Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 食玩 SMP 超級機械人大戰OG BANPReEOTH 班普雷奧斯 & R-GUN POWERED

volks出隻4萬幾yen嘅
1/144(應該是千值SMP個size)
純GK膠拆件變型SRX
又唔見有人小
真係而家SMP尐膠
再癈都西唔過
當時volks尐GK膠

真係Bandai特别好烚尐
OG尐HG同SMP
個個PK爭住衝出嚟小

ZZGverka 發表於 29-11-2023 05:51 AM
純GK膠拆件變型SRX

個兩隻點會冇人話貴呀,當年壽屋出啲OG產品HG既級數MG價
SMP本身就係食玩line,個價又要定到咁高,重要高過PG既價,對上個隻PGU都係3萬左右,又燈又骨架又爆甲,咁隻4萬既SRX比都啲咩你?個版權又唔洗買,又唔洗設計變形合体,真係得個大字.
ZZGverka 發表於 28-11-2023 10:26 PM
你覺得45cm高都可以
“唔知貴响邊”?
咁點解壽屋隻1/144

大就代表貴?

如果隻玩具無咩分件,件件野大大舊,好似當年個d 1/60高達咁,幾舊水一隻。

貴應該貴在分件多,分件多就代表模要更多,先可以收2千幾,呢隻暫時睇唔到佢可以變型分體。

壽屋個隻當年都係1千左右,而家可能炒到2,3千唔出奇。

仲之大隻唔代表一定可以賣貴,要睇佢咩內構,變形同分件多少。
ZZGverka 發表於 29-11-2023 05:51 AM
純GK膠拆件變型SRX

呢位師兄 你每個都只係單一比較
大就貴 係大隻用多d料當然貴d
GK貴過普通模型 係GK個製作成本本身已好高
Volks d模型貴過bandai d模型 係bandai一直都係用呢個銷售手法

但正如其他幾位師兄既比較 你又有無諗下 同一間廠比 同類級數比 同類產品比

其中係bandai市場大 自然多人講 其他廠商d產品出得差 出得貴 都有人小喎 你在呢個討論區睇唔到?

嗰d護航仔係選擇性失明  發表於 29-11-2023 11:28 AM
工場試作品, 日魂2次受注開始

https://x.com/candytoy_c/status/1736960827910156542?s=20

產品定價除了包含生產/開發成本外,其最大關鍵係”生產數量”,生產得越多,成本越平,有師兄拿PGU比是不公平,高達嘅生產數一定比這隻SRX多不只幾倍,你可以話SRX照樣生產這個數量就可以,但市場上有冇可能食得起這個數量? 那個會多人識?全球有幾多人買這隻SRX?
hong1971 發表於 29-11-2023 11:14 AM
呢位師兄 你每個都只係單一比較
大就貴 係大隻用多d料當然貴d
GK貴過普通模型 係GK個製作成本本身已好高

其實你都講錯, 你冇計埋產地, 笨大D 高達模型賣得平係因為佢地自己日本設廠一條龍生產, 成本完全可以控制... SMP係大6生產, 模具生產原料運輸全部都係$, 就算係同一個老豆但唔同老母家用都會差好遠
nobita16 發表於 19-12-2023 07:20 PM
其實你都講錯, 你冇計埋產地, 笨大D 高達模型賣得平係因為佢地自己日本設廠一條龍生產, 成本完全可以控制 ...

C兄講真定講笑呀?
Made in Japan平過Made in China我都係第一次聽,淨係地價同人工都差好很遠啦.
1 果位師兄應該錯了 因為大陸生產成本平 所以先在大陸生產 近年成本係高咗但都唔會高過日本喎 係高過就返回日本生產啦
2 另一位師兄話同PG比 話PG産量多 但PG既開發成本高好多喎 而且PG每次生產都唔多的 要兩三次生產先有食玩個量 而依家食玩都有再生產 條數又唔同計囉喎
hong1971 發表於 19-12-2023 10:11 PM
1 果位師兄應該錯了 因為大陸生產成本平 所以先在大陸生產 近年成本係高咗但都唔會高過日本喎 係高過就返回 ...

只係PG D 料都靚過SMP 啦, 人地有內構有骨架, SMP 頂多都係HG 級數
我話知佢成本開模點貴都好呀, 賣到咁貴仲要只係SMP, 我情願佢唔好出, 可能有人會話, 出合金Bandai 收你3,4 千, 講真, 唔好話3, 4 千, 5 千我都願俾
點解我咁憎SMP ? 大佬, 你有誠意一係就出合金成品, 或者出模型, 出埋D 食玩5354 咁, 買你, 又助長你繼續出, 唔買你, 你又會覺得係個角色唔得, 然後判佢死刑... 最慘係你HG條Line 又會出OG, 集中D唔得既
kennethli 發表於 20-12-2023 06:10 PM
只係PG D 料都靚過SMP 啦, 人地有內構有骨架, SMP 頂多都係HG 級數
我話知佢成本開模點貴都好呀, 賣到咁 ...

我最愛SMP,角色越冷門越好,因為呢啲角色係無咩機會有成品
可能某些師兄未做過工廠生產,其實影響一件產品定價高低,喺開發和物料成本上佔嘅比率不是很多的,如我上面所說,關鍵在於生產數,因為最大成本在於模具身上,一套鋼模郁下都要幾十萬甚至過百萬,一套模具可同時啤幾十件小零件,如大零件一套模只可同時啤一到兩件,如果產品有幾佰件零件,想想要多少模具?
簡化去講條數:假設一套模當你十萬,啤一套成本就要十萬,啤二套就五萬,之後啤十套就只需一萬,總之啤嘅數量越多成本越平,你可以講啤十萬套咪成本一蚊囉,但又好似我之前所講,市場食唔食到十萬套?

留意下有好多大型產品宣傳上,都會標榜用多少零件去組合,即是想話比消費者聴,這個產品成本有多貴。
真係大獲,討論個價錢貴平都要幫的大公司諗到生產線上游問題,咁不如計起間廠幾時先可以回到皮/人工/陪訓/保險要付出幾多
洗鬼做過工廠,知個模具幾錢咩,一句講晒就係公司要回本,計個數就係出售>生產先有錢賺.
普通玩玩具既人睇個價貴唔貴好簡單姐,直接搵啲差唔價錢同類既產品可以做到啲咩出黎比較,最多未睇下大廠定細廠,角色多唔多產品,"愛"黎比個心中既價.

BD係大公司,佢定左PG>MG>RG>HG呢啲等級,一玩呢類模型就好直接用呢啲黎比較.食玩係咩等級?
唔好講呢隻SRX啦,講其他SMP 五星戰隊隻龜13200円有咩可以玩?打開個心口放隻嘢入去?我都中意五星戰隊,但係一見到呢個價,只會諗到個貴字.可以同恐龍戰隊條龍黎比架,都係同價但係人地可以入電行,咁係唔係條龍多啲嘢玩會覺得平左?我就唔會咁諗,一樣係咁貴.
其實我都唔想講的,係有些人唔明點解呢隻賣咁貴,點解相對PGU咁多件咁複雜可以賣咁平,我先理性地解釋,你可以唔聽唔睇唔信,繼續無知落去,對我是冇影響的。

當然你有權唔買,繼續對玩具商炒蝦拆蟹鬧佢呃錢,但每件事都是有原因的。
bigbigfriend 發表於 22-12-2023 12:22 AM
其實我都唔想講的,係有些人唔明點解呢隻賣咁貴,點解相對PGU咁多件咁複雜可以賣咁平,我先理性地解釋,你 ...

算罷啦C兄,有啲玩家只會企自己立場睇價錢,唔會理廠商任何成本結構,你記住如果有心頭好死line唔再出,佢哋有份挾持市場就係啦

Bandai內各部門調動“拉腎”開新產品都要分翻commission,加埋開模費同宣傳,佢開一套冷門產品真係分分鐘畀“良心”出嚟餵狗,定價貴睇落係難以接受,但你以為幾十年經營嘅牌子廠真係唔驚貴價趕客?就係數據經驗顯示市場只有咁大,佢開唔到大數攤分成本啫

講到尾,件貨太貴就係因為冇人同自己一樣撐場,小圈子fans就要自己埋單,廠商肯開出嚟已經執到