Toysdaily 玩具日報

查看: 8304|回復: 65

五十萬咭數

昨晚睇一擇千金,個參賽者說因家中有人欠咭數五十萬,所以想嬴 D 錢幫補下,仲等年邁媽媽不用再做家務助理云云.............

不時聽聞有人欠幾拾萬咭數,我成日諗,點 lok 幾拾萬咭呀??lok 到幾萬我都驚瞓唔著.............
很易的...買兩三萬...到期找數時不找清只還最低供款額
因為是利息沒記錯的話是每天加上去的...兩三個月後便有這數額
原文章由 mirage 於 8-1-2007 09:33 PM 發表
因為是利息沒記錯的話是每天加上去的...兩三個月後便有這數額

大大點解會咁清楚??
我最高峰試過欠15萬, 同女友用一年時間還清....果段日子好難頂....
原文章由 jojojojojo 於 8-1-2007 09:35 PM 發表

大大點解會咁清楚??

申請信用卡前難道不會看清楚還款條文的嗎? 早幾年很多人拖數破產時,很多節目都解釋了怎麼會出事的
我最多都係30....:cool:佢成................50
一直都少用卡,之前開左張都係方便交d 上網同now.com tv錢
原文章由 晨哥仔 於 8-1-2007 09:56 PM 發表
一直都少用卡,之前開左張都係方便交d 上網同now.com tv錢

醒目......:love:
原文章由 hk小文 於 8-1-2007 09:29 PM 發表
昨晚睇一擇千金,個參賽者說因家中有人欠咭數五十萬,所以想嬴 D 錢幫補下,仲等年邁媽媽不用再做家務助理云云.............

不時聽聞有人欠幾拾萬咭數,我成日諗,點 lok 幾拾萬咭呀??lok 到幾萬我都驚 ...

佢地冇節制咁lok, 又吾還, 咪咁囉....:DD
原文章由 教皇撒卡 於 8-1-2007 21:48 發表
我最高峰試過欠15萬, 同女友用一年時間還清....果段日子好難頂....

一年還 150k, 都幾勁喎
可能佢地一心諗住有屋企人同佢\地還錢, 所以就攪成咁呱:!
兩三年前買樓比首期係可以簽咭的, 所以好易欠幾十萬:!
原文章由 kenny19 於 8-1-2007 10:22 PM 發表

一年還 150k, 都幾勁喎

我同我女友合共搵差不多3萬5, 每個月大約還萬五, 倆邊家用, 供樓, 生活費, 個一年真係好難頂....:die::die:
原文章由 king 於 8-1-2007 10:37 PM 發表
可能佢地一心諗住有屋企人同佢\\地還錢, 所以就攪成咁呱:!

呢亭人我至憎!平時大大聲自己事自己攪掂!攪唔掂就死狗咁返屋企求人累人!廢中之廢!!!
原文章由 mirage 於 8-1-2007 21:33 發表

大耳窿咩 :blame:

即使是日息, 年利(包括所謂手續費)是不可以超過六分(60%)的, 否則便是違反放債人條例.
通常欠下大筆卡數的人都是申請多張信用卡玩卡冚卡導致債台高築的

Rice