Toysdaily 玩具日報

查看: 17462|回復: 34

Street fighter IV Ken@NECA

開頭我的計劃是入Ryu而唔是佢,不過Ryu已經sold out,女果位角色一方面上手較輕,另一方面隻game未出,沒用過佢,唔知乜水:55: ...

其實之前的山口都有出街霸的東西,但有入手的朋友都知,實在太細隻喇...而NECA又加入戰團,出左3隻比例適中,最關鍵是關節技術大大進步.美系的玩具有個問題,一是可動性唔差,但上色同QC一般,比如孩記的marvel英雄;一是上色靚但沒可動性,好似Spawn咁.而新興起的NECA就慢慢咁改變呢個現狀.

首先其有類似spawn咁的系列玩偶,觀賞性ok,然後慢慢加入少量關節,再到前排的忍者龍準(http://hk.myblog.yahoo.com/busbook99/article?mid=2678)開始加入大量關節.而到左街霸系列,關節更加合理以及沒龍準咁顯眼.可以講其比山口同系列的最大優勢就是其上色唔錯,至少面相亦比對手生動得多.

下半身用左類似DC6吋英雄的橫拉關節,取締了龍準難看的球形關節,雖然活動範圍相對減少,但亦夠擺pose了.而且因為上身的衣物有少少隱藏作用,所以觀感提昇.

上身衣物用軟膠做,唔會對下身動作有任何影響.

膝關節有齒輪狀設計,可以保證到唔會鬆,但玩家扭動起身就要比較用力了.

踢腳等單腳動作完全沒難度,腳掌接地性亦有良好表現,可惜因為受製與褲腳的硬膠,擺動範圍較細.

Ken配的是兩個拳頭手型,比較唔明,因為本身右手已經是拳頭狀,仲要配多個?配波動拳的手型會否更好?或好似其官圖咁,配隻手掌狀手型都好嘛...

上身衣物可以除出,可以見到肌肉上色還是比較用心的,但唔建議咁做,因為除左一次後,件嘢就好難再貼合如初了...

後記: 一定要搭配多一個先好玩的系列,估計呢一wave會全部收了.真是好少會收呢類玩物,或者講玩得同一樣嘢太多(星戰,SIC,老變),都要轉轉口味?:34:
I really cannot accept the head of Ken in NECA series............. :(

回覆 3# 的文章

呢個系列都是啱啱喺加州呢邊有得賣.算是我好新的介紹:58:
何解ken個樣變哂既:(
同SOTA 95%相似
   except the head、、、

a good one but i still prefer sota
Wow that really looks terrible ... :S :o
香港出左??:shiny:
雖然出到波, 但始終SF4 畫風唔arm 我.  Pass 了.  I like Sota better also.

OT:龍準刀仔, 美國有人email NECA 後收到了.
好丑樣....:69:
He-Man x SF cross over?

NECA一向都唔錯

neca出品的公仔一向都唔錯!這次都一定買!得!得!:34:
中年發福……
我見佢的腳趾可以郁噃
咁咪可以出電光毒龍鑽
he-man !! :34:
個樣好招積