Toysdaily 玩具日報

[其他] EB風雲遲到的原因

咁即係冇本事做啦.....
過幾年都唔知有冇enterbay啦.....
一個好似比人種壞既細路去開公司....
佢第一日做呀?咁多年都解決唔到呢D問題,呢次咁''杰'',你之後又點解決呢?
我估唔駛好耐,下次又有差唔多既野出現...........
生產線未成熟就唔好學人一次過出咁多隻啦.
講到自己無責任咁!又話大陸點,又話自己公司同事點!講到呢間咁既EB未來好似Bandai咁!自己又唔反醒. 成個白痴細路係道想人同情!
回復 4# 黃金雙子薩卡

不要忘記HT.,MEDICOM,BANDAI都是內地廠家代工的,怎麼不見他們有出事?其實有規模的代工廠是不可能這樣自毀招牌的。沒猜錯的話EB應該是找的作坊式的小代工廠,作坊爲了賺取更多的利益而產生的糾紛~~
記得之前好像聽過HT不是人工上色~而EB是人工上色:80:
本來想打一篇比較長既post回應下我對EB呢封信既睇法... 但係諗深一層,都係算啦,如果呢封信真係實情既全部,我覺得EB吾好再做落去啦,佢地原來對生產方面同埋揀選工廠都完全無基本認識.....

如果我係其他既廠佬,睇到呢封信後,而咁岩EB搵我間廠黎做加工,我會心諗:呢條友原來咁易呃。咁我都會學之前間廠咁扣起哂佢D模,照辦煮碗一番。:56:
癈話。樣樣問題都係人地問題。好似自己完全啱哂。貪平揾啲有問題病諗住食多啲水位咪出事。如果無資金不如話雷萬事件累佢。
點解唔用返之前李小龍的工廠?
頭像被屏蔽
原來我地買嘅EB figure係未達標準嘅次貨...點解要呃我地?!:53:
原來我地買嘅EB figure係未達標準嘅次貨...點解要呃我地?!
GunLap 發表於 29-12-2010 11:12 PM

須則佢地厄我唔到,但也覺得相當可恥…
仲要自己爆出黎就直情係幼稚:66:
點解唔用返之前李小龍的工廠?
mushroom 發表於 2010-12-29 23:03

:x 賺多d 賺多d
:unhappy: 結果是得不償失

點解唔見bill話告人? 隱瞞d咩? 有中間人?? :36:
好老實....件事本來都慢慢過去....
大家焦點已經去左鬼武者....如果出得好...可以重獲玩家信心...
但而家 ...
MAX 發表於 2010-12-29 15:09

好老實 {:2_111:} 我估 ...係 籠裡雞作反;
假如被炒個位係合作伙伴, 佢米可以keep起d件 law {:2_115:}
對不對 ?    {:2_120:}
回復  黃金雙子薩卡

不要忘記HT.,MEDICOM,BANDAI都是內地廠家代工的,怎麼不見他們有出事?其實有規模 ...
矮子的鹹豬手 發表於 29-12-2010 09:00 PM

講句公道話,因為你講果d係大公司。
d廠要泊佢碼頭,佢地開好多對佢有利條件既合約,d廠都會做。
因為接到佢一間就可以養起成間廠
就算有事,大公司都有錢同佢打官司。
同泊得去果d都係正經,做到野既廠。
玩野既廠。只會搵d細公司,無錢,弱勢,同你要求佢既人尼呃
都吾可以講有心呃佢,都係做到就到,做吾到都要收錢
你吾比佢更加比你無賴咁姐~~~~

不過依家個point係,點解你明知吾達標,都用正價賣比人。
正如d師兄講,佢咁同d 西廠有咩分別?
頭像被屏蔽