Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[吹水專區] 睇港漫的人總是帶點寂寞, 你同意嗎? (更新:新龍--滅廣法一役, 有得抄都抄得唔好)

估唔到…
係成也「海虎」敗也「海虎」。
海虎令好多人開始睇港漫…
令人對港漫失望又係海虎…
估唔到…
係成也「海虎」敗也「海虎」。
海虎令好多人開始睇港漫…
令人對港漫失望又係海虎…
原罪 發表於 20-2-2010 11:19 PM

其實海虎係成功的,
雖然海虎三後期我覺得劇情係拖慢,
但係見到黑暗出色的表現,
令我覺得三輯都好好睇.

武神開頭至中期都好好,
雖然變咗一級書,
但係劇情人物都發展唔錯,
係中後期邪惡武男統治後,
肥良便開始回塘了~~
武神最後一百期真係浪費時間~~
當年港漫真係淨買海虎...其他都係靠痴/上網睇算...因為睇得開心又過引(就算到依家有時見到榴槤都會會心微笑 ...
hehemimi 發表於 20-2-2010 10:48 PM

大大引的名句出自第幾期書? hehe~~
武神由三眼至白愁失憶前都ok,由邪惡武男出場就失左平衡 (其實剎亞出現,情況已有點失控)。正義白武男死有少少熱血感覺,但不二條伏筆完得太草,有d可惜。
基頭四可謂神來之筆,可一不可再已。(我多麼希望在終極戰中看到他們.....^_^)
武神由三眼至白愁失憶前都ok,由邪惡武男出場就失左平衡 (其實剎亞出現,情況已有點失控)。正義白武男死有少 ...
wpc 發表於 20-2-2010 11:45 PM

白不二簡直同海虎三的明月聖王完全令人失望,
之前吹到有幾勁幾勁,
過不了兩三期就露晒底, 晒咗之前一番吹噓~~

原來咁多大大都仲掛住基頭四的, hehe~~
回復 65# cliffordchan107

如果肥良肯再出基頭四同巨鯊契仔(唔記得個名,唔係大雄),我再比多次機會佢^_^
當時白愁的十招幾勁,對終極一派兩戰圍揪都應付有餘,狂風係白愁面前亦未嘗一勝 (順便一提,天尊後期寫得幾好的,亦是少數港漫對同性戀有較正面描寫)
海虎第三部原本是藍夢擔正,後來捧起了黑暗,肥良亦始料未及
回復  cliffordchan107

如果肥良肯再出基頭四同巨鯊契仔(唔記得個名,唔係大雄),我再比多次機會佢^_^
wpc 發表於 21-2-2010 12:00 AM

巨鯊契仔唔係大雄??咁係邊個?
我真係唔記得了~~
當時白愁的十招幾勁,對終極一派兩戰圍揪都應付有餘,狂風係白愁面前亦未嘗一勝 (順便一提,天尊後期寫得幾 ...
wpc 發表於 21-2-2010 12:07 AM

我都幾鍾意肥良寫天尊同狂風個段情的,
由初期狂風對天尊覺得嘔心,
到天尊死時令狂風對佢有番女人的感覺,
描寫得好細膩~~
可惜肥良佢而家一定寫唔番......
海虎第三部原本是藍夢擔正,後來捧起了黑暗,肥良亦始料未及
wpc 發表於 21-2-2010 12:11 AM

我記得海洋開業初期, 出過本海洋特刊, 介紹過海虎的大綱,
第一輯叫海虎, 第二輯叫奧加, 第三輯叫藍夢,
不過我諗肥良寫寫下都唔記得咗了,
變咗海虎一二三代~~
回復 71# cliffordchan107

對,正是這樣!
在武神巨鯊後期,他收了一個契仔,我醒起了,叫拔西!
海虎,武神…到家下大家靠記憶都講到咁多…
其實真係幾成功…
數香港漫畫…
有幾多作品可以咁?

而結果近日最令小弟反感既,亦係呢個作者…
可能因為「失望」…
大大引的名句出自第幾期書? hehe~~
cliffordchan107 發表於 20-2-2010 11:33 PM

海虎II No.28-29期:34:
回復 73# 原罪
港漫最成功的始終要數中華英雄,當年馬仔只要質素,時常要在報攤等出新一期。尤記憶黑龍島一役,要等成個月先出,而家已冇呢支歌仔唱矣。
肥良而家,出golf書把啦!