Toysdaily 玩具日報

查看: 18066|回復: 31

[改造交流] [Medicom X Phicen] GANTZ REIKA custom v1(已更新改組過程在#1)

:handshake: 早排見有平麗佳,
就算係紙紮,
都把持唔住訂左隻!!
月頭收貨。

女figure有兩種:
一種注重關節,女性媚態唔係個個body擺倒;
第二種注重觀感,女性線條幼細,
大細並無分別,重點在於自然。

可惜。。。Medicom兩種都做唔到。。。
唯一可取,係武器set,
同果套不知何年何月會自爆既膠皮衣。。。

既然買左,
又唔想就咁供奉,
始終套衫遲早死。。。

所以不如先換body,
一換就諗起包膠body,
更加就想試下Phicen!

買左一個大胸白色肌膚,
Phicen,淨係身型已經好吸引!!

今日趁住一個人响屋企,
簡單完成,
之後再後補改裝過程。

Enjoy the photos!!! :65:

好想好想用番原裝頭。。。
但係真係要執一執。。。

畀大家觀賞下Medicom既body,
不堪入目。。。

改組過程:

先此聲明:
要同麗佳除衫唔難,
但係你決定除之前一定要考慮清楚!
因為一除左,係唔可以還原,
到時唔好問我點解著唔番!!
我絕對幫唔倒你!

我只係純粹分享我既過程,
無人迫你照做。

同埋套衫始終唔係用GANTZ強化物料造成,
而除衫過程會需要適度暴力,
所以我唔擔保任何改裝都能成功,
因為真係唔想以後會造成任何誤會。

好勒,步驟真係好簡單:

1. 先將麗佳既頭、頸圈、手掌同腳掌拆下;

2. 除下大脾既武器套;

3. 到關鍵時刻,除皮衣,皮衣分三件:
第一件係套住膊頭同兩腋;
第二件係套住頸位、兩腋,再前後各兩條帶子拉住下體既三角褲;
最後第三件係一體成形既主緊身衣。

第一件手臂位既銀鈕皮帶係黐住第三件既主緊身衣,
而黐既方法係用高熱將膠料壓實,
所以我先用風筒吹一吹駁口位,
再逐少逐少搣開。
兩邊都搣開後,就可以將第一件直接除下,
而套皮衣其實幾薄身,彈性亦唔錯,
所以唔怕稍為用少少力拉扯一下,
咁會易d除出。

到第二件,情況同第一件差唔多,
銀鈕皮帶都係用熱力黐實,
要搣開既位有hip位兩側,係雙重黏合,
兩層都要拆;
同埋背後腰位兩幅都要分開。
分開後整條三角褲就只係連住胸前兩條帶子。
宜家就可以好似第一件咁除出黎。

到哩一度,你又可以諗一諗,
因為如果你只係想自組我哩個post既性感麗佳既話,
哩件主緊身衣係唔需要拆既,
你可以先將佢放埋一邊,再諗下佢可以點利用。。。
真係想拆?

第三件主緊身衣,係完全密封既縫紉方法,
如果我識縫紉既話一定會學!!
亦都因為咁,要拆既方法只有一個 ~~ 拆線!
當然唔駛拆晒啦,
只係需耍由後頸位開始拆,
一直拆到腰位,
基本就可以將成個body取出。

拆線就最好用佢 ~~ 拆線刀

4. 拆開後就要幫第二件做下一步改裝。
响漫畫中,胸前果兩條帶子應該係扣住小腹位置,
但係Medicom就直接連住三角褲,
亦因為咁令出黎既效果好唔貼伏,好肉酸!!
要改做性感麗佳,就要將哩兩個扣拆番開,
好簡單,用鈎刀沿住銀鈕既底部,
cut走下半圓既帶子。
用火機或臘蠋,輕輕潭一潭兩邊銀鈕既下半圓,
用意係將被cut開既線頭位黏合番,
無咁易甩線。
*注意!火潭得太近或太耐皮衣會著火,小心!!!

5. 兩邊都cut開之後,
應該已經可以直接分開左上衣同三角褲。

上衣基本已經完成。
三角褲位,前端之前連住兩條帶子既多餘位置可以cut走,
cut成正常三角褲形,再用火潭一潭以便黏合;
或者你縫紉了得既話,可以將佢縫好,
咁就更美觀!!!
唔似我宜家咁。。。好似戰損版。。。

跟住就要將兩邊hip位位置縫番埋,
今次真係要做少少針指。
先拼上Phicen body上面對好位置,
用黑線將兩邊縫好,
完成!!

6. 雖然套皮衣好薄好有彈性,但係始終係1/6,
去到一d較厚身既位置組裝後會感覺生硬,
就正如第二件胸前墜住兩粒銀鈕既帶子、後面果兩條、
同埋第一件手臂位兩邊果兩條,
我就先用陰力將佢地稍為拉長同拉軟身,
再用火潭一潭背面,然後稍為揸一揸巢中間位,
感覺好似橡筋褲頭未著上時既效果。

7. 到Phicen body。
因為我今次用番Phicen附送既頭雕,
所以頸位無改動,
主要係改動腳跟位,
因為Medicom既腳跟位可動,貼地性唔錯,
而且要取出腳掌又好麻煩,
所以直接插入Phicen body既腳跟位,
不過就要先响Phicen 既腳跟內垂直鑽一個直徑4.5-5mm既窿,
長度唔可以長過Phicen body本身既硬膠接駁柱位,
過長柱位就會斷!!
Medicom腳跟位既直柱就自己因應長度而cut短吧!!

另外Phicen body本身既硬膠接駁柱位底部原身係向外呈裙狀,
Gantz既腳套唔能夠套入,
要先將底部向內削入,
逐少逐少再試下至腳套能套入即可。

8. 頭部。哩個部份就因應個人喜好決定啦,
我唔講勒!!

9. 最後就係依次序上好組件:
a. 第二件;
b. 第一件;
c. 三角褲;
d. 大脾武器套;
e. 腳套及鞋;
f. 頸圈及頭;
e. 手掌。

完成!!
好吸引CHING, 有晒原著FEEL!!
請問是甚麼頭形?
唔錯喎, 正:71:
不過原來件皮衣真係除到咖{:1_215:}
因為我見件皮衣果個圓形(銀+藍色果個) 扣好似係痂死o左的,
所以想除o左佢件皮衣睇下隻手回彈問題都唔得... :53:
唔錯喎, 正
不過原來件皮衣真係除到咖
因為我見件皮衣果個圓形(銀+藍色果個) 扣好似係痂死o ...
王者J 發表於 14-9-2013 08:35 PM

師兄,手肘回彈是素體設計問題:79:
早排見有平麗佳,
就算係紙紮,
都把持唔住訂左隻!!
月頭收貨。

女figure有兩種:
一 ...
sundaydriver 發表於 14-9-2013 06:59 PM

師兄,會否出教學如何除衫及自組:64:
回復 1# sundaydriver

超吸引, 咁先係GANTZ!~~~~ {:1_223:}
師兄,手肘回彈是素體設計問題
jerrytang617 發表於 14-9-2013 08:40 PM

thx 師兄:64:
原來係咁, 我仲以為係個body 隻手爛o左o添...:what:
請受小弟一拜,換埋kumik 頭或許仲正
好吸引CHING, 有晒原著FEEL!!
請問是甚麼頭形?
mugfei 發表於 14-9-2013 07:09 PM

多謝。:65:

頭只係用番Phicen本身跟既頭雕,
再換番Medicom既原裝髮型。
唔錯喎, 正
不過原來件皮衣真係除到咖
因為我見件皮衣果個圓形(銀+藍色果個) 扣好似係痂死o ...
王者J 發表於 14-9-2013 08:35 PM

其實無一隻figure既衫會拆唔倒。。。
問題係。。。可唔可還原。。。
:67:
師兄,會否出教學如何除衫及自組
jerrytang617 發表於 14-9-2013 08:41 PM

其實都好簡單,我只係用左半日。:65:
不過過程無影相,
純粹文字分享,
過兩日會寫,請稍等。
回復  sundaydriver

超吸引, 咁先係GANTZ!~~~~
darknight 發表於 14-9-2013 08:50 PM

多謝讚賞。:64:
請受小弟一拜,換埋kumik 頭或許仲正
交叉人 發表於 14-9-2013 10:11 PM

我都係想試下用番個紙紮頭。。。:(
Sexy baby. Wow wow:71:
real GANTZ style! :71: