Toysdaily 玩具日報

查看: 45676|回復: 73

[佬模寫真] Medicom RAH 12" COBRA 哥布拉 コブラ (加圖)

(3/8/09更新) : 正如warxv 兄話齋, 對一隻玩具嘅喜愛說到底係不理性的, 老婆都笑言我好似癡咗咁(哈!);又揾槍又揾衫又揾手~~~唔排除以後仲會加添其他配件嘅可能性...甚至12"女伴...嘻嘻^_^

(27/7/09原文) : 應會係2009我最喜愛玩具 - Medicom RAH 12" COBRA 哥布拉

小弟第一次玩12",雖然一直對12"有介心 - 貴、易爛、衫會溶 ! 但佢係我偶像!睇官圖時本來以為可以慳番,点知實物原來咁OKMedicom真係可以炒咗影相同揀相嗰兩條友!!
由於唔玩開12",小弟只能以"外行人"角度講吓玩後感 :

PROS :
1/ 面相非常好,哥布拉由早期黑白漫畫,到TV版,到後期黑白漫畫,彩色漫畫,插圖....樣貌隨著作者嘅畫風有很大變化,Medicom可以話揀咗個恰到好處嘅中間位。

最左是法國演員尚保羅貝蒙多,是哥布拉的"原形"
2/ 身型大致上算傳神,BODY在唔少地方墊上海棉(?)做成肌肉線條,特別斜方肌(後肩位)好靚。
3/ 衣服用料夠韌夠軟又較簿,貼身而完全唔阻礙動作,郁動時衣服做出合比例嘅摺紋。

CONS :
1/ 頭髮上表達捲曲亂髮嘅鈎鈎太多太鈍,好似誇咗,的水亦過肥。
2/ 頸關節外露,而且是令身的硬膠,其實如果係啞面膠已經會較好。
3/ 皮帶很慳皮….
4/ 小腿粗翻D會更似。又,腳踭不可動,減少着地性…大概因為我無玩開12”,唔習慣吧 ^_^;
5/ 附件只有可動左臂,一對掌及一對拳…太少喇!!! 就算冇左輪槍,起碼俾多隻揸槍手等我自己配把槍呀!火機,揸雪茄手…一切欠奉
6/ 各位前輩都話呢件衫不出兩年就會溶,好有壓力呀…惟有玩盡佢日日同佢轉pose 抵番吧 (汗)
7/ 件衫係”縫死”的,如Body斷了想自行做手術也不成,更論幫哥布拉配套白西裝了…woowoowoo…

愛之深恨之切,哥布拉30年來好似未出過一件”似樣”嘅玩具,現在手中嘅呢隻12”真係圓咗一個夢咁,期待下年嘅新TV版,到時又可以一邊睇一邊玩喇!!

暫時影住咁多先,因為我想幫佢揾多D配件,甚至自裁OP件長褸或常出現嘅短皮褸…(發夢中) ,到時再影過!

原帖由 WalkerMachine 於 27-7-2009 01:33 AM 發表

小弟第一次玩12",雖然一直對12"有介心 - 貴、易爛、衫會溶 ! 但佢係我偶像!睇官圖時本來以為可以慳番,点知實物原來 ...

WalkerMachine大第一次出12"figure post~support~!:71:

我就係驚件衫先無入..但你d相搞到我好想買ar~:no:(圖片收下了..):shy:

長褸..如果吾想自己搞..X點啊姐幫到你~:shy:買料同比紙版佢就ok了~

我都係睇完實物
加埋30年感情....比咗錢呢個海盜:79:

回覆 2# 的文章

我已做好心理準備,溶衫之日就係我幫佢換白西裝之時(漫畫出過的)!不過佢膊好濶,到時可能要換個普通Body著衫至好睇。再盡D,我打算入多隻寄去父母屋企,希望歐洲嘅天氣可以keep到套衫 。

原帖由 WalkerMachine 於 27-7-2009 02:07 AM 發表
我已做好心理準備,溶衫之日就係我幫佢換白西裝之時(漫畫出過的)!不過佢膊好濶,到時可能要換個普通Body著衫至好睇。再盡D,我打算入多隻寄去父母屋企,希望歐洲嘅天氣可以keep到套衫 。

最緊要開盒玩..等佢接觸到空氣就好好多了..

亦希望佢係之前 timhouse kuuga 的料就好了, 到現在4,5年了仍未溶(當然佢令figure接觸到空氣的包裝亦有一定幫助..)

圖片毒性強烈......

若果到時真係衫爛左..搵現殊點阿姐車過件囉~單色"夾拿衣"佢收"一夜夫妻"價之嘛....
(如果到時阿姐未執又未加價嘅話...)
原帖由 WalkerMachine 於 27-7-2009 01:33 AM 發表

CONS :

腳踭不可動,減少着地性…大概因為我無玩開12”,唔習慣吧 ...

非也非也,301 body腳踭如不計强度,絕對是芸芸12"body中最好的

當然靴會有一定回彈....試下除左對靴看過究竟,大膽d扭,一定有意想不到的效果:)

又,件衫不出兩年就會溶,我同所有講過這句話的各位前輩輸賭.......一定唔會:74:

PS:師兄你d相實在太正,THX!:love:
hongwohse大大 : 30年喇!! 當年因為太陽之牙海報而買漫周,点知阿媽攞起一翻就見到哥布拉D性感女角,就撕咗本漫周話教壞人!老豆仲幫我同阿媽嘈tim....自此阿媽就俾我買漫周喇,我亦愛上咗呢條大鼻麻甩佬!最搞笑到亞視播TV版時,發覺原來哥布拉比我想像中年輕鬼馬!

Max 大:只怕做唔到咁啱身貼身呢:unhappy: ...

秋山 蓮 大大:小弟知道的,就是靴嘅回彈性太大,不過可能我try得未夠hard吧!而且當我嘗試除靴時隻腳離開咗小腿留咗喺靴入面除唔倒出黎,未能至細研究。(至於件衫,兩年後驗証吧!哈哈~)
原帖由 WalkerMachine 於 27-7-2009 02:37 AM 發表
Max 大:只怕做唔到咁啱身貼身呢:unhappy: ...

到時比件衫嘅屍骸佢照裁....應該可以跟到9成....質料就一定有出入...但起碼有後著先丫~~:52:
原帖由 MAX 於 27-7-2009 02:46 AM 發表

到時比件衫嘅屍骸佢照裁....應該可以跟到9成....質料就一定有出入...但起碼有後著先丫~~:52:

哈!仲可以整件紫色漫畫封面版tim !:x
又,除咗小配件, 外套....諗諗吓....揾隻12"性感女fig俾哥布拉攬吓先似樣嗰喎.....:p ,又或揾隻啱size嘅唐老鴨改成"鴨嘴星人" ! 哇~~~(失控了..)
清晰深入介紹...:73:
wow~ really poisonous post~
didn't expect Brother WalkerMachine you'd post about 12" figures~~~ really nice
好∼支持!:71:
我想問下佢胸同背係用悟空 o個隻軟膠定係同個身一樣硬膠 ?
This one is very nice, support