Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢內容討論區 ( 第8期ND出左la!)

就理解作第一話的Pandor box傳說,只是聖鬥士間流傳的一種民間傳說,
魔鈴只是想用來嚇嚇新人星矢,不 ...
K66 發表於 19-2-2010 06:52 AM

哈哈哈, 車田叔當時邊有諗到咁後...你實在高估左車田大叔既編劇能力啦.
係少年JUMP連載既畫家, 開頭個個都係有一期食一期捱到唔駛比人CUT為止架姐.
否則根本第一集唔會有咩野潘朵拉箱=聖衣箱之說.
第九集﹕AXIA!

內容﹕仙女座聖衣的功能 -- 星雲鎖鍊的攻防合一
            仲可以預測危機
       ...
mushroom 發表於 24-2-2010 11:43 AM
still waiting for golden 12
哈哈哈, 車田叔當時邊有諗到咁後...你實在高估左車田大叔既編劇能力啦.
係少年JUMP連載既畫家, 開頭個 ...
side3net 發表於 1-3-2010 03:22 AM

壓力真係大....不過都好過港漫了...
第十集﹕鳳凰座!來自地獄的戰士

內容﹕一輝亂入,技壓全場!

感想﹕若真係比賽,一輝可能拿冠軍!
            隔空可以傷到瞬,一拳打敗邪武。
            豺狼奠定最弱位置,一招都未出就敗了。
            瞬之前仲好型,點知愛哭的形象出現了。
            鳳凰圖好靚!豺狼腸穿肚爛的圖都好恐怖!
            小時候,一輝是保護弟弟的好哥哥,甚麼讓他改變?
            這世界又好多人都表現得全世界久了他似的,又是甚麼東西令到人
            這樣?

第十一集﹕被奪走的黃金聖衣

內容﹕暗黑聖鬥士出場,來歷介紹。鑽石星塵的起源。

感想﹕冰河打敗一黑暗鳳凰後,竟說他沒生命危險,佢之後會怎樣,又沒有
             返回一輝身邊,唔通做返普通人?
             一輝原來不想殺他們的,都算有人性。
             以前台版叫鑽石灰塵,TV版叫鑽石星塵,英文版叫diamond dust,
             那個才是真?
             見到一輝,想起加隆,都是野心大過天的人。
:65:各位完全版第8期已經見街~:64:
回復 126# J子

多謝報料,明天就去買!
各位完全版第8期已經見街~
J子 發表於 7-3-2010 08:21 PM

已買了 ^^ ~ LC 16 都出左 !
已買了 ^^ ~ LC 16 都出左 !
華偉度諾艾德嘉 發表於 8-3-2010 01:40 AM

雖然14都未睇,不過今日買16先。
今期LC好睇到感動
今期LC好睇到感動
K66 發表於 8-3-2010 05:58 PM

謝謝分享!講多些可以嗎?
mushroom 發表於 9-3-2010 13:27

唔怕劇透嗎?
我都係講感想,覺得手代木對自己原創既新角色好有感情

古代十二黃金,人物性格仲出色過車田版本...
尤其係射手座,真係覺得佢靈魂係入左件聖衣,所以2百幾年後先成日顯靈
為女神仆心仆命,感動!

仲有,最後一個古代黃金聖鬥士,終於....出場!
mushroom 發表於 9-3-2010 01:27 PM
見過死屍可以燃燒小宇宙引發奇蹟未?
很壯烈,很感動
很壯烈,很感動
SHOCKER 發表於 9-3-2010 05:54 PM

見過沙加在A.E.下死左都可以入冥界打冥王......

咁我快D追返D劇情!
很壯烈,很感動
SHOCKER 發表於 9-3-2010 17:54

係好感動,唔知點形容,呢D婆婆媽媽但又好感人既場面,有時原來真係女人先寫到,
其實以前冥王篇,聖鬥士是否算係放棄左肉身,落冥界戰鬥?
係好感動,唔知點形容,呢D婆婆媽媽但又好感人既場面,有時原來真係女人先寫到,
其實以前冥王篇,聖鬥士 ...
K66 發表於 10-3-2010 01:13 AM

唔係,佢地有第8感,活著入冥界;但沙加就入之前俾A.E. KO.