Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[吹水專區] 睇港漫的人總是帶點寂寞, 你同意嗎? (更新:新龍--滅廣法一役, 有得抄都抄得唔好)

對呢, 所以平時唔敢同出面ge人講的都會係呢度講的~~
cliffordchan107 發表於 1-3-2010 11:20 PM

我都愛看港漫,心中最好的始終是中華英雄,
第一次接觸港漫時,
是父親從工廠的同事手中拿回來的四、五十本港漫,
當中有李小龍、龍虎門、醉拳、如來神掌……等等的港漫,
但有兩期中華英雄,另我一看為之着迷,重看了數十遍,
也不覺得悶的,
就是96期的「孤星閃逝」和97期了……
小學的我,當時都唔知閃一閃出兩期的華英雄原來是全書的主角……
其實以前D港漫,種類頗多,差不多每十年就會有D新品種,
如80尾、90後有多本賭書、鬼書、街霸、科幻武打、武俠、愛情小品……等等,
嗰個年代,我唔買一件事,但起碼有得揀,
依家望望報紙檔,好像只有三類書選擇……(武俠、黑社會、技擊)

p.s.  壽星仔亦係超好看,好有故事味和多元化題材的港漫,
         比我感覺就像是成人版老夫子咁,並不是色情那種,是血腥、暴力
        只是每輯都是那幾位主角,一起發生怪事,有時撞鬼,有時好好揪,
       有時又唔識打,有時係差人,有時又係古惑仔,有時好朋友一起出生入死,
        但死左後,下一輯又出番來,
        上輯古仔內容唔駛跟,下輯故事洗牌重新來過,
       呢本漫畫經典,真係希望佢重出江湖
其實以前D港漫,種類頗多,差不多每十年就會有D新品種,
如80尾、90後有多本賭書、鬼書、街霸、科幻武打、武俠 ...
psw 發表於 2-3-2010 12:21 AM

其實…當年我都好迷壽星仔…
後來從出既幾期壽星仔都有買,仲神心到拎去俾上官小強簽名…
但係已經無當年既味道…
首先當日佢d助理勁,而最大問題…係當日好多故事係「參考」,「改編」外國電影…
當年係錄影帶未流行年代,上官小強已經睇好多電影,買左好多影帶。

香港那時應該係要入戲院睇的年代(那時壽星仔已經2百幾、三百期…)
家下抄一幅構圖都會被發現既年代…當然好難再咁樣作故事啦。
當然佢原創既都過癮…不過真係參考唔少…
其實…當年我都好迷壽星仔…
後來從出既幾期壽星仔都有買,仲神心到拎去俾上官小強簽名…
但係 ...
原罪 發表於 2-3-2010 12:58 AM

其實當年香港漫畫同電影都抄幾多外國野
頭像被屏蔽
真係好懷念壽星仔, 如果佢唔再出, 出返D舊既什麼典藏版都好丫.
bad-aries 發表於 2-3-2010 10:17 AM

好難啦…
之前重出小強漫畫集…
我係fans,買左第一期…都頂唔順。有當年馬sir同龍少既稿都唔係太好睇…
其實當年d專欄好正,例如小文老師既扯旗山人,比玉郎漫畫中既太公報更早面世。

而當年小文老師既連載亦相當精彩。當時小文老師都未轉後黎既Q版風格。
我覺得當時既老師係最正既。
回復 97# cliffordchan107

sorry, 記錯名, 應該係女紅棍至真:80:
真係好懷念壽星仔, 如果佢唔再出, 出返D舊既什麼典藏版都好丫.
bad-aries 發表於 2-3-2010 10:17 AM

x 2