Toysdaily 玩具日報

失驚無神一入 - TFA Safeguard (jetstorm+jetfire)

話說今日又上去開倉想買返G1 starscream
居然發覺呢孖騎呢仔出左
拿拿聲俾錢拎走佢~

set孖裝賣緊!*)
大約等於兩盒d class 加埋
仲加送左一本漫畫the rise of safeguard, ok抵玩!

先講下兩隻玩具本身
JETSTORM同JETFIRE 基本上係一樣的
只係左右反轉
同埋個頭唔同

JETSTORM個頭做得幾型
好接近漫畫造型
反而JETFIRE雕得麻麻...老左好多

可動性比想像中好
除左無得轉腰之外, 基本關節齊全
少許不滿係側裙甲好易頂甩...

另一問題係肩膀位置偏低
搞隻到隻野冇乜精神咁..
不過玩起黎都OK

如果有多兩把武器就GOOD晒了, 而家兩手空空唔多自然

變型! transform and FLY out! (漫畫入面既gag...)

變型簡單到不行
而且飛機mode好勉強..
合體superjet mode更加係...

之不過有得開機倉呢下幾開心

之後就到合體mode safeguard 了
合體過程唔詳談了, 留俾大家自己享受XD

"SYSTEM CHANGE! 對稱合體!!"

合體後就非常強差人意了
對手大得好誇張, 上身爆大
最惡劣係背部...D 手好頹咁HEA起後面
有D 失敗

另一大問題係個頭...電O奇俠嗎?
唔知佢有冇良心回路?

合體後雙手雙腳可動性係OK的, 但因為頭無得轉, 加埋股關節經常爆開
玩起黎有一定難度

一齊發射!

總結黎講, 個人覺得呢孖兄弟唔係太好玩
變型唔夠靚...合體唔夠型..活動性一般
只係得個別人MODE比較OK
如果唔係儲開TFA, 真係諗清楚先買..

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

以上係玩完隻野既感想
但睇完漫畫後又有新睇法!
原來盒野既精髓係本漫畫!
唔知係咪因為日版卡食帶動, 連TFA都送漫畫了!
仲要係特別畫黎FOR SAFEGUARD的, 頁數亦唔少!
而且講真, 我覺得幾精彩!

以下含內容

漫畫大約係講SAFEGUARD既由來
話說馬格斯捉左星星叫, 雖然最後俾佢走甩左
但都由佢身上抽取左狂派既飛行程式
正好用黎開發識飛既AUTOBOT
與此同時一對兄弟起工場發生意外重傷
就俾徵用為實驗體了
(呢段其實都幾諷刺...因為飛行技術有潛在危險,
無人敢試, 老馬仲話要搵EXPENDABLE,
結果夾硬捉兩個重傷者做實驗......AUTOBOT都不盡是好人啊...)

後面既故事大家慢慢欣賞吧
重點係書內有好多角色~ PERCEPTOR, WHEELJACK, REDALERT
唔知會唔會出埋玩具?

同場加映 g1 星星叫, 個人覺得靚仔過日版tim!

幾得意WO:73:
多謝大大的REVIEW。

請問幾錢入貨呀?

我個人覺得兩兄弟獨立個體無論 ROBOT 或 JET MODE都好OK丫,

SUPERJET就真係馬虎了點,

左右合體都好唔錯喎。:71:

至於CLASSIC G1 星星叫就一流啦,超好呀:71::71:。

今日又上去開倉?
請問是那裏??
THANKYOU....
入手價係!*)
其實孖裝d class黎講已經好好價的了~
開倉係指信和12樓
有一檔新搞既TF開倉
好多野賣的, 價錢都好好
有時間不妨一去!

其實我都好BUY左右合體的(超龍神情意結)
如果佢設計得好少少就好啦
例如個頭, 如果跟其中一隻咪唔駛變電O奇俠了,,,
THANKYOU  BROTHER....
我都覺得星星叫系美版靚D。。