Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[吹水專區] 睇港漫的人總是帶點寂寞, 你同意嗎? (更新:新龍--滅廣法一役, 有得抄都抄得唔好)

終於睇咗武神108,
通常第一期無乜故事性,
但係故事的世界觀,
係肥良的漫畫世界從無變過,
都係世界 ...
cliffordchan107 發表於 19-2-2010 13:40

又來這招:66:
睇黎肥良無諗過將水滸傳的故事融入去武神入面,
連108好漢的名字也不想全跟.....
林沖變咗亞太最受歡迎男歌手.....林峰?
又多咗個西遊記的悟空?
終於睇咗武神108,
通常第一期無乜故事性,
但係故事的世界觀,
係肥良的漫畫世界從無變過,
都係世界 ...
cliffordchan107 發表於 19-2-2010 01:40 PM

上輯武神飛天, 我睇到中段已經覺得好悶, 特別係用番晒以前D武神撐場, 有時都晤係睇書而係揭書, 個心情只係想知結局點收科?  白武男會點死?:80:
由於我去書屋睇港漫, 點都會追睇下幾期.....
睇黎肥良無諗過將水滸傳的故事融入去武神入面,
連108好漢的名字也不想全跟.....
林沖變咗亞太最受歡 ...
cliffordchan107 發表於 19-2-2010 09:31 PM

肥良真係越黎越唔得, 睇完第一期我都有d想放棄,
個故事完全唔覺有驚喜, 同白武男初出道嘅好似, 人設又好差.
畫功仲衰過武神. 睇黎我睇嘅港漫都係剩返殺道.

其實港漫我真係由3歲就開始睇到依家30幾歲, 唔係講笑,
因為我細個時我表哥成日比我睇. 中學應該最瘋狂,
日日都有買書放係書包.
依家真係風光不再, 好感慨.

我本身依家都唔介意比人知我玩具同埋睇公仔書,
玩具有d會放係公司, 公仔書都成日拎住週街行,
其實好多時係你自己介意人地點睇你, 事實其他人可能真係當冇乜野.
當然, 如果係玩玩具玩到成個電車男咁, 睇公仔書睇到成個地盤佬咁,
又好難怪人標籤咗你嘅.
肥良開書實有9成似北斗 + star wars,我買左108第一期亦宣佈放棄肥良了,以往佢最寫得好既人物道義而家都寫唔番,好懷念神武不死終極十擊、長空智慧型既描寫。可惜自佢既"棋局與樸克"的得啖笑後,佢d所謂智慧已一落千丈,不提也罷。
近期回勇既個人覺得係殺道同天子6,時常有意想不到發展,兩者都會今年完結,希望能持續吧!
me too............
貨車仔 發表於 19-2-2010 08:45 AM

貨車兄,大家亦同輩呢!^_^
上輯武神飛天, 我睇到中段已經覺得好悶, 特別係用番晒以前D武神撐場, 有時都晤係睇書而係揭書, 個心情只 ...
roystoy 發表於 19-2-2010 09:53 PM

我都係係飛天開始停買肥良的書的,
到海虎地獄又買番, 諗住不求故事好似以前海虎武神咁精彩,
但求見番以前很喜愛的角色, 痛痛快快地打一場算了,
可惜肥良又一次強姦晒所有的角色, 仲要係我鍾意的海虎~~~
肥良開書實有9成似北斗 + star wars,我買左108第一期亦宣佈放棄肥良了,以往佢最寫得好既人物道義而家都寫 ...
wpc 發表於 20-2-2010 03:40 PM

因為肥良都係你講的電影漫畫fans呢~~
我覺得肥良的書不只畫功, 編劇退步,
連旁白都寫到不知所謂, 最後個期武神終極真係唔知佢寫乜~~
肥良真係越黎越唔得, 睇完第一期我都有d想放棄,
個故事完全唔覺有驚喜, 同白武男初出道嘅好似, 人 ...
DIG 發表於 20-2-2010 12:41 PM

我都係幾歲開始睇到而家,
唔係我介意人地點睇自己,
而係身邊人講到明唔多鍾意我睇漫畫呢,
因為佢地覺得港漫很低俗, 唉,
唔關我個人事, 我睇漫畫睇得好斯文的, hehe~~
回復 54# cliffordchan107

大大何必介懷別人眼光?自己喜歡便行了!
回復  cliffordchan107

大大何必介懷別人眼光?自己喜歡便行了!
wpc 發表於 20-2-2010 08:41 PM

也對~~
講一個以往的經歷:
以前中學時期,
放學買咗本海虎二,
返屋企個陣撞到女神,
女神見我收埋本海虎,
搶著要看,
打開咗幾頁(偏偏是基頭四那段, 真黑仔),
自此之後, 佢就疏遠咗我了, 連朋友也做不成呢~~嗚嗚~~
也對~~
講一個以往的經歷:
以前中學時期,
放學買咗本海虎二,
返屋企個陣撞到女神,
女神見我收 ...
cliffordchan107 發表於 20-2-2010 09:09 PM

Clifford 兄既經歷.....:(...想當年我地幾個friend睇完有一排不斷攞"基頭四"開玩笑tim..估唔到會搞出悲劇...相信肥良都始料不及
Clifford 兄既經歷........想當年我地幾個friend睇完有一排不斷攞"基頭四"開玩笑tim..估唔到會 ...
hehemimi 發表於 20-2-2010 10:03 PM

[基頭四]真係好有影響力的, 就算唔睇肥良, 唔睇港漫的人, 到左今時今日, 都記得基頭四~~
雖然肥良以前海虎較重口味(因為是二級書), 但也是最好看的~~

當年港漫真係淨買海虎...其他都係靠痴/上網睇算...因為睇得開心又過引(就算到依家有時見到榴槤都會會心微笑...哈哈)
:43:
名句: :
我給了他們外號『機頭四』,相信他們就能為你帶來無限快樂。 可別小看他們呀,他們在機界裡就等於強者的奧加、天道般的厲害。 每個都有過人之處、每個都有獨門絕招、鬥志跟耐力更是技驚四座。 秘密武器,更給你意外的驚喜呀~哈哈哈哈...

索索。…噢,氣味強而有力,強而有力呀

哈哈哈哈,不要給他停。
當年港漫真係淨買海虎...其他都係靠痴/上網睇算...因為睇得開心又過引
hehemimi 發表於 20-2-2010 10:48 PM

HAHA, 我同大大一樣, 個時無乜零用, 只能買一本港漫, 都係揀咗海虎,
其他買二手咋~~