Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 失望的服務.....

:67:要服務態度好去焦人吧, 不過實貴D
算數啦講真開過搵邊個要,樓主我問閣下啦,有盒貼了幾層膠紙,比你選擇,你未睇都已經唔要啦!
比我直頭唔開盒check 啦,又唔係炒,又唔會開展覽,自己玩,我訂幾盒sic限定都無開來check!!
一句講哂o甘唔開心下次唔好再幫親!!
我今晚拎,有d驚添><btw,我都係得返一張單,今晚拎埋就冇
將心比己, 日本人訂魂SHOP都係無得換, 寄到&#22175;係個隻就個隻
我真係覺得佢地肯幫你去BANDAI度搞算係咁 ...
luciferdark 發表於 26-1-2011 01:32

讚同luciferdark兄既講法

其實以平常心去買玩具,係少d煩惱:67:
我睇晒d盒樓主都係唔肯講件貨有咩問題,多數都係有少少唔完美果隻

個個開幾盒黎睇人地仲駛賣ge,我次次都唔開盒check,只要無開過就得
我說你要改變一下心態,有時唔係玩具店唔想幫個客, 是日本方面的遊戲規則越來越難玩。
誰都知得罪客等於無生意, 但d貨比d客開到唔賣得, 誰負責?
比你開左,下過客來,佢同個客說,上個客開左來看,個個都係咁,你是訂左貨的客會有什麼感覺?
我同佢訂過macross 合金於魂 shop 賣的兩套甲, 一樣咁, 開盒中玩法,so what? 人人都係咁。
我買玩具也有底線, 太離譜我也唔要,但要合理。
今次冇計硬食 , 以後咪X幫襯佢囉......我都唔鍾意幫襯佢地 , D野又唔係平, 人態度又衰...
又來... :67:

果真生意難做...

買件玩具頂多一千幾百... 無錯人人都想買件靚仔嫁啦... 但原本都密封&#22021;限量版貨... 俾你開晒Check飽Check罷就算件&#22050;未身無瑕疵都俾你污辱過啦... 破&#21655;處搵鬼要?...
....有點奇怪,打開門口做生意就係有風險的,賣雞蛋的如果人地送D"壞蛋"來,店舖都唔一定有得退,呢個風險成本佢應該打入皮費之中才對.
咁難道現在做客的遇到咁的情況都要將心比己,壞都買回家中食左佢??
If你唔要,咁開&#21655;&#22000;盒好難要人要&#22000;喎~
....有點奇怪,打開門口做生意就係有風險的,賣雞蛋的如果人地送D"壞蛋"來,店舖都唔一定有得退,呢個風險成本佢 ...
warxv 發表於 26-1-2011 10:54 AM

可能佢&#21707;當「代購服務」卦...

一般正常零售&#22021;話... 貨品有問題就當然係零售商自己同供應商解決... 但喱&#21874;甚麼魂Shop限定... 誌上限定.... 之類... 頑X&#22021;角色只係代購... 就同果&#21874;代拍代購服務差唔多... 貨就得一件... 有問題佢&#21707;都係得一件(指代購服務公司)... 唯一辦法係退翻俾日本果邊...

所以有時好難講... 正如小櫻之前講過... 俾盒上手破過處過你都唔鍾意啦... 咁不如全部唔俾開... 自己返去開&#22175;Check... 唔得&#25886;翻&#22175;幫你搵日本果邊一換一... 唔額外收費&#22021;話都可以話係最公平&#22021;做法... 至於態度問題嘛... 每個人要求唔同... 有人買串魚蛋都可能要求多多嫁嘛... 小櫻個人覺得雖無乜表情但蠻算有求必應囉...

小櫻上
我諗全香港唔只得佢一間有得訂魂Shop野...
但係點解次次都係佢畀人拎出黎講...
係因為佢最多人幫襯???
定係其他原因...

唉....無爛無錯件無漏件就算了...
更何況四眼姐姐肯幫你同笨大交涉.
我試過有玩具店叫我自己找代理瑞記....

公道講句:
SHF Eternal 品質超差。
連日本有名氣的玩具 blog [ YO&#12398;玩具 ] 隻 SHF Eternal 亦傷痕滿身。
膊頭甲有白點,隻角水口差,油不平均...

買笨大的限定品就如抽扭蛋,是硬食的.

就本人隻非限定 - SHF Dark Kiva
未開盒是 check 不到頭側的甩油 defect...
後來就入多隻算數~
可能錢是唯一可換取 接近 Perfect 的玩具QC吧...
這裡的 C Hing 也是這樣呢~:78:
....有點奇怪,打開門口做生意就係有風險的,賣雞蛋的如果人地送D"壞蛋"來,店舖都唔一定有得退,呢個風險成本佢 ...
warxv 發表於 26-1-2011 10:54 AM

都認同你講法, 但要睇壞到咩程度, 如果真係缺件同大問題, 咁老實佢地應該換
如果係水口, 什至係上色問題, 咁呢個真係無得講
可能佢&#21707;當「代購服務」卦...

一般正常零售&#22021;話... 貨品有問題就當然係零售商自己同供應 ...
小櫻 發表於 26-1-2011 11:31 AM

同感~ :78:

其實衰仔算好了。
試過網買太多野又超大件 (成條腿咁高),又要分批走私回家,我先 full pay 叫佢寫單。
之後我分一兩個禮拜每次一兩盒取貨,佢地都不厭其煩,算係咁了。