Toysdaily 玩具日報

[分享討論] JOJO同好黃金體驗之世界(傾劇情,有劇透,慎入!)

回復 1305# moodyblues

jojo都係數一數二會肯死重要角色既漫畫黎既,第3部既鴨都勞、伊基、花京院,第4部既…其實又好似無…第5部既艾斑喬、納蘭卓、布差拉迪等,第6部就更係全世界添啦……而第7部最先我都估佢會令謝皮利復活架﹗點不知佢真係唔係囉…
不過我覺得第7部既主角似係謝皮利多d咁囉……
其實……咁多部jojo入面,謝皮利都係為jojo而死的…第一部既謝皮利、第二部既謝皮利、同今次第七部既謝皮利都係……
回復 1306# 多其

係, 個時睇第三同第5部時, 佢地死都真係有D 唔安樂....

我一路都以為謝皮利先係第7部既主角....:X
回復 1307# moodyblues

係,我都係…但之後記起佢叫謝皮利,唔係 JOJO,就好似龍珠既主角係其實應該係龍珠,唔應該係孫悟空一樣,但我地都當左孫悟空係主角……(其實呢個係搞局,哈哈~~~)
回復  moodyblues

係,我都係…但之後記起佢叫謝皮利,唔係 JOJO,就好似龍珠既主角係其實應該係 ...
多其 發表於 23-5-2012 02:47 PM

謝皮利家,最紅都係呢一次!:$
突然間諗起,DIO (我指去到第6部空條徐倫止),有幾多個子女?(我好似有講過,但又唔記得左,八十幾版而家唔想爬文住…)
4個?
第5部既 GIOGIO
第6部最後既3個仔
重有無?(綠色嬰孩呢D出術野唔計﹗)
突然間諗起,DIO (我指去到第6部空條徐倫止),有幾多個子女?(我好似有講過,但又唔記得左,八十幾版而家唔 ...
多其 發表於 24-5-2012 11:37 AM

其實綠色嬰兒…
可以話令我討厭第六部既一大主因,
綠色bb出現得咁正,能力又特別…
點知轉過頭…無端端無左…跟著係用黎令神父再升級…頂…

可能神父呢個角色係咁多代既boss中比較唔討好既一個。
又唔係,唔叫唔討好既…WHITE SNAKE唔講啦…佢同綠色嬰孩一齊之後既能力我就真係唔喜歡喇,你頭0係邊就邊度係重力,唔得6你死呀?﹗而最後既往天堂的楷梯……佢既能力係OK過分的,佢打DIO同胭脂王都會贏,不過同樣地「重手左喇」…

到而家都未有2012年下半年既超像可動 JOJO既消息,都估計一下佢會出咩先
照上年 WF既圖,重有︰
http://blog.yimg.com/3/vA631eF7s58k6Wr0LeCBuSrLwk4iAOI052p87UowVC_pG.aQQrsDgg--/2/l/gnp.CrSsVtpxxksK0OkW.A.jpg
納蘭卓+空中史密斯
紫煙
第3隻柱男
http://blog.yimg.com/3/vA631eF7s58k6Wr0LeCBuSrLwk4iAOI052p87UowVC_pG.aQQrsDgg--/3/l/IkIThv17eJZ.Hu47JePqVg.jpg
因為以上3隻都有灰模,而其餘會係邊3隻呢?大家大膽假設一下吧﹗
我估會有胭脂王﹗因為呢隻應該夠震撼﹗
我要moodyblues+ 艾斑喬...
剛剛翻睇第7部,原來都有不少內容我已忘記,睇到第13期,之前既野都好零碎︰

1) 原來jojo upgrade左 lesson4,(即黃金長方形---洞穴會自己走那個)之後,d指甲先會有「彈數限制」(之前好似係無限發,而家係要等指甲生返出黎︰
- 其實呢d「子彈」都ok污穢囉?﹗如果「了」完鼻鼻之後再發射,傷害一定加倍﹗
- jojo唔駛剪指甲,長得濟時可以成隻飛埋出黎﹗
- jojo應該無灰甲問題…
2) 原來識左無限旋轉之後,jojo已經識行返…唔知係唔係因為0個一節脊骨呢?
3) 肉噴霧--賀待.斑治好似就係jojo佢地既隨行軍醫咁樣,一有咩事咩大傷時,都係叫佢幫手的……
4) 其實最先我應該係以為「砂男」先係主角先0岩﹗因為佢係第一個出場既主角人物…而佢既速度係痴線既﹗
5) 續上面,砂男既能力出現/ 同佢既改變顯得有點兒突然…
6) 牛仔警官點解咁快「無戲唱」架…佢既能力都好正嘛~
7) 其實邊d係敵人,邊d係同佢一樣爭屍體既人我都唔係幾記得…

以暫時既記憶,我記得既人係︰
東方則介、普戈羅戈、牛仔、砂男、mandom(男人的世界真係好男人﹗)、賀特.斑治、衛加比博…其他都唔太記得,而記得既事件係︰
- 我以為DIO係最先變恐龍既能力者,但原來唔係﹗我當年睇既時候應該係訓緊覺……
- 糖山既「金斧頭、銀斧頭事件」
- 原來無畫到第5 STAGE芝加哥既衝線就已經去到第6 STAGE
- 而家先記得「扮人地老婆」事件……
- 鴒子屋時我都OK緊張﹗
- 可以雨中漫步那個人,都唔知點解佢打電話時點解會突然變左地方的……

重未睇完「鐵球對鐵球」,好緊湊﹗

其實會唔會有大大做到每一部既「流程」出黎呢?
聽聞JOJO遲D會出「完全版」喎﹗應該會極之極之正喇﹗本人必買﹗不過係會以「部」黎計,定係全部百多本計呢?
係出完全版就正, 之前諗住儲晒第3部, 點知15,16,17 期斷左好耐,
去到第4,5部就淨係買左最尾打大佬果幾期,
第6部齊晒,但而家想放番出去, 個人覺得1-7部, 最唔好睇係第6部....
完全版....之前介紹名言集又話完全版, 又話畫集...
之後改返, 全部收起晒喇....
第一個感覺係好可惜囉……不過我估佢一定會有完全版的﹗(心諗)
徐倫應該叫Giorno做什麼?太爺嘛?