Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 失望的服務.....

回復 41# 小櫻
代購...咁佢真係要事先講明了.
因為個客行入去比錢訂貨,然後佢就派貨,呢個過程我想一般人都當是零售的成份多一點.
我諗好多人係買魂shop o黎收藏
連盒都唔開
對o個o的人o黎講個啡盒先係最緊要
我諗應該係有客反映過先會改o左唔俾開盒check
慶幸至今係佢度訂都ok...:36:
未必係收藏咁簡單
係睇準時機放就真
回復 46# warxv
無用的
如 medicom 一樣, 你咬佢食咩, 作為客, 只有買同唔買, 你說呢套是無用的.

或者全世界包括日本人一齊唔買, QC 或會改好, 哈哈, 你話會唔會先!
回復  小櫻
代購...咁佢真係要事先講明了.
因為個客行入去比錢訂貨,然後佢就派貨,呢個過程我想一般人都當 ...
warxv 發表於 26-1-2011 11:58 AM

咁又唔知頑X喱啲有無話明係代購喇... 不過小櫻想講喱啲情況有啲特殊咁囉...

以小櫻理解... 上到日本魂Shop見到網上訂購... 但因為唔係响日本住所以要搵鋪頭代購... 咁間鋪有做... 仲係「團購」型式... 所以未幫襯佢訂囉... 佢哋都係要逐個Order咁落卦...

記得上次搵佢哋買隻Figma神樂亞矢連PC Game... 佢哋真係上網禁掣落訂... 不過果陣佢哋訂唔到於是小櫻搵咗地庫果間代訂... 不過都要到二次出荷果陣先訂到... 當然家陣仲有現貨就題外話啦...

估嫁咋... 佢哋可能收100盒訂就落100盒Order... 先到取貨嘅如果可以俾佢揀足100盒先俾錢嘅話對遲來嘅客唔公平... 小櫻想講嘅係... 唔同平時零售模式... 佢哋可能都無Spare貨俾你換... 有問題只可以拎翻日本搞無得即刻俾過盒你... 俾咗你其他客未無貨囉...

小櫻上
回復 52# 小櫻
你講的我理解,明白.而我想講的是可能攪錯的是店舖本身.
你講的情況如果佢有對客人講明是代購或團購,有壞只可以幫手代換,咁無問題.
但佢如果萬一無同客交代清楚,咁就變左佢打開門口做零售但"誤會"自己做代購了,咁攪錯左問題個係間店本身,客人還是應該有其應有的權利.
我唔知樓主所說那一間的情況如何.我回應多少是奇怪有些朋友很體諒一些店舖的處境而已.
唉....無爛無錯件無漏件就算了...
更何況四眼姐姐肯幫你同笨大交涉.
我試過有玩具店叫我自己找代理瑞記.. ...
fktuen 發表於 26-1-2011 11:40 AM

fktuen兄呢句好應~:help:中曬我..
可能錢是唯一可換取 接近 Perfect 的玩具QC吧...
頭像被屏蔽
講來講去o甘多感受有咩用,人地都唔會改個遊戲規則架啦,
大家o甘唔開心,這一生都唔好再幫親佢,全香港還有很多玩具店,
一於等佢無生意要摺就自然會檢討.
同埋如果佢肯開,未又有人會出post話這間店的貨全都是兩層膠紙,
都係o甘講,全新但是開左去邊到搵人要呢,如果有人肯要唔該回回啦!!
講來講去o甘多感受有咩用,人地都唔會改個遊戲規則架啦,
大家o甘唔開心,這一生都唔好再幫親佢,全香港還有很 ...
xoxokin 發表於 26-1-2011 01:41 PM

就好像船仔比人話開過晒所以依家無乜人敢去佢度訂貴野
....有點奇怪,打開門口做生意就係有風險的,賣雞蛋的如果人地送D"壞蛋"來,店舖都唔一定有得退,呢個風險成本佢 ...
warxv 發表於 26-1-2011 10:54 AM

....有點奇怪,打開門口做生意就係有風險的,賣雞蛋的如果人地送D"壞蛋"來,店舖都唔一定有得退,呢個風險成本佢 ...

或者咁諗, 樓主本身係見佢同佢朋友同一隻figure, 但好似有d分別.....所以想睇下店舖裡面有冇同一款貨比較下...
如果樓主有咁樣同個店員講, 可能仲有得睇多一隻....但佢應該冇講到....

我就覺得, 如果只係色水上既誤點都冇得講, 反正大家都係抽獎咁抽, 但如果係崩左, 缺件呀果d....其實我覺得係有得商量.....

或者咁, 下次先上黎td 睇下大家既貨有咩優/缺點...記低,然後到攞貨時睇下lo....
至於店舖既規定,我個人覺得可以接受....始終店舖都唔知啡盒入面既貨係點....唔想take risk 都可以理解....bandai 同店舖本身冇協議  話店舖可以先同顧客compromise, 然後bandai 再send 另一件貨...
水貨既問題就o係呢到....
宜加始終唔係去惠康百佳買麵包, 食到肚痛可以搵賠償....
首先多謝這樣詳細既回應. 我其實都唔係第一次同佢地訂貨, 水口, 唔太差我也照單全收, 不過點講好, 當時 ...
virtualman 發表於 26-1-2011 03:15 AM

但你開左啡盒 , 下一手見到雙膠紙就會唔要 , 咁件貨點算 ?
這點我相信係店舖所擔心的
唔化, 係咁, END.

現在有話壞左咩  .......