Toysdaily 玩具日報

BB三國傳 天翔龍 孔明Nu; 孟獲・祝融 展示@第48回静岡模型展 (p.10加圖)

原帖由 aol 於 18-5-2009 12:57 AM 發表
各位, 算啦, 我唔想搞到變罵戰:die: 我對唔住大家喇:die:
一開始我唔應該話ultimawk大大無禮貌:die: 對唔住...

版主都出左聲了, 希望大家真係唔好爭論落去變成罵戰

再次對唔住

一d都唔關你事, 佢係無禮貌就係無禮貌, 邊個講, 或者有無人講都好, 佢都係無禮貌

原帖由 aol 於 18-5-2009 12:57 PM 發表
各位, 算啦, 我唔想搞到變罵戰:die: 我對唔住大家喇:die:
一開始我唔應該話ultimawk大大無禮貌:die: 對唔住...

版主都出左聲了, 希望大家真係唔好爭論落去變成罵戰

再次對唔住

唔關你事的,不用道歉,只係路過睇到,覺得佢可以唔洗禁串,講禮貌係只會同講禮貌的人講的,好明顯係佢心理上有啲問題找你出氣吧:DD

ultimawk 兄的確說得過分了,
aol兄也已道歉了,
連版主也出面調停,
請各位就此停止無謂的爭辯,好不?
我想作平常的討論,請各位為其他人
原帖由 kira-athern 於 18-5-2009 01:00 PM 發表

你說的程度最多只到會考的程度為止,
高考,什至大學程度的歷史比較集中在批判思維方面,
會就有關史實要求考生進行評論,
但是要評論當然要有理據支持,
有些問題也會問你的個人意見,
然而,若無史實支持, ...

如來如此,我有這想法是中三時中史成績不好,總不明白為什麼,於是問了些8~90分的同學借試卷看,嚇我一跳,原來他們把課本上的每一個字,包括標點,一字不漏背出來,而我就是理解歷史事情,前因後果,用自己的文字寫出來.
當時我十分氣憤,居然會敗給影印機,就算理科甚至中文要背,最終也是要運用,我想做一部電腦,而非影印機

要到高中才有得評論十分可惜,小孩也有評價歷史的智慧和權力
不過說得太遠了,還是說回bb吧:(
原帖由 kai2000 於 18-5-2009 01:35 PM 發表

如來如此,我有這想法是中三時中史成績不好,總不明白為什麼,於是問了些8~90分的同學借試卷看,嚇我一跳,原來他們把課本上的每一個字,包括標點,一字不漏背出來,而我就是理解歷史事情,前因後果,用自己的文字寫出來.
當 ...

你說得對,我也認識一部「影印機」,
而我不論是校內或是會考都是敗給她,
但一到高考大家的成績便差不了多少,
有時我什至勝過她呢!
所以香港的教育政策實在有問題。
不過話說回來,我也說太多了,還是討論BB三國是正題。
原帖由 kai2000 於 18-5-2009 01:35 AM 發表

當 ...

啊!! 其實你呢個先係正確既學習態度呀!!!  再讀上去一定可以攞到好成積!! 繼續加油!!!
其實...
你問e到咁多人都好
唔理係學生,工作人事都好...
有幾多個重記得中史=.=
頭像被屏蔽
我語氣係重左D 唔好意思
不過我真心想各位多認識中史
唔好淨係得個玩又唔了解
就算唔睇書都可以上網睇wiki認識下

btw我真係好佩服日本仔玩三國玩到出神入化
雖然日本仔大多數只係熟悉演義而非正史
原帖由 ultimawk 於 19-5-2009 12:19 AM 發表
唔好淨係得個玩又唔了解

其實你唔係語氣重左, 你當時既文字令人覺得你係冇禮貌同唔識尊重人
雖然有人真係會因為喜歡機械人而去學習機電常識, 但係唔一定個個要做達人, 走去研究核能既...
人地會唔會去接觸係人地自由吧...

同埋好多野未理解就唔好亂講
日本人研究三國正史好多著作同論文都得到國際極高評價
如果你因為日本動漫界喜愛用演義作藍本去創作而有呢個諗法,就有d問題了... 

原帖由 ultimawk 於 18-5-2009 12:19 PM 發表
唔好淨係得個玩又唔了解

:71::71::71:
原帖由 chachacha79 於 19-5-2009 01:18 發表

其實你唔係語氣重左, 你當時既文字令人覺得你係冇禮貌同唔識尊重人
雖然有人真係會因為喜歡機械人而去學習機電常識, 但係唔一定個個要做達人, 走去研究核能既...
人地會唔會去接觸係人地自由吧... ...

只係概嘆有D中國歷史連日本仔都識但香港人一D都唔識je
anyway呢個話題完喇
不要對號入座了 :)
原帖由 ultimawk 於 19-5-2009 09:38 AM 發表

只係概嘆有D中國歷史連日本仔都識但香港人一D都唔識je
anyway呢個話題完喇
不要對號入座了  

慨嘆有"好多"日本仔都唔知道同日本有關的歷史真相,請看電影南京南京.