羅更應出!盡管可能要俾多啲錢都值得!還顧多間玩具公司出阿修羅,感覺是浪記六騎士ver最好;但關節始終都有點瘕癡不算太順暢!希望以shf的技術可做到一個從心所欲活動自如的阿修羅吧!
keve0223 發表於 27-10-2014 07:53 AM
shf今年曰落左訂癈事煩!擂臺冇得訂,到時唔知買唔買到;相信兩百蚊樓下!老實講本想買原著版但出卡通版先 ...

一D都唔貴!!你睇吓d可動性~~
我玩咗咁多年可動figure(SHF, Revoltech, Marvel Legends等等)
從來未見過呢個size既figure可動性強到咁!
唔使300hk一隻真係超值!

官網: http://tamashii.jp/special/kinnikuman/
此都是我再買筋肉原因,但size比microman大一點點,又輕手而且仲得一個頭同對手換,要不是shf個名同可動性真係少少貴!
睇下個擂臺底部果然如我所料有筍位,可能真係要買4個拚埋先有完整擂臺,如果百幾銀只買得個角落頭,我真係要考慮買唔買擂臺!好似有啲搵笨,要成6百幾7百大元,中間仲要整幾條透明膠條承託圍繩,真係麻麻!
keve0223 發表於 31-10-2014 01:56 AM
睇下個擂臺底部果然如我所料有筍位,可能真係要買4個拚埋先有完整擂臺,如果百幾銀只買得個角落頭,我真係 ...

冇計可施,唯有兩個share一個用啦!純粹啫!
keve0223 發表於 30-10-2014 05:28 AM
此都是我再買筋肉原因,但size比microman大一點點,又輕手而且仲得一個頭同對手換,要不是shf個名同可動性 ...

相比起而家其他line既可動figure例如Figma同Revoltech,甚至千值練,SHF已經係最平靚正喇喎!
[quote]Devil_Fudou o
希望到時攞到實物,有物超所值唔會失敗便好!至緊要長出長有!
Devil_Fudou 發表於 31-10-2014 12:53 PM
相比起而家其他line既可動figure例如Figma同Revoltech,甚至千值練,SHF已經係最平靚正喇喎!

就算做模筋仔同戰神都算最冇難度啦!簡單到甘都吾會太貴!
講得對!可能呢兩隻唔係太複雜又冇咩配件,所以覺得唔太值,不過好耐都冇似樣既老筋玩具點都要支持下!我見到rider同ultra-act既作品都流哂口水,老筋出shf想省錢都難!

我唔知兩位對可動figure有幾多認識
但以我玩咗咁多年,擁有超過600隻可動figure(例如SHF, Marvel Legends, DCUC, Figma, Revoltech等等),而且每一隻都開出嚟玩
呢兩隻SHF筋肉人係我玩過同見過之中,最最最唔簡單既可動figure

對可動figure嚟講,每一個關節都係錢,分件多咗等如成本高咗,而且多咗裝工
所以一隻figure越高可動,成本就越貴

而且可動性同外觀性往往都係對立既
例如關節空間越大,可動性就越高,但外觀就會差咗
而關節空間越少,外觀就越靚,但個關節就會冇位郁
但SHF係我見過既figure系列中,可動性同外觀性都可以造到最好最平衡
點樣去設計呢樣野一樣要錢

所以睇一隻可動figure,並唔係只係睇角色外型,同埋配件多少就算
Devil_Fudou 發表於 1-11-2014 10:02 AM
我唔知兩位對可動figure有幾多認識
但以我玩咗咁多年,擁有超過600隻可動figure(例如SHF, Marvel Le ...

提督果然喺經驗玩家,對figure認識好深,但我有提問?例如多年前Revoltech北斗之拳糸列,打頭陣出果隻二打六爆胸骨雞冠頭個隻呢!果隻設計做模起辨工序都吾簡單啦,但當時定價都吾過二佰,當時覺得超抵玩,所以其實玩具大量生產成本都喺有限錢啫,主要喺跟隨物價而上漲.
好吧!先唔理價錢平或貴;等到二月有得玩,便好了!畢竟好耐都冇期待買可動既老筋,現在bandi肯出都幾興奮,到時便知龍與鳳!
keve0223 發表於 1-11-2014 11:51 AM
好吧!先唔理價錢平或貴;等到二月有得玩,便好了!畢竟好耐都冇期待買可動既老筋,現在bandi肯出都幾興奮 ...

全對!本人絕無其它,只說說一個人感受!戰爭人力量嚟自友情.無論點都好,要等到二月真喺頸都長……