Toysdaily 玩具日報

[其他] [希望唔好咁快沉] TFA真的好好睇!! 新增頭一季劇評

11集: 潛行獸同Bee以探查之名帶同Sari去深山露營,
Bee就似一個90後小鬼般摟計投訴無電影睇無機打,
潛行獸就似一個經常行山的老鬼向小鬼講鬼大自然的美麗...
這一集沒硬銷大自然的美及露營的樂趣,以歡樂的打怪獸為主,
Sari及Bee依舊惹笑,潛行獸再一次教育小鬼們大自然的美麗。

12集: 文哥領導能力受到挑戰的一集。
因為覺得Sari保護不了"百合匙"(笑),耍狠強搶。
此舉惹火了Bee,憤然離隊。
與恐龍派談判失敗。
開始厭倦總是事與願"圍"部下...

一波未平,"百合匙"被奪,老麥複活,狂派重新集合起來,
修穚小隊面臨最大危機!!

這一集我自己很是身同感受...
同部下鬧翻,每一個決定總是事與願"圍",
每一個有小小權力的中下層管理級都經歷過吧~
其實文哥的決定,是正確的。
我們曾經下的每一個事與願"圍"的決定,都未必總是錯誤的。
但在因果的連鎖下,又那有絕對?

所以,試著不要總是麻怨上級的命令,可能他是對的,錯的是世事...

這一代的文哥總算有點腦筋 :(

單位領導人唔易做...

復活!!偉大的登加登!!

13集: 作為Season 1的最後一集可謂十分精彩,由頭打到尾,
老麥一出場就秒殺修穚小隊...嗯,這一代的老麥威風八面,我都被迷倒了!!
文哥經過一集的反省後向各小隊員及Sari重修舊好,修穚小隊重新站在最前線,更很厲害的大敗狂派二人組!!
老麥作為老大,當然奮戰至最後一刻,更一度搶走了火種源!!
但在文哥小強式纏鬥下,終於偷雞以一記百合匙反勾拳打碎火種源,其後火種源的能量暴走炸飛了老麥!!

文哥的必殺技!!

但面對老麥還是得啖笑...

文哥版就聽得多了,老麥講倒真是第一次見...

重新集結!!修穚小隊!!
TFA其實真係唔錯,係頭10幾話悶d,中期開始就好睇架啦,好多G1元素
音波 發表於 28-10-2010 07:44 PM

我覺得一開始就已經好好睇:77:
有點意思。頂一個。嘿嘿。
jerrluy351 發表於 27-10-2010 11:44 AM

多謝支持:77:
頭像被屏蔽
TFA總共做左幾多季?
bad-aries 發表於 1-11-2010 12:27 PM

無記錯共三季,
做到第三季因為要讓路俾電影夾硬完左個故仔...

不過pps得兩季...第三季又唔知要去邊度搵....
同埋我想儲埋套碟,唔知美版字幕版幾時有呢~?
頭像被屏蔽
即係垃圾出場就係第二季完?

咁明珠台呢?  係咪都係重播第一二季?
bad-aries 發表於 2-11-2010 12:14 PM

我偷步睇左第二季ending,大力金鋼=龐龍(?)出場打飛一堆狂派之後捨身成仁就完左...

明珠台唔知wo...
頭像被屏蔽
頂, 無記就成日都係咁, 播到唔湯唔水, 攪到都唔知點咁.
bad-aries 發表於 2-11-2010 12:31 PM

佢見唔收得掛....
頭像被屏蔽
回復  bad-aries

冇記錯,無記當時好似有播晒架,我仲記得個結局
5130243 發表於 2-11-2010 05:33 PM

果結局是龐龍大戰復制星星叫軍團?
依個是第二季咋WO
頭像被屏蔽
緊係唔係啦,我記得係星星叫同老麥係宇宙浮下浮下喎
5130243 發表於 3-11-2010 05:05 PM

星星叫得返個頭,老麥俾人鎖左起,
跟住兩個傻仔係宇宙飄浮一過對罵阿麻...
依個係第二季來架~:67:
頭像被屏蔽
咁第三季講咩架?
5130243 發表於 4-11-2010 05:16 PM

老實講,第二季我都未睇完:68:
不過我起碼知道最後文哥會用飛翼裝同老麥決勝負:77: