Toysdaily 玩具日報

係小弟犯賤,佔用左TD資源出post,但係調post可唔可以尊重返少少?

關閉 [複製鏈接]
個次日本魂展,佢夠膽一張圖一個post,我就話佢唔好再洗版,進不知有一區既人一齊入黎話返我轉頭,又話佢一圖 ...
timothy276217 發表於 27-9-2011 01:40 AM

有關日本的展覽,最好就一個帖集中哂一次展覽,或者將該次的展品以不同分類集合在一個帖…

某S會員就一張展品圖開一個帖,將主版洗到白白淨!:74:
多謝支持先...

不過講過就要算... 基本上小櫻唔會點再開Topic嫁喇... 至多係見啱話題亂入一下 ...
小櫻 發表於 27-9-2011 09:41 AM

小櫻大,please come back~ :help:

TD needs you…
S大人嘅新品情報帖嘛... 小櫻基本上無乜意見... 查實Post展覽新情報放主版都未嘗不可...

不過當時人有時就真係Post得高興得濟囉...

至於增加存在感喱樣嘢... 算罷啦...

小櫻上
小櫻 發表於 27-9-2011 10:07 AM

轉個頭又見S大人在主版活躍,勤力得佢…

但figma烏賊娘好明顯係Girl萌物(更已係old news),但就照貼主版等移,究竟係出於乜野心態?:38:
小櫻大,please come back~  

TD needs you…
太陽之牙 發表於 27-9-2011 06:10 PM

小櫻仲响樹喎... :unhappy:
小櫻仲响樹喎...
小櫻 發表於 27-9-2011 09:50 PM

:)

對不起,您的帖子小於 15 個字符的限制,請返回修改。
回復 66# 太陽之牙
係,剛剛有篇搬左去綜合區,比一堆女包圍住,好鬼開心!!

又改版,越改越差!

無啦啦無左girl figure,之後丟曬去綜合?
無人想睇睇下girl睇筋肉悟空呀!!
!#(!)(#)!& <稱讚想出來果個天才!
我只係想知點解主版要係日本英雄/機械人區而唔係綜合區:38:
(小弟把kamitodemo 大大的投訴亦joined&#21946;呢度了...)

關於今次的分區, 請容許我盡量解釋一下 :

分區原因 -
1/平衡人流
2/讓分享post能較長時間出現在所屬區的首頁

分區困難 -
1/雖然 "女角---->女figure區" 這分法很簡單,但的確減低了此類產品在TD的曝光率。
2/另一方面, 同一套萌系作品甚至同一系列玩具的女角入女figure區, 男角放主版,對討論亦產生不便。

分區辨法 -
現在的解決方法其實就是....痛定思痛、砍掉重練。
女figure區 不是只改個名為綜合區,而是整個廢除,我們不再用性別分類,大家要先接受這點。

現在,主要概念是把從前主版的熱門玩具分成兩大類 :
1/機械人+變身超人類  -> 日系英雄�機械人討論區 (這個很易理解)
2/人物類 - > 綜合玩具討論區  ( 這個較麻煩 )
我們知道分起來不免有灰色地帶, DBZ不是英雄嗎? 小雲/叮噹不是機械人嗎? etc.... 能想到的我們盡量跟據動畫的風格玩具的種類先替各位分了(請閱新版規),當中不免有主觀性,但希望用落大家會習慣這種分法。

的確, 這會出現"睇睇下girl睇筋肉悟空"的情況,但這本身就是今次的目的 : 把girl再溶入其他figure內...令她們在TD更有曝光率。

此外, 除著近年美國英雄漫畫/電影產品廣受支持,我們亦認為"時機成熟"設立美系英雄討論區

另, 雖然有會員建議過把news和分享分開, 但我們暫時還不會這樣做,原因之一是我們恐怕這樣會更減少會員留意和支持分享posts。

我們的目的,是不再有一個主版+數個分區,而係把現今最受歡迎的玩具 ( robots/figures/12"/gunpla/美系) 平分為5個主頁,引導會員每日都會流覽這些不同主頁。
此外,由於其他玩具如扭旦, lego, Tomica等不足以設立個別專區,所以我們將此類和figures合拼成 綜合玩具討論區 ,希望這樣能令到各種玩具posts都受到會員們的注意。

希望大家能明白沒有十全十美的分區辨法,而且每次轉變都先會引來不便,請大家先嘗試習慣一下,再給予意見,我們會盡力把TD改善 :64:
(小弟把kamitodemo 大大的投訴亦joined&#21946;呢度了...)

關於今次的分區, 請容許我盡量解釋一下 :

...
WalkerMachine 發表於 30-9-2011 08:09 PM

請容我發提出少少意見
其實好高興版主終於肯有改動
不過本人覺得好似越搞越複雜咁:60:

想問o下
如果真係有一個 post 入面有晒「超合金」、「戰隊食玩」、「美系英雄」、「12"」
咁其實呢個 post 應該分去邊區呢:?
(呢個 case 可能真係有o的極端
但係唔排除會有o的咁o既情況出現:no: )

本人覺得簡單就是最好
其實只係分三個區「玩具分享討論」、「巿場討論」、「新品消息」都經已好夠:shy:

以上純屬小弟大愚弱智之意見:56:
不喜勿插:26:

唐候選人對於td分區方法提出'垃圾論'

美系奸人區呢?日系奸人區呢?真實系機械人區呢?超級係機械人區呢?分晒咁多區要綜合討論區有咩用?定還是咁講,有綜合討論區要咁多區做乜?

oh

分區方法 is rubbish,totally rubbish
不同的立場就有不同需求,對部份會員&#22175;講,少版會較方便,但對部份會員,就解決不了"出帖很快被推去P2"這令人氣餒的情況。對管理員,又解決不了人流的問題。
至於有混合產品的帖,我們會嘗試以其重點分類.......希望在幾個主版都達到差不多流量後,調區亦再不會影響文章的曝光率。
我理解每一次要習慣新的版規,大家(包括版主)都要重新適應,每次改動都或多或少引來反感,希望適應期過後,新版規能為大家帶來我們預期的正面效果。
...想問
超合金巴斯光年 應該係邊一區=3=
:64:先多謝版主聽取各版友意見改變,感激~

新轉變是好是壞,言之尚早~
但可見既問題,不妨先講一講。

1.請問「新品情報」是發在那區?還是那類商品就發在那一區?

2.同帖中出現數樣產品,是以主題作品來分類?(如各版友有意見,可否留言表明想放那區?例如同時出現合金,扭蛋…可否自己註明主題作品?)

希望各位版友提供意見,讓版主們考慮考慮。小弟相信客觀的意見是會有用的…(各位留言都唔好太毒舌啦~和氣和氣~:77:)