Toysdaily 玩具日報

[其他] EB風雲遲到的原因

看見咁多回應, 我亦回一回:67:

實際上我一個eb嘅12吋都沒。 如果篇文章係真嘅
我都好同情阿bill嘅情況。 亦明白佢嘅心情。 感性啲講啦, 比我面對咁嘅問題,都是會咁火啦!講真真啦,創業係十分難嘅。阿bill有勇氣去實現自己嘅夢想, 確實值得我極度欣賞。因為我知道條路係非常非常挑戰, 吾係個個人都敢試。 聽到佢嘅堅持, 確實開心。 希望佢成功同可以同ht競爭。 到時我最爽啦, 2間好野出多啲抉擇,都是我哋受惠嗟。

但係現實歸現實。 我唔買eb嘅野。 因為佢比我覺得價錢比ht貴。配件亦一般較小。 質素現在比ht差。
確實買唔落手。 雖然我喜歡丹爺,李小龍。唯一感覺可以嘅係mr.bean折扣個隻同李小龍HD雕像, 可惜我現在沒收雕像。

我十分好奇,點解eb嘅12吋價格會比ht昂貴? 難道生產小數量係一個藉口??? 阿bill應該反醒啦! 當ht死咩, eb唯一強嘅係頭雕加上色。 以前都okay嘅, 但係現在大貨keep唔到囉, 細公司唔係藉口掛? 細公司應該更加便宜啲! 薄利多銷呢個策略吾work?我沒有做過我吾識, 如果一般都是便宜過ht, 我確實會認真考慮買
但係現在嘅價錢加上品質嘅問題。 我真真吾敢支持囉。

作為一個消費者, eb嘅12吋比我感覺到佢有D呃吃。佢篇文章如果寫比fans 或者自己人想發表吓自己個肚火,或者可以得到小小同情, 但係如果想要大眾消費者接受咁樣嘅解釋。 阿bill確實極度低B囉。

我欣賞佢嘅夢想,勇氣同堅持。 但係,佢現在咁嘅商業手法同態度, 我確實極度超級吾認同囉。。。good luck啦 eb。 何時我才能願意買我第一個eb嘅12吋哩?

以上全部只係針對eb嘅12吋
看見咁多回應, 我亦回一回

實際上我一個eb嘅12吋都沒。 如果篇文章係真嘅
我都好同情 ...
thespawnx 發表於 30-12-2010 02:55 AM

o甘耐以黎你出过o甘多遍文,我觉得呢遍至正!! :34:
enterbay我就费事讲喇。。。你地出到好野既话就自然帮亲喺o甘多。
回復 59# musicfreer

自己d 馬夾埋廠食夾棍
內政都搞唔掂真係冇野好講......
金大師睇黎都係覺得跟呢個老細冇前途所以先跳槽啦

仲有HT 喺同韓國artist 合作之前都唔見得係咩大公司規模, 但人同韓仔合作你同韓仔合作, 點解人地可以喺幾年間越做越大, 而佢又越做越回塘呢....

如果而家嗰幾位韓國 artist 走埋, 佢地嘅品牌價值會得返幾多?
咁之前搞 membership 嘅動機會更令人懷疑......
老老實實我係消費者, 我睇o岩你件貨先同你落訂, 你貨期一改再改,
咩都冇 official 交代過, 你點解出唔到貨, 關我 X 事咩,
在我角度就你有問題, 依家出篇咁o既野好似全世界欠左你咁,
話你就係唔o岩, 邊有人噤做生意架.
唔知佢係唔係話 HT 出咩果 D Prison Break 人頭 body 玩佢呢 :34:

一向無玩12寸,喜歡black都無入,只係玩神話,買幾隻超合金魂(六神那年代),12寸我只係買個精武門,$2500,在我對玩具的認知來說,好貴。

不過買返來又沒有覺得唔值的感覺,當然若一向玩開12寸,又有買HT的大大來說,會覺得EB貴得來又唔係好正。

但若果是因為細廠要貴D,我個人都可以接受。雖然唔知真唔真,不過我見到大財團係有多D辦法減價促銷,例如百佳那類,整死了街市細檔再加價就係另一回事,不過大財團係有一定勢力是細檔無法做到的。

所以EB若是因為這些原因而要貴些都可接受。

不過都係那句,見到現貨,接受到咪買,接受唔到咪唔買。
老闆兼ced講出這種話...:53:
通篇不是工廠錯就內部"叛徒員工"的錯,自己都沒錯.沒問題??
而且東西一延再延就算,品質還差強人意:42:
作為消費者我實在難以苟同
這種文章實在看不見領導者的高度:38:
小弟有愚見,不喜勿插....
Bill所講既背叛、嘲笑佢既人會唔會係閒無賴厰+食夾棍被炒既夥計+跳槽過HT既金大師
而唔係退訂既各位大大咧?直覺有時誤導咗我地睇野可能無甘全面,
因爲某些大大曾經嘲笑+退訂,所以就覺得自己有可能係Bill所講既其中一人....

利益申報:我無買過EB。
曾經覺得李小龍+甄子丹's陳真睇落唔錯,有可能會買,但係見到風雲甘樣....
姑且信佢篇野屬真...俾着我係Bill,遇到甘多事,唔呻自己都落唔倒啖氣...
唔呻曬出黎,我地無可能知道發生甘多事,誤會/誤解只會更加多...
聼落好似係推卸責任,但係如果你係佢,你會點?
(真係閒厰唔聼/唔跟你支笛,搞到你1流貨變9流...) 你可以點?
品質差減價當然係對顧客最好既回饋方法,但係你會點諗?“隻野滯銷賣唔出要跳樓....?”

*絕非故意偏幫EB/Bill...因爲如果你試過俾人誤會/屈,你都可能會用多幾個決度去睇同一件事...(我都俾人誤會/屈過.....)
年頭,睇東張西望,有位擺年宵的大叔一面怒氣在呻大陸廠d貨完全大小不一,唯有自己落手改造. :76:佢跟標同病相憐,但就積極好多.如果標學到佢一成,早早就叫韓國仔來執下d頭啦.:38:不過,識eb咁久,早知標唔會捨己為客∼ :73:所以我唔會再心存支持,純粹$$交易.
工廠人手不多,所以中途停下風雲轉生產先給葉問,還是一樣,頭雕上色完全不按指示去做,面色一樣灰暗,就係吾原意按我們指導的工藝去做,讓我們葉問留下遺憾,到精武陳真也一樣,越做越失望,衣服簡直貨不對版,那家工廠以為自己好有技術又要求加價扮大爺來壓制我們,但我們只能夠忍,因為另有內情

我睇完當堂火都黎!!!我用千幾錢係漫畫展買左個葉問,你居然咁寫!!!!
我當時又落了二佰蚊訂,訂了隻精武陳真,到取貨至發覺貨不對辦!
原來你的貨有問題都照出????
仲要咁寫出來,有無理過真金白銀比錢個班客
Bill都唔知話你儍定愚蠢日好?
買左的人條氣唔順,未買的人睇完無曬信心
你真係引火自熒,唔衰攞黎衰!
工廠人手不多,所以中途停下風雲轉生產先給葉問,還是一樣,頭雕上色完全不按指示去做,面色一樣灰暗,就係吾原意 ...
mark12345 發表於 30-12-2010 09:10 PM

慘.......
:67:風雲由09年動漫開訂至今, EB無論產品質素或處事手法都已傷盡支持者嘅心, 事情發展到依個地步, 已經講咩都無用:44:EB應該多做事, 少說話, 腳踏實地咁做好每一隻figure

:67:以後唔會訂野及無視官圖
但若果是因為細廠要貴D,我個人都可以接受。雖然唔知真唔真,不過我見到大財團係有多D辦法減價促銷,例如百佳那類,整死了街市細檔再加價就係另一回事,不過大財團係有一定勢力是細檔無法做到的。

所以EB若是因為這些原因而要貴些都可接受。
mushroom 發表於 30-12-2010 11:36 AM

印象中, ht嘅價錢剛剛開始時代亦係便宜啲, 個時仍然係細廠,之後慢慢先貴,如果講質素加價錢, 現在仍然係12寸最便宜之一,
點解eb一開始已經係比較貴哩?:38:
印象中, ht嘅價錢剛剛開始時代亦係便宜啲, 個時仍然係細廠,之後慢慢先貴,如果講質素 ...
thespawnx 發表於 2010-12-31 01:00

是有牌李小龍呀! :74: 唔賣貴d,點對得起大家∼
:he:通常貴野會令人聯想到”高級”∼

ht當年好像都要5字啊,十年前算貴土產啊∼