Toysdaily 玩具日報

[其他] EB風雲遲到的原因

印象中, ht嘅價錢剛剛開始時代亦係便宜啲, 個時仍然係細廠,之後慢慢先貴,如果講質素 ...
thespawnx 發表於 31-12-2010 01:00 AM

可能是新科技,可動眼珠嘛.....HT當年通漲無咁勁......

我亂講的,不要介意..:64:
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
我都好明白
我所在公司既產品都有比大陸廠偷模做老翻...
大陸人就係短視....成日只係睇到眼前利益走捷徑、走精面...
唔單只好多廠都偷客個模整老翻....
仲有大家都耳熟能長既珍奇到O咀事件....
假雞蛋、黑心棉、坑渠油、屎水菜、毒豬油........
講真利潤多幾多.....但大陸商人就係會睇中眼前個小小利益而放棄公司長遠發展......
服務態度更加係得人驚.......唔聽指示、效率極低、質量極差、無責任感......
將來成本上升之後,我真係諗唔到大陸工業仲會有咩競爭力
講到樣樣都控制唔到,貨期質量又由廠家操縱
仲有客敢信你???
自暴其短,相當不智
Oldcat 發表於 29-12-2010 12:30 AM

我好同情EB老闆
但EB老闆好似仲未明白一樣野
你選擇"Made in China"就知大貨質素差係正常,好係奇蹟
特別係佢依種需要咁高技術...咁精細上色既工業...
大陸工廠點會滿足到你?
你除左埋怨大陸廠之外有無方法解決依個問題?
定係諗住繼續靠運氣係大陸搵到一間良心+質素企業??
點解HT既大貨問題又無你EB咁嚴重?

仲有,
人地點解咁容易可以將你既技術人員同模具等偷去用....
咁睇落去你根本好被動......解決唔到以上兩個問題
歷史一定會重演

sumsum.com 發表於 31-12-2010 02:06 AM

... if i was EB management, would pay a fortune to hire you as PR director :77:
... if i was EB management, would pay a fortune to hire you as PR director
roundbun 發表於 1-1-2011 12:51 AM

閣下真幽默...

我都好明白
我所在公司既產品都有比大陸廠偷模做老翻...
大陸人就係短視....成日只係睇到眼前利益走捷徑、 ...
mrli_20 發表於 31-12-2010 08:30 PM

人工平,同水平好過印度。
回復 100# PPerry

好在呢隻在下唔中,少樣野擔心。Happy new year^_^

EB~~加油~~支持你~~買現貨~~~訂就.............................................

其實鋼模就話廠商扣起,原模還在手上,再開個鋼模囉......經一事長一智~~~加油~~
其實雕像已經開始回力。

睇完之後, 確是明白及同情.

但, 同樣說出, 他們公司, 真的經驗不夠, 莫講話搵廠3rd party加工, 就算果間廠係自己公司既, 一樣會出現好多問題, 自己公司同出面既人串通, 在國內裏見不鮮; 做事 ma full 是但, 在他們口中更可說成合情合理, 講極都唔明/唔聽次次出現, 總之會比佢地激到吐血...............

所以, 絕對明白他們公司的難處.

但, 我不是在落井下石, 因為這其實都是一些管理上的低級錯誤, 這些事情, 說了出來, 可能暴露了他們公司的人管理上比較低手, 被廠牽住走...........

有些公司, 發現廠商生產貨品質數有問題, 或含鉛超標之類, 貨件去到外國歐美先出事, 真係分分鐘陪死................. 所以, 監管很重要. 總之, 國內既廠, 什麼事情都會發生, 真係要有最壞的打算, 最好的準備.

還有, 看完那位作者的自術文章, 總是覺得他在埋怨離開了的人, 總會後悔云云, 如他是公司的高層, 這樣的寫作, 未免不夠大體........................................... (雖然我明白他遇到的事情)