Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢內容討論區 ( 第8期ND出左la!)

cow cow , go to golden 12 last chapter ??  thx
S20081997 發表於 19-3-2010 02:20 PM

你問Lau大大清楚點.......因為我未到手,,,,不過calvin 都會知,因為佢有日版。
已經出左星矢完全版第 9 期,昨晚已買!
一輝做封面!!
Lau 發表於 20-3-2010 07:29 AM

第十五集﹕凄絕!白鳥對鳯凰

內容﹕鳯凰幻魔拳的恐佈,同一招不能對付一輝

感想﹕一煇為何要脫掉聖衣來接冰河的招?
             鳯凰幻魔拳咁勁,令冰河的拳都碎掉,那冰河就算唔死都該殘廢。
             若冰河媽媽沒有遇難,冰河可能是唯一一個不是孤兒。
             遇上恐佈的情景,不是每個人都懼怕的,有些人會化為動力!
第 10 都出左啦 ~
第 10 都出左啦 ~
華偉度諾艾德嘉 發表於 24-3-2010 12:50 PM

睇唔切

第十六集﹕瞬!憤怒的星雲

內容﹕青銅黑暗鎖鍊大戰

感想﹕同是鎖鍊,不同的招式,都幾好看
             星矢救過紫龍,瞬救過星矢,友情建立!
             有人說一個垂死的人可輕易將鎖鍊劈開,又真係奇怪。
              紫龍來回死門關兩次?未來他們來回幾十次呢...
             瞬認為救人要緊,即使犧牲自己;黑暗則認為垂死的人不用救。
             紫龍亦為了成全星矢犧牲自己
             究竟生命何價?
睇唔切
mushroom 發表於 24-3-2010 06:24 PM

無錯!真係睇唔切啊!
無錯!真係睇唔切啊!
Lau 發表於 25-3-2010 08:13 AM

咪係!
第十七集﹕激鬥!龍鬥龍

內容﹕紫龍對黑龍,昇龍霸的缺點2
             友情的定義

感想﹕伏龍!神鬥士都有抄橋,不過車田的是無情版!
             開始有毛筆字,天下製作幾認真!
             車田好野,幾頁紙就表達到友情的熱血
             就算知道白費氣力都要去,這就是友情
             人害怕被傷害、拒絕,才會保護自己
             但人始終需要情,但要情紿終要冒險
             暗黑天龍終被感動,可惜已太遲
             你呢?
第十八集﹕憎恨的記憶

內容﹕星命點,一煇的過去

感想﹕星命點是聖鬥士的要害,但救人又要插星命點...
             聖鬥士都要幾識星座,每個星座都十幾點,仲要唔同位...
             這期一頁彩頁都無。
             一輝被仇恨遮蓋,原因卻是失去愛!
             他覺得生存沒有意義,才要憎恨一切,包括自己。
             說到底,愛才是最重要的!
若有睇過原著漫畫,都會覺得神聖衣極其高貴,但神話拿上手卻沒有這種感覺!

之前玩過TV色神星矢,原全不是味道,輕飄飄,感覺只是青銅升級版,彩色版黃金聖衣已而。

不過今次玩金仙女,感覺卻不同,重量加了,再加上黃金色,高貴左;不過仍然沒有那種漫畫感覺,原因何在呢?

第一﹕沒有那種貼身感,但實物技術是很難的,始終甲片要有一定厚度,而且太簿又會輕,像神星矢一樣。

第二﹕覆蓋度不夠,漫畫中的表達是細路仔著了大人衫,但神話卻非常稱身,感覺上只係黃金聖衣加對翼。(神紫龍加了一個大頭盔,可能會好點)

第三﹕致命傷,就是花紋不足,或不細緻;其實TV版黃金聖衣如人馬已簡化了設計,但神話時都唔覺唔似黃金聖衣,但是當神聖衣都是用同樣的花紋數量時,就顯示不出超越黃金的層次。

大家可比較一下﹕

另外想同大家睇下咁耐以來的金色聖衣。

首先大系
[/img]

大系是我認為最似黃金的金色,但之後的神話...

別人用PS就幾金...

用了淺色調至無咁橙,注意肩部是原色胸像。

Power of Gold 則有最似大系的金黃色

推光佢仲金光閃閃tim...
[/img]最後是原色神仙女,不過就偏黃,但都好睇過橙金色。

其實仲有18K金,大約似Power of gold....

不得不佩服Bandai,同樣是金色,卻有咁多變化。
第十九集﹕死亡皇后島的追憶

內容﹕一煇成為青銅聖鬥士

感想﹕車田一早已道出貧窮問題,可惜到現在尚未解決。
             城戶是一百名兒子的老豆,根據年齡,他們比雅典娜還大,即是說城
             戶在遇到人馬前已經風流,奇就奇在為甚麼他們的媽媽都會死掉,成
             為孤兒。
             首領積高比起四天王還要差,証明在高位不一定有實力。
             一輝﹕你嘲笑我是佛陀掌心上的猴子吧。
             沙加﹕呵,不要生氣,只是一個比喻罷了。
             一輝將正義藏在深處,然後追逐名利。
            人都是這樣,給自己理由放棄最重要的,然後追求表面的風光。
第二十集﹕不死鳥化成灰燼!

內容﹕鳯凰座聖衣的功能

感想﹕黃金聖衣幫助星矢,開始了黃金成為護身符之道
             星矢第一次同最後一次咁有型,不是在半死狀態下勝出
             當然亦因為一輝的右手凍彊了。
             一輝小時候愛弟弟的心很強,大過卻成為懦夫。
             當我們不處理問題和面對自己,就會逃避。
             一輝和鳯凰座聖衣,奠定了青銅最強之位。
第二十一集﹕白銀聖鬥士!美麗的抹殺者

內容﹕白銀聖鬥士的實力

感想﹕白銀和青銅的實力相差是神和蟲,咁黃金呢?
             光政是老豆,要生一百個仔都唔易,不過大家仲會唔會覺得星矢他們
             的老豆係光政,而佢地係同父異母的兄弟,定還是記得只有一輝和瞬
             是兄弟呢?
             若穆先生忍不住還擊,美斯迪會死得好慘。
             穆先生和魔玲的幻覺攻擊都很強,從讀者角度都分唔出那些是真。
回復 164# mushroom 同父異母呢個問題,
唔好話讀者,可能連車田自己都漸漸忘記左(或選擇性忘記)
我記得漫畫版之後既海王篇、冥王篇都幾乎無再提過呢樣野
可能車田自己都覺得呢個設定太離譜喇,唔好意思再提......
回復  mushroom 同父異母呢個問題,
唔好話讀者,可能連車田自己都漸漸忘記左(或選擇性忘記)
我記得漫畫版之 ...
SHOCKER 發表於 2-4-2010 05:27 PM

我都覺得怪....生100個,仲要D阿媽死晒........

睇返原來有聖鬥士咭尼樣野,又係消失了。