Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢內容討論區 ( 第8期ND出左la!)

手代木的LC,比起G有剛陽味,開頭我都唔知佢係女仕,但打起上來都有板有眼。

雖然每場都太熱血,黃金通常都是慘勝,有點推砌的感覺;但無可否認在她筆下的角色都很有性格。

她筆下的角色會說出或思想自己的感覺,來描述或推進故事,這是車田少有的。

另外她亦會對星矢世界有些解釋,不知她是否補完自己覺得星矢不足的地方,還是甚麼,不過讀者都可以參考一下,或許她問過車田老師都說不定。以下會開始記錄一些這類解釋

第十四期﹕聖衣會記著先人的招式和情感。

同理﹕我們都會有父母的遺傳,無論好與壞。
手代木的LC,比起G有剛陽味,開頭我都唔知佢係女仕,但打起上來都有板有眼。

雖然每場都太熱血,黃金通常 ...
mushroom 發表於 12-3-2010 15:41

有個設定一定要跟,就係上代聖鬥士只有2個存活
所以幾勁既聖鬥士最終都係慘勝,之後死鬼埋
仲有唔少人係無情情送死(比如黃金船上的幾位青銅小弱)
有個設定一定要跟,就係上代聖鬥士只有2個存活
所以幾勁既聖鬥士最終都係慘勝,之後死鬼埋
仲有唔少人係 ...
K66 發表於 13-3-2010 07:29 AM

LC每次睇都有感動,16期的拉曼三巨頭,心藏出來一節,真有原著情節精神改篇味道;當然打海皇,兄弟相殘等都有懷舊feel。

前三巨頭情節,簡直就突破了車田一向的故事結構。

不過角色常常將感覺掛在口邊,細心體貼,就不太似男兒了。

另外水鏡名字出現,其實作為一個故仔,是不合理的,因為不知這名字的來歷,就期望我地會有感覺......雖說是crossover...
第十五期﹕第8感可透過斬斷六感來得到
               四小弱死不足惜?人們只記得死了人馬?

第十六期﹕第8感超越生死!仲可以出A.E.
               若人馬到了冥界可否活動自如,像沙加當年一樣?
LC每次睇都有感動,16期的拉曼三巨頭,心藏出來一節,真有原著情節精神改篇味道;當然打海皇,兄弟相殘 ...
mushroom 發表於 13-3-2010 10:27

水鏡,上網睇佢原來係天馬既師傅巨爵座,因為我冇睇車田叔個版本
我係個類睇完會唔記得細節劇情既人,忘記左16期係咪天馬第一次撞見天雄星,所以唔認得?還是因為天雄星冥衣唔露眼,認唔到呢XD

至於多將心情掛在口邊,感覺是少女漫畫特質,可能女性對文字感受性強一點,婆媽一點吧.
最少手代木作為一個"少年漫畫家",其他應該少年的部份交足貨了,可接受既.

第十六期 ...
mushroom 發表於 13-3-2010 10:33

真難怪後世的射手座聖衣,好似鬼上身咁保護女神
想一想,如果有前世今生,星矢未必一定係天馬的轉生呢....如果星矢係斯捷弗斯再世,感覺仲正
不過作為一個少年漫畫迷,尤其男人,都唔多接受到一個男人,睇住個少女長大,之後愛上佢.
但女仔角度可能好浪漫吧!

另外又想組織一下,如果真係有前世呢回事
星矢=天馬
舜=阿倫
輝火=一輝
咁有冇前世紫龍同冰河呢???
想一想,如果有前世今生,星矢未必一定係天馬的轉生呢....如果星矢係斯捷弗斯再世,感覺仲正
不過作為一個少年漫畫迷,尤其男人,都唔多接受到一個男人,睇住個少女長大,之後愛上佢.
但女仔角度可能好浪漫吧!

另外又想組織一下,如果真係有前世呢回事
星矢=天馬
舜=阿倫
輝火=一輝
咁有冇前世紫龍同冰河呢???  

K66 發表於 13-3-2010 02:47 PM

輝火應該唔係一輝.....

第十六期 ...
mushroom 發表於 13-3-2010 10:33 AM

我期望水秤再現 !
想一想,如果有前世今生,星矢未必一定係天馬的轉生呢... ...
K66 發表於 13-3-2010 02:47 PM

水瓶可能係冰河....

第十二集﹕暗黑四天王!登場

內容﹕暗黑四天王出場,黑白天鵝首次對決

感想﹕為甚麼暗天王會和四位主角一樣?為甚麼沒有海蛇座、大熊座等,連造
             型都和四小強相近....
             瞬為甚麼沒帶聖衣,但可以拿到鎖鍊的?
             黑天鵝打倒瞬、黑仙女又阻截了白天鵝。互為相克?
             每個人都喜歡自己獨特,不喜歡和別人一樣,更不喜歡做別人影子,
             所以暗黑一定會反抗!

第十三集﹕穆公館

內容﹕聖衣是有生命的,死了的聖衣需要生命修復

感想﹕穆和貴鬼第一次出場,穆先生溫文爾雅。
             紫龍一拳打飛一層樓的畫面很勁,往後很少有這樣的場面
             紫龍順利通過聖衣墳場,全靠老師的提醒,所以先人的經驗很重要。
             真係不聽老人言,吃虧在眼前!
             青銅還是覺得不穿衣是會死的。
第十四集﹕黑死拳的恐佈

內容﹕同一招式用2次無效

感想﹕新生對舊款天馬聖衣,幾得意。遲些出暗黑神話,一定是原著色。
             不知星矢那裏黃金人馬腳部件, 一直都不見帶著,但倒地時又出來。
             俄語冰冷旋風拳譯得最好,好過金鋼火燄旋風拳,但又是冰來的..
             冰河竟不明白傳眼球的意思?黑鵝都講得咁清楚!
             黑死拳咁勁,用來對冥鬥士不錯,最少KO一個。
             有些生命中的黑暗,若不處理,會漫延全身的。
cow cow , go to golden 12 last chapter ?? :73: thx
I think most of U bought book 8 :73:
已經出左星矢完全版第 9 期,昨晚已買!
一輝做封面!!