Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 超合金魂 金毛獅王 --- Closeup photos update on page 1 (17th FEB.)

謝謝樓主再更新背脊相,宜家望落去順眼好多,其實真係比舊版好左好多,而且腳踭位可以再屈曲,同埋獅子腳收得唔錯,唔通真係搵個盒蓋位,到時咪又比人話唔跟原著
隻獅子樣好衰 雙眼同TV睇嘅差好逺
正一畫虎不成反類鼠
下半身直程好似裝左個(馬桶上面個)水箱 ...
frankie 發表於 9-11-2010 12:09 AM
:67: 朋友說話客氣d好, 呢d野最終都係願打願捱例子, 家家有求之下, 無須指名去話某些人吧...人地都係玩玩具啫~~!!!
雖然都有其他大大表示對此不滿, 卻未有作人身攻擊呢~~!!!
只係講無用既, 落實做啦, 你試下設計一隻完美身型加完美合体加完美活動關節既玩具出黎啦, 咁你就可以對bandai發炮...唔係就咪咁多口水花~~!!!

:38: 舊版除左腳外, 根本就唔岩比例~~!!!
不是對舊玩具不屑, 而是證明bandai已經好努力咁造一件玩具~~!!!
回復 248# 香港人

:71:
舊版除左腳外, 根本就唔岩比例~~!!!
不是對舊玩具不屑, 而是證明bandai已經好努力咁造一件玩具~~ ...
香港人 發表於 9-11-2010 01:03 AM

贊成!邊可能完美。做到咁算唔錯。
我比較另類....絕對唔希望任何部份以拆件、換件方式來完成變形(包括獅子前腳);還好,現在獅子的變形方式也可接受。另外腳踝的設計,也如大武士一樣,拉出腳踝(飛機頭)軸心的關節,以增加接地性,又是我喜歡的。不滿的是,小腿太短(亦即飛機身太短),感覺剛好和六神相反(六神的小腿可以短小小就好了....)最後,合體後,機械人變大了的膊頭,不要就像兩個盒子般蓋上去就好了,我真的不想它這樣馬虎(希望那大膊頭是收納在細機械人身體內)....
純粹個人感覺,不喜勿插。:42:

回復 248# 香港人

統帥請稍安無操 !
諸君只需以消費者角度睇  机械人同飛機我覺得好....只係獅子特別差...

如果只係玩玩具呢 冇人唔歡迎嘅
只係一樣野 : 做得出荒死人唔知就係預俾人評啦  係咪咁多人想睇
自拍40吋肚腩A字膊0係唔同玩具forum發(自拍照)post ??
當然.....好似朋友所講: 家家有求 係有d died hard fans中意睇嘅
回復  香港人

統帥請稍安無操 !
諸君只需以消費者角度睇  机械人同飛機我覺得好....只係獅子特別差... ...
只係一樣野 : 做得出荒死人唔知就係預俾人評啦  係咪咁多人想睇
自拍40吋肚腩A字膊0係唔同玩具forum發(自拍照)post ??

frankie 發表於 9-11-2010 03:10 AM

呢句似乎同呢個post毫無關係囉, 如果你淨係講...隻玩具出到點都有人買的話, 我係唔會出聲...
呢句似乎同呢個post毫無關係囉, 如果你淨係講...隻玩具出到點都有人買的話, 我係唔會出聲...
香港人 發表於 9-11-2010 03:40 AM

佢借題發揮,你唔好回佢啦。
我認同你講,BANDAI呢隻野已經好努力做
雖未能滿足所有人要求同取向,但最少唔似泰坦三咁HEA
完全明白大家點解咁火,因為呢隻野大家喝左好耐,而大家對呢隻野又好有期望!
講真,相比舊DX版,呢隻野己經進步好多,可能十年後又有改進版!大家要知,以前D機械人卡通,
入面D變形期實都幾天馬行空,要變成實物係有好多困難(三一便是一例).
其實,鍾意咪買,唔鍾意咪唔好買.大家和和氣氣咪好囉:71:
原來呢到都好多玩具設計師,而且都好專業下.
還好小弟已經退休多年,否則看來以今天的標準都幾難撈.

唔反對BANDAI看來有將部份設計質素是下降了,不過這一隻就見到的來看我又覺得幾OK WOW,可能功力淺,未上手玩過唔敢運佢設計有幾唔得.

有興趣討論的,反正意見都咁好,就不如搵張紙畫來睇下有幾可行??作為業餘嗜好要平衡都不過是外形,可動性,剛性都可以了,至於能否生產,模具設計,成本,安全性個D交回比專業人士吧.

又其實咁多隱世高手在此就應該多D出玩具介紹的POST,等大家都可以用多D角度去睇下玩具的唔同方面,設計的好壞,取捨方向,咁就更好啦.
隻獅子樣好衰 雙眼同TV睇嘅差好逺
正一畫虎不成反類鼠
下半身直程好似裝左個(馬桶上面個)水箱 ...
frankie 發表於 9-11-2010 12:09 AM

上o黎尋開心o者,
唔駛咁針對o既。

我反而幾羨慕一D年紀唔細、事業安定、但係又保留童心o既人。

我有次上高登睇,佢o地會話呢度(玩具日報)D人叫「晒命__」,
我算係呢度一份子,睇完會幾唔開心。
不過凡事有兩面,相對o既係,佢o地又會俾人叫「葡萄__」

玩玩具o既人點都會帶少少童真,細路仔玩玩具,有時都鍾意晒俾人睇下,
我自己有寫玩具報告,完全明白其中「晒」o既心理,
懇請看友唔好太認真。
要講現實,大家成年人,其實幾百蚊甚至千靚蚊件玩具有乜好晒o丫~~
講到尾,咪又係一份唔成熟o既童真。

你都係鍾意「金毛獅王」o既同好,放鬆少少,帶 D 童真,睇開D~~~~
忽然諗起呢隻歌,大家有時間重溫睇睇:

http://www.youtube.com/watch?v=PA5351tBXS0
頭像被屏蔽
回復 256# kuugakuuga

但腳踝果個位..教我如何能接受呢......
回復  kuugakuuga

但腳踝果個位..教我如何能接受呢......
老文 發表於 9-11-2010 03:06 PM
我覺得又係無整好, 因為似係腳板轉動時才需要"吞"起再啪實, 睇呢張圖...
雖然都見到有空隙, 但無呢張咁離罩...又...
  如果小腿同腳板之間連接位(側邊黃色部份連較位+腳板基座)係全合全(金屬)的話, 我相信絕對可以承受到個重量...