Toysdaily 玩具日報

查看: 13042|回復: 29

[玩具攝影] 慶賀電影 ROBOCOP 2014: <噴光油1987 + 消光舊化評測ED209 + 迷之對決>

其實我多年來愛Terminator過於Robocop; 因為覺得Robocop都是個人穿著套甲到處走。 但慢慢年紀漸長,對Robocop的愛有增無減。 在這非人化的社會, OCP對Murphy的說話,repeat this: “You’re not human, you’re just a machine”, 彷彿在耳邊不住的響起… 實在感受良多呢。

用了一天滲線噴光油 NECA 1987及 消光舊化評測ED209。 但相集分別用了幾天時間,愈玩愈覺得不須買HT的… (有人想買單嗎?)

滲線噴光Robocop 1987

一魚可做這較果,Figma可以食屎! (我已買所以一早食左! 遲些出的Playarts也是換件…可惜… 不要告訴我一牛多的HT是換件的…!!!)

滲了線,細緻度加分了~~~

滲線、舊化、消光、評測ED-209  
如圖,只用黑和啡油,然後消光。 跟著掃銀邊,最後用少少啡紅木顏色。

先稀釋深啡淺黑,用化妝綿/濕紙巾質料的印印印~~~

後深黑淺啡,突別在角位/邊位 (我向ACID RAIN SPEEDER偷師的~~~)

OVER了不用怕,用Thinner或酒精,一抹/印慢慢帶出感覺~~~

YEAH, 繼續相集~~~

MAX大已講飛彈可取出,不再重複。

手臂可動,細節有誠意~

前臂可360度轉動~

舉手助威無難度~

大字手無難度~

俯瞰角度

伸展運動無難度~

可惜是腰可動有限及腳趾零可動 但這個價位我非常滿意了!

BOW DOWN~ 謝欣賞~
迷之對決
Robocop: “望咩呀望?????”

但論火力和馬力Robocop瞬間在捱打狀態…

Robocop: ‘I’m so sor-ry. Don’t cru-sh me…’

說時遲,那時快,Robocop向著ED-209的「會陰」狂掃~~~

記不清扭左手還是右手… 應該是扭斷右手的… 算了吧. 一扭落地~

KO!!!!

補多槍穿腦~

無敵皇座!!!

一齊謝幕吧~~~

最佳銀幕機械情侶~~~

再見~~~
好精彩!
師兄令到NECA呢兩件作品非常吸引!
想問一問:NECA的ROBOCOP是否有多個版本?
好強!
有時唔係想唔repaint,但無咁好手藝,怕愈油愈衰
回復 4# KKC2012

應該4款,大&#32950;可開係第四款
    http://toysdaily.com/discuz/view ... p;extra=#pid6540745
回復 5# edmondphk

我都係第三次舊化。 工多藝熟。 你真要一試。 睇我舊post Avatar都係第二次之嘛。

回復 4# KKC2012

淨係NECA出既7吋有五隻1.初版
2.spring loaded holster-應該最多人有
3.戰損版
4.夜光版-行街未見過有,但網上都見到有得賣
5.VIDEO GAME版-呢隻係香港好似連影都無
:71:好得!
鏽化好真,要學下野。

而且影得亦非常好。
大大好野!
另外…
我特登重溫哂三集電影版。
唔係扭斷,係捉佢隻手,射爆另一隻手。

仲有,你「放大」左個隻字,寫錯左1978XD
真係正到流晒口水!! 手藝同攝影都係頂班! 可惜我無時間同空間,唔係都學你搞搞~
我個人唔係太鐘意Neca槍套開合,開關動作太快,似係"彈"出,唔係"開"出,D較位感覺亦化學,內部亦無上色,打開來display不好看,不過一百蚊唔可要求太多。Figma個隻其實ok,係衰個咀,我都忍唔住要自己畫番...
回復 8# 咸陽仔仔

多謝補充. 唔講都唔記得重有螢光版同電玩藍版.
回復 10# 原罪

謝原罪兄. 我都翻睇左BLURAY 1, 2. 正到痺~ 等我改番1987先~ {:1_238:}
回復 11# kevchan1103

其實舊化唔算太難, 但細心加重複部步驟係花時間就有D煩 (不過搞模型係咁先靚). 個內籠用左高達銀掃一掃. 最好當然噴噴啦. 但屋企無器材住... 有細路亦唔方便~ {:1_226:}
哩隻NECA係個頭盔底部太闊,其他唔錯。