Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 幪面超人俱樂部(吹劇情、吹玩具、吹下水)

agito..
當年香港亞記接住kuuga播
本來我睇kuuga睇到好熱血
之後播agito開始對佢既劇情吃不消了
基本上除左打戲,劇情對我個時係小學雞的我係很難明白
所以睇睇下就無睇到
直到09年播decade
我先重燃那份熱血睇曬kuuga-kiva(未睇響鬼)
前後都花左差唔多年半時間
依家睇返agito就真係好有心機咁睇曬佢
不過講真,平成年的拉打劇情真係有點複雜
小朋友真係好難明,其實都表示左拉打依家既主打對象係年青人至中年人
(其實電王條主線到依家都未明,睇落去係全靠個四隻野)

P.S. A to Z有字幕了
新劇場版預告
stonekeung01 發表於 16-1-2011 02:16 PM

用電王貫通全部拉打…點都好過用decade…
p.s.電王應該係平成客串得最多既拉打…我諗當日設計電王既人…都無諗過會咁。
睇左A to Z啦~
有唔少驚喜(唔劇透啦…太少人睇左啦…出字幕一兩日,廢事啦。),最重要,係動作場面出色。
絕對正過tv版既動作好多。連W有d肉酸既絕招都設計過哂。
如果tv版都咁正,W絕對更出色…果然無完美。
有冇人知A~Z爆笑版有冇字幕版?
有冇人知A~Z爆笑版有冇字幕版?
takeshi 發表於 16-1-2011 10:38 PM

有就正…我都想睇~
O屎 + 電王 又出一套 電影版 ... :67:
http://www.youtube.com/watch?v=n ... ure=player_embedded
睇左A to Z啦~
有唔少驚喜(唔劇透啦…太少人睇左啦…出字幕一兩日,廢事啦。),最重要,係動作場面出色。 ...
原罪 發表於 16-1-2011 07:05 PM

套野衰就衰左無端端加入左痾屎
O屎 + 電王 又出一套 電影版 ...
Vince 發表於 17-1-2011 10:13 AM

我現在聽到電王那出場音樂已去到會發惡夢的地步,電王幾時先肯放過我:80:
http://www.youtube.com/watch?v=nhGDfCZWXj4&NR=1
原來幪面超人d招式係咁嚟..............................
我現在聽到電王那出場音樂已去到會發惡夢的地步,電王幾時先肯放過我
yugi 發表於 17-1-2011 03:03 PM

我都覺得電王好煩...幾時至斷尾?
睇左A~Z..真係忍吾住要講2句,吾講劇情~

D動作場面真係做得好出色..除左畫面..D招式都度得好正..臨尾換齊甘多隻色出招確係令人快感。
唯獨覺得有d場面係technic上可以再做好d就真係滿分..好似整個場面動作接位吾多順(如車戰)..一打就跳左另一場景..仲有last末變身照井同Trigger打同劇情接合上有d吾岩timing..

我覺得故事大橋吸引,亦有番TV版一向ge估主謀橋段..
只係整套戲時間太短了..好多野都快做快過..節奏太急..如果可以延長到個半鐘,凝造下主線氣氛(其賣條大橋真係吸引),加多場感情戲比phillip同風韻猶存熟女及照井同所長...增加感情線..另劇情可以拉長曲折DD...甘就真係完滿,見到邊升字幕邊做埋ending場戲..真係..希望有director cut..
鏡頭唔接就一向特攝片專利啦…
家下唔一跳跳去石礦場已經俾面你。
鏡頭唔接就一向特攝片專利啦…
家下唔一跳跳去石礦場已經俾面你。
原罪 發表於 19-1-2011 11:22 PM

但係我覺得呢d位係平成TV已經改善左好多..依架電影返而倒退..翔太郎house硬接坑渠位(仲要action接),真係好ua凸,係Tv有時都會有撞爛牆shot先接ka..睇到佢地有想過此問題...可能時間真係太迫..有都cut左..
雖然係慣用..但我覺得要進步呢..

而且我吾淨指係轉場..車戰D動作位好多位吾接...last照井變吾到身打Trigger(Trigger已經按製要變身),..我仲冧甘打法,仲估照井可能要死甘濟tim..點知一返來個shot係Trigger and luner usb被吸出..甘果場單打戲點呢...我係頗執著呢d位..點解真係有排講...因為我成日想/將rider當成成人向片看待..
返而ooos無里頭出場我又接受到 ...