Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖

[分享討論] 而家做梗份會所助理,但實際跟頭跟尾,過來人請分享下

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
我都做過,以前連月結,興趣班,購買物資都要做,
會學到到好多野...不過幾個月自己頂唔順轉工
K動戰士渣古 發表於 19-6-2010 06:38 AM

中呀中呀,,咪就係呢d..最近開始吹埋黎
Quotation、invoice<=:30:咩黎嫁??係行內好易中計誤會??即係點??
最近叫我報價..有咩要注意??
經驗值係要累積既,所以有時做蠢蛋,笨人都冇乜所謂,做過一次後知道咩叫俾人搵笨而避免以後再發生都不失為好事...當然最好/最化算係從別人錯誤中學習啦,所以我一向叫人少說話,多觀察...
Quotation、invoice
神風的清響聲 發表於 22-6-2010 01:35 AM

Quotation... 報價單... 純粹報價... 單上價錢未係正式的...

Invoice... 發票... 賣方正式要求收錢的文件... 價錢係正式的...

做報價?... 係叫你搵供應商報價定係報俾對方?... 點做?... 間間公司唔同... 喱樣一定要問...

小櫻上
Quotation、invoice
神風的清響聲 發表於 22-6-2010 01:35 AM

年青人,其實好多細公司的 junior post 都係咁架喇...我女友做 accounting clerk 夠唔係淨係做 accounting 野啦...其實好多版友都講...過打個比喻-你係一部電腦如果你唔係行得慢或者開始時時 hang 機,咁你老細只會不停咁裝 software ,run program...點樣令你老細唔再 input 但又唔會換左你...正正係你需要研究既課題...:67:
各師兄講得岩, 唔好怕蝕底, 否則蝕底果個一定係自己~
老豆教我, 力去力返, 後生仔做完野, 食個飯訓一覺又可以做過~
返工就唔好太計較了,有時看個人修為做多樣睇多樣,得到的將來可以用一世的.
可能有人講唔通學掃地都有用?我都會答係,唔係叫你將來都要掃地,而係做個個位就有個位的觀點,運作,對於將來可能有機會管人時就會好有用,呢D就是所謂紅褲子出身(由低層捱起)所長之處.

加油啦朋友.
係就係好多文件上既野學..成份文職工..但因為屬於屋苑,..所以任何屋內居民電話都會先打落你度,,如果係投訴直 ...
神風的清響聲 發表於 18-6-2010 01:26 AM

其實瑣碎事更可以表現您個人處事能力..您能夠同時處理或安排緩急先後嗎?..可以簡化嗎?..可以在可能範圍改善嗎?...可以避重就輕嗎?...可以保持積極同耐性嗎?...可以保持友善冷靜優良工作態度同心境平和嗎?...如果您可以...恭喜您....那麼您在事業上可準備更上一層樓....也會把其他人比下去
:71: