Toysdaily 玩具日報

查看: 7400|回復: 18

[玩具報告] [久違的TFA]Optimus prime,一飛沖天!!

執過下個櫃,總算有位擺依隻飛天文,開盒玩了玩,竟然總得無乜好講...
外型是不用置疑的有型(前題是先要懂欣賞美式漫畫英雄的審美眼光)
但是因為V級地球文的下盤先天可動不足,鬆到不行腰關節,已經不太意欲再去玩他,
再加上換了L級馬仔(馬格斯)的大鎚後,一雙手關節唔夠力的情況就更明顯,
而一雙手套預留的卡栓位竟然唔係咁夠卡實個大鎚,連原裝果個細鎚都卡唔實,更令人掃興...
搞了一個上午,都係站立好了...

包裝,都幾大盒,仲好鬼貴,同L級老麥有得揮...

很喜歡這種畫風,有全人物畫集嗎?

全配件

雙水炮飛天消防車...是的,是好像銀行文的飛行模式...

例行公事,變形連環圖,我自己是很喜歡這次的變形設計,重現了G1的套路,簡單爽快。
註:這個boby已換上美版的實色boby。

原本兩支炮向前,遮住哂個樣,又唔好睇...

好在個背板可以甩開,令兩支炮向天,成件事順眼哂~

原裝的細鎚,角度問題好像很夠size,事實是俾D文拿都嫌細...

還是向馬仔借鎚好了~

大鎚演武!!

依張應該很型的相,被那他媽的偷膠破壞哂...

"麥加登!!"
"你這個弱不襟風的小人物!!"

該煨...單是TFA文已經有三隻...

值得留意的是本來不甚有型短小水鎗,配夠一對,居然型了不少!!
講開又講,我覺得支水鎗好像渣古鎗...

拍埋銀河文,就覺兩者感覺上很相似,TFA文就似Q版銀河文:p

美日大戰,
一樣鬆到轉不停的腰關節...

左美右日,日版的塗裝比較豐富。

飛翼文個拳套,size是足夠了,可惜拳頭無乜點大到...忘了說,我自己很喜歡"沙鍋咁大個拳頭"果種感覺:p

雖然是附屬品,還是貼一下日版的boby本身貼吧~

我也買了美版的動畫版大黃峰:71:
我也買了美版的動畫版大黃峰
F.S.飛煞 發表於 2-11-2010 10:44 PM

我冇買D級,不過我買了一發版大黃峰,十分好玩,
而家爭扎緊買唔買埋其他一發變型系列...
:71: nice!!
請問一下, 有無非透明版的飛翼文? 我唔想要透明版.....
回復 5# kyostanley

入一隻日版TA01同日版TA38便可
回復 1# 隨感一亡魂

個人覺得美版既啞色同日版既金屬色擺埋一齊始終有d格格不入
nice!!
ed1978hk 發表於 2-11-2010 11:32 PM

THX~:77:
請問一下, 有無非透明版的飛翼文? 我唔想要透明版.....
kyostanley 發表於 2-11-2010 11:35 PM

回復  kyostanley

入一隻日版TA01同日版TA38便可
lowbcousin 發表於 3-11-2010 12:26 AM

唯一的解決辦法但條數好襟計:68:
回復  隨感一亡魂

個人覺得美版既啞色同日版既金屬色擺埋一齊始終有d格格不入
lowbcousin 發表於 3-11-2010 12:37 AM

這個麻...我都有擔心過,
不過套飛翼配件佔的體積唔多,所以無想像中咁礙眼,
亦都因為我對顏色的不怎樣執著吧~:(
回復 9# 隨感一亡魂

TA01曾經死過貨

再加上TA38剛出個一刻唔貴

個陣兩隻一齊買既話等如依家單買TA38咁滯:66:
回復  隨感一亡魂

TA01曾經死過貨

再加上TA38剛出個一刻唔貴

個陣兩隻一齊買既話等如依家單買TA3 ...
lowbcousin 發表於 3-11-2010 08:58 AM

:ice:
正~ 支持:71:
正~ 支持
玩具Kenny 發表於 3-11-2010 10:07 AM

多謝支持:77:
我都想即刻入返隻﹐Ching係喺邊度入﹖
btw﹐兩型支短小水鎗配夠一對,居然型了不少﹐係因為有D似電影ROTF嘅雙槍文