Toysdaily 玩具日報

係小弟犯賤,佔用左TD資源出post,但係調post可唔可以尊重返少少?

關閉 [複製鏈接]
...想問
超合金巴斯光年 應該係邊一區=3=
果汁先生 發表於 30-9-2011 11:18 PM

超合金巴斯光年及Disney產品,小雲、叮噹、初音合金、Persona3合金等都歸入綜合區。:77:
「新品情報」是那類商品就發在那一區的,
同帖中出現數樣產品,就會以主題作品(通常是新產品吧)來分類。
超合金巴斯光年及Disney產品,小雲、叮噹、初音合金、Persona3合金等都歸入綜合區。
「新品情報」 ...
WalkerMachine 發表於 30-9-2011 11:44 PM

例子果度話
問:叮噹係ROBOT魂,大雄係SHF點分?
答:綜合玩具討論區
.... 我真心唔明  
日系英雄�機械人討論區
依區點define  真係好難
叮噹係日本出既 應該就係所謂既日系 佢又係機械 唔通因為佢係機械貓 唔係機械人 要去綜合?
但小雲明明真係機械人wor...點解又係去綜合呢?
新出果隻persona3女機械人 又係日本既機械人 又點解去綜合呢?
一擊殺蟲又點分呢?
點解咁多日本機械人 又有d去綜合 又有d去日系英雄�機械人討論區....
例子果度仲話
one piece芬奇出超合金 又係去綜合?
但明明芬奇已經改做成機械人 點解佢咁慘 唔可以係機械人區出現呢?
到底係 將charactor (用英文係因為唔想分開人物/機械角色有混淆)既出處分類 定係每件product去分類呢?
係要將one piece 依本非機械人漫畫出既所有product 都放去綜合? 定係可以將內容分開 出pvc就去返綜合 出機械合金就去返日系果邊呢?
但同時 點解marcross又可以分得咁清楚 女女pvc去綜合 dx大和合金果d去日系呢?
..
真心問 唔係捉字蚤
定係所謂既日系機械人 只係指超級機械人大戰有佢份  例如 萬能俠, gundam, eva果種?
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
我們分區的概念是
比較硬派熱血的男仔玩具>>日系英雄�機械人討論區
如超人,機械人,戰隊果D

人物為主的玩具>>綜合玩具討論區。

叮噹係ROBOT魂同大雄係SHF
係人物為主的玩具,大雄一定唔會在日系英雄�機械人討論區
而叮噹根本不是果一種硬派熱血既玩具,而佢一定會同大雄一齊玩的,
所以會去綜合玩具討論區。
one piece根本都是人物為主的玩具,所以都係綜合玩具討論區。
我們也明白有D硬派熱血既角色都會出“超合金”,
但如果玩one piece既人都在綜合玩具討論區,將芬奇放去日系英雄�機械人討論區又會不夾大主題,因為ONE PIECE是的人都在綜合玩具討論區。
小雲都係以人物為主,所以都係放綜合玩具討論區

之前版主都有討論過是否任何超合金同機械人都為一類呢?
我們暫時結論是方便玩開同一類型野既朋友為前提。
如果大家有意見請提出,我們盡量找出一個平衡點,
希望能將大家鍾意既0野分類的好D影睇D
可能要D時間大家請見諒。
我們分區的概念是

人物為 ...
Dick.Po 發表於 1-10-2011 12:57 AM

唔好意思
    ..不厭其煩 再問...
熱血...同人物為主 ....
個人覺得..更加難分...

龍珠 都好熱血 又拯救地球
one piece..亦係熱血冒險既topic...
天元突破又係好熱血
...
點樣分佢地...

定係日系英雄 係指果d 見唔到塊面果d先算係日系英雄?
要跟product分?
即係熱血既男性角色figure就日系果區
女既figure就綜合?

因為我覺得 分類變得太主觀時
有時會可能我覺得應該放日系區時 你又覺得應該係綜合區,...
造成混亂
(歡迎大大繼續討論)
版主討論過程中也有過大大的疑問,,也明白當中有主觀原素。
正因如此,我們才預先舉出DBZ, OP等例子,相信大家之後也能自行推論到Bleach, 銀魂, HunterXHunter 等亦會屬於同區(綜合區)。

例如天元突破,之前已說過不再用男/女來分,機械人屬於機械人區,人物就屬於綜合區。
(歡迎大大繼續討論)
正因如此,我們才預先舉出 ...
WalkerMachine 發表於 1-10-2011 01:45 AM

小弟真心想請問Tiger&Bunny的玩具分享應該放在那區呢:64:
小弟真心想請問Tiger&Bunny的玩具分享應該放在那區呢
timothy276217 發表於 1-10-2011 02:01 AM

現有SHF 系列放英雄區
如日後有"未變身"PVC, "未變身"人物旦,甚至"未變身"可動figure ---> 綜合區
如日後有12" ---> 12"區
如日後有模型---> 模型區
^_^
現有SHF 系列放英雄區
如日後有"未變身"PVC, "未變身"人物旦,甚至"未變身"可動figure ---> 綜合區
如 ...
WalkerMachine 發表於 1-10-2011 02:06 AM

明白曬,thank you walker版主:)
(歡迎大大繼續討論)
WalkerMachine 發表於 1-10-2011 01:45 AM

咁我可唔可以當做/
漫畫base既product係綜合呢?
我們分區的概念是

人物為主的玩具>>綜合玩具討論區。
Dick.Po 發表於 1-10-2011 12:57 AM

小弟不才
熱血都仲可以理解
但係何謂「人物為主的玩具」
唔係所有人形o既玩具都應該係「人物為主的玩具」咩:?:?:?
請問點分:?
(歡迎大大繼續討論)

真心問
星矢o的 product 應該放邊:?

日系英雄�機械人討論區
任何日系動漫英雄、機械人、幪面超人、超級戰隊及其他特攝玩具集中討論

綜合玩具討論區
任何動漫角色可動人偶、PVC、扭旦及其他玩具綜合討論

「神話」、「EX」同「皇級」果o的唔係應該放o係「任何動漫角色可動人偶」咩:?
但係好似全部都o係晒「日系英雄�機械人討論區」:?

如果話星矢果o的係熱血o既
咁個分界線經已重覆o左
真係好亂:30:
小弟不才
熱血都仲可以理解
但係何謂「人物為主的玩具」
唔係所有人形o既玩具都應該係「人物為主的玩 ...
cchong420 發表於 1-10-2011 01:13 PM

Say those stuff which live in our real worlkd.  e.g. cars, guns, trains, remint...etc. :)
Say those stuff which live in our real worlkd.  e.g. cars, guns, trains, remint...etc.
Douglas.M.Saint 發表於 1-10-2011 01:19 PM

小弟真係不才
閣下咁講我仲亂:30:
唔通 real world 可以搵到個超西 3 o既悟空:26: