Toysdaily 玩具日報

PS3 定 360 好d? (已買X360 同 變左街霸4指導區)

原帖由 getterwing2 於 22-10-2009 07:32 PM 發表

呢招我冇咩印象了, 但你可以試下唔好跳起後立即按重拳, 在差不多落地時才按重拳.

今晚返去試下先~~~thx :64: 呢招以前都有,實則用途不大,我寧願用3個拳轉轉轉黎對空~~~:31:
原帖由 黑色三連敗 於 23-10-2009 09:39 AM 發表

今晚返去試下先~~~thx :64: 呢招以前都有,實則用途不大,我寧願用3個拳轉轉轉黎對空~~~:31:

zangief 招原地跳+重拳唔係用來對空的, 而係用來打暈人的.  被呢招擊中後未必即刻暈, 但暈眩值會升得好快, 加多幾hit 就好易暈,任你魚肉.

如果講對空, zangief 的PPP係非常唔可靠, 高手只要校o岩距離就可以輕易一記重腳踢中你而佢自己冇事.

zangief 仲有一招對空, 唔記得係蹲下中拳定蹲下重拳.

講講下360變左講sf 4  :)
原帖由 getterwing2 於 23-10-2009 11:55 AM 發表

zangief 招原地跳+重拳唔係用來對空的, 而係用來打暈人的.  被呢招擊中後未必即刻暈, 但暈眩值會升得好快, 加多幾hit 就好易暈,任你魚肉.

如果講對空, zangief 的PPP係非常唔可靠, 高手只要校o岩距離就可以輕 ...

可能係我講錯左,應該係十字制向上+重拳個招頭鎚~~~~:55: (所以個dummy唔跳我點可以打到佢,唔明)

原來拳拳拳唔可靠~~~下次試下 下+中拳先~~~:58:

係喎360變左sf4 tim ~~~~ :(
原帖由 黑色三連敗 於 23-10-2009 12:18 PM 發表

可能係我講錯左,應該係十字制向上+重拳個招頭鎚~~~~:55:

冇講錯, 原地跳+重拳好易令對方暈果招係個頭鎚.
原帖由 getterwing2 於 23-10-2009 05:42 PM 發表

冇講錯, 原地跳+重拳好易令對方暈果招係個頭鎚.

係討論區有人話連續60次輸比日本仔用o既蘇聯佬,冇咁勁嘛~~~~:(

另昨晚用已爆機的sagat打了幾次prefect,但都唔見豪鬼,係咪有d條件架,我已經用了幾次uc~~~會唔會難度要提高先會出現~~~thx :no:
原帖由 黑色三連敗 於 24-10-2009 12:38 PM 發表

另昨晚用已爆機的sagat打了幾次prefect,但都唔見豪鬼,係咪有d條件架,我已經用了幾次uc~~~會唔會難度要提高先會出現~~~thx :no:

同難度冇關, 較easiest都得.

關鍵係要用uc或者sc來了結對手, 即係用呢招來KO對手, 見到背景出閃光.
原帖由 getterwing2 於 27-10-2009 09:34 AM 發表

同難度冇關, 較easiest都得.

關鍵係要用uc或者sc來了結對手, 即係用呢招來KO對手, 見到背景出閃光.

其實已經用左好多次uc黎ko對手,貪佢出招型嘛,但都唔見佢地出黎~~~~:79:

用easiest終於爆晒所有人~~~幪面人好難用下 :no: 我都係集中玩番d舊人先算

究竟sagat招fake kick係玩乜,站立強kick再按強kick都唔得~~~:?

連招 如果佢寫 ex m腳 m拳即係乜~~~好唔明~~~~:unhappy:
原帖由 黑色三連敗 於 27-10-2009 12:25 PM 發表

其實已經用左好多次uc黎ko對手,貪佢出招型嘛,但都唔見佢地出黎~~~~:79:

用easiest終於爆晒所有人~~~幪面人好難用下 :no: 我都係集中玩番d舊人先算

究竟sagat招fake kick係玩乜,站立強kick再按強kick都唔 ...

如果要對豪鬼, 照我記得的條件是:

若干次perfect  (不記得多少次了)
用uc/sc perfect對方若干次  (不記得多少次了)
用的人物在之前已經爆機一次
要先開出其餘隱藏人物 (包括Dan, cammy, etc)

sagat招fake kick係站立重腳, 在隻腳伸到一半時立即再按重腳可以cancel 縮腳, 根本完全冇實際用途.

如果要按得出, 可試試將幾個鍵全部set為重腳, 然後全速勁按.
原帖由 getterwing2 於 2-11-2009 07:00 PM 發表

如果要對豪鬼, 照我記得的條件是:

若干次perfect  (不記得多少次了)
用uc/sc perfect對方若干次  (不記得多少次了)
用的人物在之前已經爆機一次
要先開出其餘隱藏人物 (包括Dan, cammy, etc)

sagat ...

唔該晒~~~經大大指導,我已經順利攞晒d人~~~:$  不過原來要剛拳一定要攞完豪鬼先~~~

sagat招fake kick我已經放棄左~~~~另外我想問下,見d人出左招打到對手上半空可以cancel d招,行前2步再追加攻擊~~~究竟點出呢 :?
原帖由 黑色三連敗 於 6-11-2009 12:38 PM 發表

唔該晒~~~經大大指導,我已經順利攞晒d人~~~:$  不過原來要剛拳一定要攞完豪鬼先~~~

sagat招fake kick我已經放棄左~~~~另外我想問下,見d人出左招打到對手上半空可以cancel d招,行前2步再追加攻擊~ ...

呢種技術叫 EX saving attacking cancel.  出其他招後, 立即同時按中拳+中腳, 要按住唔放手, 然後立即快按 "向前" 兩次, 然後先放開中拳+中腳, 之後就會cancel之前果招的硬直, 可以追加攻擊.不過要消耗兩格super combo的氣,同埋不能在半空中使用. 即係話如果你係想cancel昇龍拳呢d會跳上半空的招式,就要在跳上半空之前按實中拳+中腳來啟動ex saving attacking cancel, 如果你慢左,跳左上半空先按,就唔會有用
原帖由 getterwing2 於 6-11-2009 07:02 PM 發表

呢種技術叫 EX saving attacking cancel.  出其他招後, 立即同時按中拳+中腳, 要按住唔放手, 然後立即快按 "向前" 兩次, 然後先放開中拳+中腳, 之後就會cancel之前果招的硬直, 可以追加攻擊.不過要消耗兩格su ...

原來如此~~~大大不愧係電玩界高手~~~~:71: 今晚返佢試下先 :D 謝謝~~~:64:
原帖由 黑色三連敗 於 7-11-2009 01:33 PM 發表

原來如此~~~大大不愧係電玩界高手~~~~:71: 今晚返佢試下先 :D 謝謝~~~:64:

我都唔算係咩高手, 不過有玩下SF4, 有留意下.  我上網打sf4都係輸多win少, 好多時遇到高手真係俾人打到冇得還手.
原帖由 getterwing2 於 9-11-2009 11:12 AM 發表

我都唔算係咩高手, 不過有玩下SF4, 有留意下.  我上網打sf4都係輸多win少, 好多時遇到高手真係俾人打到冇得還手.

網上咁多高手~~~~:@

上次ex技好難~~~又要hold住中拳中腳,又要向前,又要再出招~~~我發覺自己腦同手係唔多協調~~~可能用joystaick會好d掛 :die:
原帖由 黑色三連敗 於 9-11-2009 12:42 PM 發表

網上咁多高手~~~~:@

上次ex技好難~~~又要hold住中拳中腳,又要向前,又要再出招~~~我發覺自己腦同手係唔多協調~~~可能用joystaick會好d掛 :die:

joystick實會好d, 唔止按方向會準d, 而且按鈕編排比一般面板得4粒button的joypad好得多, 出招順手好多,尤其是呢d複雜的招式。
原帖由 getterwing2 於 9-11-2009 05:42 PM 發表

joystick實會好d, 唔止按方向會準d, 而且按鈕編排比一般面板得4粒button的joypad好得多, 出招順手好多,尤其是呢d複雜的招式。

所以我都係決定放棄呢d咁複雜o既招數~~~:55:

大大通常用邊個架~~~:)