Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP 超級機械人大戰OG BANPReEOTH 班普雷奧斯 & R-GUN POWERED

強襲 發表於 19-12-2023 08:26 PM
C兄講真定講笑呀?
Made in Japan平過Made in China我都係第一次聽,淨係地價同人工都差好很遠啦. ...

佢可能計埋運費,但點計都係China 平D.
bigbigfriend 發表於 22-12-2023 12:22 AM
其實我都唔想講的,係有些人唔明點解呢隻賣咁貴,點解相對PGU咁多件咁複雜可以賣咁平,我先理性地解釋,你 ...

C兄,直接啲講啦!淨係你個句"可能某些師兄未做過工廠生產"已經攪笑到震啦!
你呢句嘢用響咩產品/事件上都得.只要一句"你冇試/做XX,就唔會明".咁講所有嘢都唔可以討論,因為冇人可以知到所有嘢.如果要討論,就查晒祖宗十八代先可以開始講?咁講一個貴/平,未要由公司,設計,生產,包裝,運輸,消售等等咁計?咁冇得計WO,生產商定呢個價就一定原因,唔可以話佢貴.用你個方式講,就算係千值練隻US$697既VOLTRON,都唔可以話佢貴,因為背後一定有個原因.

消費者覺得平貴真係好睇個人用咩去衡量,你可以用你個方法去衡量既,咁就唔可以再講個"貴"字,因為源頭一定有事發生.
"無知"既我唔需要去工廠做過/知到鋼模幾多錢,都可以用常識知道,生產商要計數,計下佢要賣咩價先可以回水/賺錢,佢定個咩價,對住咩人都有唔同既諗法.貴/平同買/唔買係兩回事,就算覺得貴都可以買,平都唔一定要買.
alien133 發表於 22-12-2023 09:38 AM
算罷啦C兄,有啲玩家只會企自己立場睇價錢,唔會理廠商任何成本結構,你記住如果有心頭好死line唔再出, ...

你講得啱,真係算,無謂太認真,有時給些善意出來說明一下,只會就給人冇禮對待……
alien133 發表於 22-12-2023 09:38 AM
算罷啦C兄,有啲玩家只會企自己立場睇價錢,唔會理廠商任何成本結構,你記住如果有心頭好死line唔再出, ...
你講得啱,真係算,無謂太認真,有時給些善意出來說明一下,只會就給人冇禮對待……
強襲 發表於 22-12-2023 04:20 PM
C兄,直接啲講啦!淨係你個句"可能某些師兄未做過工廠生產"已經攪笑到震啦!
你呢句嘢用響咩產品/ ...

得,你最啱,謝謝你花時間打長文!就此作罷!

多謝幾位師兄教了我成本理論 果d「L乜」「趴地」果d包包買二三十萬一個 係有大設計師 有名牌洗禮 原來物有所值 但唔可以話貴 只係我人工買唔到一粒鈕

SMP スーパーロボット大戦OG バンプレイオス
●販売元/バンダイキャンディ事業部●39930円、2次受注中、2024年5月発送予定●約45cm(バックパック先端まで)●ガム1個付属●プラキット●プレミアムバンダイ販売アイテム

https://hjweb.jp/article/1294054/

stonekeung01 發表於 30-12-2023 07:38 PM
SMP スーパーロボット大戦OG バンプレイオス
●販売元/バンダイキャンディ ...

真係幾靚、可惜是食玩
太貴啦,只能睇左當買左
hong1971 發表於 19-12-2023 10:11 PM
1 果位師兄應該錯了 因為大陸生產成本平 所以先在大陸生產 近年成本係高咗但都唔會高過日本喎 係高過就返回 ...

在大陸生產, 並不單單是成本平的問題, 有可能係笨大自己食唔到咁多生產, 必須要外發, 而大6 亦唔係仲好似廿年前只係得平做賣點, 佢地生產技術已經好成熟, 暫時除左笨大自己本家生產技術好過大6之外, 第二D地方生產技術都冇可能做得好過大6, 呢個都係好大原因點解會在大6生產, 反正佢SMP賣咁貴依然賺到錢, 冇乜必要就唔會改變營運方針...

仲有補充一下笨大自家生產係平過大陸, 呢一點我可以確定咁答你
nobita16 發表於 2-1-2024 08:23 PM
在大陸生產, 並不單單是成本平的問題, 有可能係笨大自己食唔到咁多生產, 必須要外發, 而大6 亦唔係仲好似 ...

多謝師兄指教