Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] (閒聊) - 有冇

我同樓主ge情況岩岩相反
我本身細細個 我老豆就成日買玩具俾我
仲叫我唔好剩係玩d唔駛砌ge龍珠超人膠公仔
試下學玩模型 玩玩下 我就 不停咁買~~
以前老豆都唔識欣賞咩係玩具,
但係我每次砌好一隻~都會拎俾老豆睇下~
只要佢講句 好靚喎~已經好開心~
後來我十幾歲成日出去蒲 唔返屋企~
我老豆為左想我多d留係屋企 ~就開始 玩模型~同我傾下玩具經
而家我老豆仲同我一齊砌高達tim~
我而家廿幾歲 有時d高達太貴 我老豆都會同我一人一半出錢買~大家開心~
我唔敢講我老豆好偉大~~但係我心目中係一個好老豆~
各位大大, 冇上一晚嚟啫. 點解論點去咗 "叫我知足D" 同 "說教"
各位大大, 冇上一晚嚟啫. 點解論點去咗 "叫我知足D" 同 "說教"
原帖由 heewing 於 23-1-2009 11:18 AM 發表

SO TOUCHING....我第時都要做一個好爸爸....但生女就唔知點算....我9成幾都係男仔野...

Haha... my daughter will be born next month... my are all SOC, Macross and TF... I might have to teach her how to play that.:34:
原帖由 樂少 於 23-1-2009 11:04 AM 發表
我同樓主ge情況岩岩相反
我本身細細個 我老豆就成日買玩具俾我
仲叫我唔好剩係玩d唔駛砌ge龍珠超人膠公仔
試下學玩模型 玩玩下 我就 不停咁買~~
以前老豆都唔識欣賞咩係玩具,
但係我每次砌好一隻~都會拎俾老豆 ...

Lok Dai Dai very luck ar!  I wish my Dad would do the same instead of teaching me lesson!

回覆 80# 的文章

Not trying to teach you a lesson, just want to tell you that you are "living in luck but don't know what luck is"...
Did you try to open up and ask your Dad why doesn't he play with you?
玩具 係可以將人同人ge關係 變得親密
好似我都識左好多志同道合ge玩具友(我老豆當然係其中一個啦)~~
樓主 如果你真係想同你老豆一齊玩 咪坦誠d同佢講囉
玩具係可以令人開心ge東西~~點解要因為玩玩具而製造問題呢~
話唔定你坦誠同你老豆傾 佢會覺得你大個仔 就會同你一齊玩
令父子感情更好呢~~
言之有理:71:
原帖由 樂少 於 23-1-2009 11:41 AM 發表
玩具 係可以將人同人ge關係 變得親密
好似我都識左好多志同道合ge玩具友(我老豆當然係其中一個啦)~~
樓主 如果你真係想同你老豆一齊玩 咪坦誠d同佢講囉
玩具係可以令人開心ge東西~~點解要因為玩玩具而製造問題呢~ ...

回覆 84# 的文章

各位大大, 離咗題啦. 我同老豆好好呀. 唯獨唔俾我掂display柜之嘛......:49:
去返論點吖, 我只想與大家分享吓, 我係好喜歡買玩具, 但老豆仲勁. 我其實只想睇吓有冇大大好似我咁,父母都係好鐘意買玩具之嘛. (原意)點解依家去到 "要我知足", 同 "講到我同父親大人唔啱咁"....:cool:

回覆 86# 的文章

再者, 睇完你們爸爸級的大大回覆. 如你有我咁大的仔想攞你隻(eg.破財大星)玩. 你又俾唔俾呢(問心個句)....? (新加論點):he:

P/S: 唔好再focus錢好冇? 只想平心討論
原帖由 Ricoyee 於 23-1-2009 12:30 PM 發表
再者, 睇完你們爸爸級的大大回覆. 如你有我咁大的仔想攞你隻(eg.破財大星)玩. 你又俾唔俾呢(問心個句)....? (新加論點):he:

如果我面前有個細路想搞我d玩具...
除非肯定佢屋企人會係佢整爛野之後賠錢(市價)
我會考慮俾佢玩
否則.....你試下掂丫:* 手都斬斷你:angry:

P/S: 我唔係爸爸級只係姐姐級

回覆 88# 的文章

:34: 咁我老豆都好正常. (但屋企人冇得賠喎, 你點開口呀.....當我係你親細佬嘞,你知我冇錢賠格..)

每個人都需要自己的私人空間,除非可以遵守我訂立的守則,
否則任何人都不可以穿越界線,這就是我的想法。
原帖由 Ricoyee 於 23-1-2009 12:30 PM 發表
再者, 睇完你們爸爸級的大大回覆. 如你有我咁大的仔想你隻(eg.破財大星)玩. 你又俾唔俾呢(問心個句)....? (新加論點):he:

最主要都係睇佢會唔會整爛.....不過我都有俾隻MP04(市值千幾蚊:x )我4歲侄仔玩。若果李小龍12寸就唔得啦,都唔係錢的問題,而係我覺得佢唔識欣賞。
OT:  Rico, your dad is also TD member? :57:   May be he has read all articles there............... :^