Toysdaily 玩具日報

查看: 18378|回復: 24

[分享討論] 而家做梗份會所助理,但實際跟頭跟尾,過來人請分享下

係就係好多文件上既野學..成份文職工..但因為屬於屋苑,..所以任何屋內居民電話都會先打落你度,,如果係投訴直頭要處理任..再選擇是否駁線比管理處..但好多時都做埋屋苑既執頭執尾幫手你係男既話..
有好多時要跟埋屋苑資源數量問題...紙..水..廁紙...洗手..由你去訂..follow上文件..埋數..
大家係咪都係咁?? 同入行前諗既係兩回事..文件上係過30樣野你記..
:67:助理好多時都要做埋d唔關你樹既野!不過後生仔唔好怕蝕底!比心機做一定會有人賞識你
助理好多時都要做埋d唔關你樹既野!不過後生仔唔好怕蝕底!比心機做一定會有人賞識你
大舊金 發表於 18-6-2010 04:42 AM

X2
助理... 助理... 幫助處理... 有乜嘢之之助助都係你理...

明未?...

呵呵呵...

小櫻上
助理好多時都要做埋d唔關你樹既野!不過後生仔唔好怕蝕底!比心機做一定會有人賞識你
大舊金 發表於 18-6-2010 04:42 AM

x3
講明助理,當然係由低做起,執頭執尾啦!俾心機,份工定成為你未來既助力!
Summer Job ? 係做執頭執尾架啦... 你 expect d 乜 !

正職 , 由低做起唔好諗咁多啦 , 鬼叫你唔夠高學歷搵第二份工咩...
頭像被屏蔽
Come on kids, unless you be your own boss otherwise you are always have to 跟頭跟尾 for your boss!  Just learn to live with it, pal!
我都做過,以前連月結,興趣班,購買物資都要做,
會學到到好多野...不過幾個月自己頂唔順轉工
大舊金 發表於 17-6-2010 12:42 PM

X4
Also needs to learn how to work with people, that is important lesson in life!
Learn the balance between 'agree' and 'disagree'.
此言差矣, 現今香港社會, 越唔怕蝕底, 就會越蝕底.  公司有人賞識你, 就當係中大獎, 正常係唔會有人賞識 ...
bad-aries 發表於 19-6-2010 12:17 AM

No No ,
賞識佢o既,唔係指佢公司o既人,
係我o地~~~~:34:

認真,有人賞識固然好,
初初出o黎做o野,
俾人搵少少笨當上堂。
適應下上司下屬、同事同事之間o既關係

做額外o野,更係學習好機會,
以訂o野為例,
唔係講笑,有好多年青人連 Quotation、invoice都未識分。

就算係「卸膊」,都講技巧,
亦係初入社會必修科~~~
No No ,
唔係講笑,有好多年青人連 Quotation、invoice都未識分。

Garycharm 發表於 19-6-2010 08:56 AM

喱個都好分啲... 起碼個名唔同... 報價單... 發票...

當年小櫻都唔知 Proforma invoice 同 invoice 嘅分別嫁...

呵呵呵...

小櫻上
此言差矣, 現今香港社會, 越唔怕蝕底, 就會越蝕底.  公司有人賞識你, 就當係中大獎, 正常係唔會有人賞識 ...
bad-aries 發表於 19-6-2010 12:17 AM

要分清,「不怕蝕底」並不是叫你去做一個蠢人。:38:

再無聊講多兩句...

「助理 (Assistant)」一詞... 放在前面和後面... 等級可以相差十萬九千里...

例如「助理總經理 (Assistant General Manager)」... 其職級和權限是公司的第二把膠椅(假設總經理是最高的)... 但「總經理助理 (General Manager Assistant)」... 只是總經理的跟班或者打雜 (某程度與秘書相似)... 當然某程度喱類助理响其他方面可以得到很好的好處... 但起碼在薪金和權限上同助理總經理就天與地的分別喇...

而最常見的「助理」就是「辦公室助理」... 其實即係以前叫「後生」... 依家叫「出街」果啲...

呵呵呵...

小櫻上