Toysdaily 玩具日報

查看: 11486|回復: 34

[其他] [希望唔好咁快沉] TFA真的好好睇!! 新增頭一季劇評

被那他X媽銀河之力折磨51集之後(真是睇到無名火起...),:53:
睇左五集美版TFA就覺得真是好好睇~!!:52:

本來不打算一集一集咁寫了,不過TFA是難得鍾意玩具又鍾意劇情的作品,花點心思都值得吧~

初步總評,動作元素豐富流暢,
單是文哥的各種小手段武器已經十分精彩~有水鎗有飛索還有對人用絆腳飛繩~
劇情打正兒童線旗號後完全單元化胡鬧化,:x
睇得開心,有D位更笑了出聲~
亦因為放棄了主線劇情後有充足時間描述角色的個性及經歷,

好像"救護車"(呃...PPS個字幕組真係咁譯架)這個角色,
第三集提及他在前大戰中有一些殘酷的回憶,亦因為這些回憶,
對著修橋小隊一些年輕好戰的隊友總是有種說不出厭倦...:67:

可憐的文哥因為過去保護不了他的艾麗雅,失去了平步青雲的機會,
身手不凡的他,被投閒置散編成修橋小隊的隊長...
第五集重遇變成了毒蜘蛛的艾麗雅,我看到心都酸了...
(比起那個被銀河麥講兩句就收哂皮的銀河文,這次的文哥有血有肉之餘更令人動容更身同感受...):unhappy:

潛行獸的玩具我自已很不喜歡,但角色甚有驚喜,
單是...第二集(?)的一席話已經令人愛上這個角色...
"這個城市的人總是衝衝忙忙,沒有平靜地欣賞大自然這美麗的一切..."
(意思上咁上下啦)
對小孩有教育意義之餘,亦令一眾超齡觀眾重拾一些遺忘了的東西...:78:

我自己看得別人的report多,對TFA的劇情多少有點預知,
各位不妨留言討論劇情,多多指教~:77:
咁一定要買TA38了
頭像被屏蔽
咁一定要買TA38了
lowbcousin 發表於 20-10-2010 03:00 AM

買了未開盒:52:
好貴:52:
果陣我都有睇無記個版本, 好Q悶喎, 就悶過銀河之力好多下.

佢播到垃圾出場之後無線就無播, 無得睇.
bad-aries 發表於 21-10-2010 05:30 PM

呃...:47:
銀河之力我覺得是近幾年睇既最差劇本戰鬥類動畫(雖然近幾年睇的不多...)

博派一伙,打又唔係勁;做事又拖泥帶水;管理層腦殘意志薄弱;手下任意妄顧上司命令;
一方面講到自己多麼大仁大義英明神武,另一方面就派人圍一個狂派的小員工...
同埋,銀河文同古劍的關係好gay...

狂派一伙,又唔夠奸又唔夠乞人憎,一元對立化的故事,奸角無辦法令觀眾討厭根本就失敗;
星星叫同雙面人頭十幾集的確是有點陰險奸咋,但自星星叫巨大化後唯二奸角都變埋傻仔...
老麥在最後數集的表現總算對觀眾有點交待,仲巨大化埋,可惜星星叫都叫曾經以一擋百,
老麥千辛萬苦得到的鎖匙力量卻一下子被博派四天王打趴了:45:
(不過,銀河麥在任些決策位總算表現到他是有腦袋的,銀河文就...)

畫面表現上過多兼用卡,一集單是變形都睇播片睇到訓著,幸好打鬥夠熱血,不過只限文哥的合體必殺技熱血,其他角色不值一提...

所以,我覺得銀河系列除了賣玩具造型成功外,劇情以至畫面實在不值一提...:44:

還是歡樂滿滿的TFA的精彩多了:52:
第6-10集繼續走歡樂路線,在搞笑方面十分出色:DD
也描述了博派在地球的工作...
除了躲避狂派的追擊,還要幫地球人打擊罪惡,寄人籬下的生活就是苦...:cool:
sari真是好可愛:love:
頭像被屏蔽
唔好誤會, 我唔係話GF好睇, 其實GF都真係幾悶下, 只不過小弟認為TFA仲悶.

雖然悶, 但係我都想繼續睇 ...
bad-aries 發表於 23-10-2010 11:15 PM

咁只可以說真是取向唔同:(
頭像被屏蔽
其實我係想一路睇落去, 睇下ELITE GUARD點打.  老柯會唔會升識, 同埋會唔會馬格斯對麥家登.
bad-aries 發表於 24-10-2010 02:40 PM

某些線上幫不了你嗎?
頭像被屏蔽
沒有特別留意, 事關除左TFA之外, 都仲有好多其他嘢睇.
bad-aries 發表於 25-10-2010 02:01 AM

哦~咁又係:shy:
有點意思。頂一個。嘿嘿。
TFA其實真係唔錯,係頭10幾話悶d,中期開始就好睇架啦,好多G1元素
00集: 打足全程的一集!!
原來斧頭幫首領文哥那支神斧可以伸縮自如!!
舞斧神功出神入化,又有無敵飛索又有水炮,周身刀張張利!!
斷定了史上最古惑文哥的地位!!(鏡像那個文哥是奸)
這一代的老麥強到不行,不過依舊勇敢無謀,對付一支維修小隊遮...唔洗出動到你老人家下話...
這一代的星爺也強到不行,打到修穚小隊收哂皮,手炮火力更天下無雙!!
文哥第一集就領便當了,好彩有無敵百合匙救返佢,Sari這個蘿莉明顯比銀河三小孩有用多了!!

可能是史上最吵鬧的狂派

老麥出場!!多麼有氣勢!!

可能是最一面倒的文麥對決

馬嬲搶球...果然是兒童向:(

星爺做馬嬲做到發脾氣XD

第一集就掛了...可能是最早死的文哥...

01集: 哦!!偉大的麥加登大人!!我收返第00集對您的評語~
你是多麼的智勇雙全哦,竟然懂得誘騙Sari爸爸為您重做身體~!!
比銀河麥聰明多了!!(那個謊話更是不只騙小孩的水準!!合情合理的哦!!)
潛行獸教育小鬼們珍惜自然,更仔細的欣賞自己身邊已經擁有的一切。
再說一次,TFA絕對是老少咸宜的佳作!!對小鬼們有教育意義,
亦提醒了大人一些早已遺忘的心靈雞湯,令人會心微笑...及苦笑。

寄人籬下就是可憐,又要提防狂派,又要幫藍星人追賊...

本集金句:

02集: 恐龍派登場,無啥值得一談。
又是老掉牙的教小鬼們珍惜生命愛護寵物罷了。

嗯,愛護動物協會應該找你做代言人吧潛行獸...

無錯!!支持偉大的麥加登大人一統藍星!!

03集: Lockdown登場,約定的煙仕來了,救護車大活躍!!
救護車的追憶篇,這個總是帶著疲倦氛圍的老頭子難以忘懷的過去...
不過,sorry,我的著眼點還是這兩幕!!
再說一次,這位是史上最古惑的文哥!!

老頭子,就是男子氣慨的同義詞...
再說一次,TFA絕對會令大人們苦笑。

觸手果然是好物阿呢~

很有人情味的一幕...:78:

04集: 完全無值得一提的一集。
...其實都有的,修穚小隊在地球寄人籬下,又要提何狂派,又要幫地球人捉賊,真辛苦...

05集: 又是歡樂的抓笨賊,不多談了。

06集: 文哥的追憶篇,看到我心都酸了...
這一集絕對值得一看。

Sari好可愛哦~:handshake:

明明係你自己要去探險,出了事又賴人...這類咁種的人卻可以安坐精英隊的寶座,這方面卻十分諷刺現實呢:67:

鐵漢柔情,懷中人的卻已面目全非..真稀虛...

文哥,別難過..我都心酸了...(拍肩)

艾麗塔...希望你可以得到幸福...

07集: 音波來了~
又一堂德育課。教小鬼們不可以貪新厭舊..
但我說阿孩兒,人類不貪新厭舊你們公司就大鑊了...

08集: 狂派的最強武裝份子出場,show新人賣廣告的一集。

09集: 隔板大敗恐龍派!!鋼鎖神話幻滅!!
有圖為證!!按住黎打!!

10集: 惡搞頭領戰士的一集,非常好笑,還有G1貨車客串~