Toysdaily 玩具日報

[分享討論] JOJO同好黃金體驗之世界(傾劇情,有劇透,慎入!)

剛剛翻睇完第5部,其實有以下幾點諗到…
- 有無人可能從多莉斯既 spicy girl(令物體變軟)身上取得大佬「胭脂王」(消去時間)替身既線索丫?可能我蠢,我應該估唔到…如是者,我都唔會0係夕華流初乃(給予生命),又或者第6部既jojo(線體)既身上估計到「世界」又或者係白金之星(超精密---時間停頓)既真身係咩能力…

- 就算俾你知道左胭脂王既能力,咁班反叛者可以做咩野?以下係所有反叛者既能力︰
1) 將東西變為皮一層(搭船時)
2) 儲力量再射出(上島拎錢時)
3) 變細 (殺空中史密斯時)
4) 鏡中世界 (龐貝古城) <---此一能力有可能打敗大佬
5) 變老 (列車上)
6) 魚勾 (列車上)
7) baby face 變成粒粒 (偷車時)
8) 冰人 (往威尼斯)
9) 鐵質暗殺隊長 (西西里島) <---此一能力可能殺到

而如果係主角佢地既話…真係要箭先得?﹗
剛剛翻睇完第5部,其實有以下幾點諗到…
- 有無人可能從多莉斯既 spicy girl(令物體變軟)身上取得大佬「胭 ...
多其 發表於 25-4-2012 05:15 PM
如果係最後清醒返既波士, 以上都應該無人可贏他, 因為佢可以將時間跳越, 所以最後先作出黃金體驗安魂曲能力, 係可以阻止將會發生既事發生...
反而簡單諗, 承太郎最有可能, 停止時間, 一拳打爆佢...不過都係要鬥快...
我唔係咁睇…
變老那一位,已經勁到爆!
而鐵質那一位,事實上亦差d攪掂胭脂王…
其實如果出奇不意,沙灘少子都分分鐘攪掂佢。

如果講能力…第五部好多人既能力都有本事ko好多人,細菌同埋佛高既病毒…
係你知能力都分分鐘死得…

仲有犯規既死左先發動,追郁既野那隻…
如果係地上啟動…根本係災難…
我唔係咁睇…
變老那一位,已經勁到爆!
而鐵質那一位,事實上亦差d攪掂胭脂王…
其實如果出奇不意,沙灘 ...
原罪 發表於 25-4-2012 09:16 PM

對比起黎藍色倒帶咪第5部的弱雞?雖然話就話A級戰力…

對比起黎藍色倒帶咪第5部的弱雞?雖然話就話A級戰力…
歪不正 發表於 25-4-2012 09:23 PM

俾佢埋到身…佢拳力無記錯勁過黃金體驗…
倒帶單體戰鬥時可能較弱…
但調查敵人能力可能最有用…勝利往往要靠佢。
其實有D位真係只可以講係「主角不死論」…
1) JOJO於鏡世界那PART你又中毒,MIRROR MAN又中毒,點解MIRROR MAN一野就甩左層皮死左,你就唔會爛死?﹗
2) 0係OASIS呢一部份,羅馬人向下少少就生菌而死,你就0係直昇機跌落黎都唔爛死?你重可以將樹枝變返子彈射爆佢個頭,重要呃成8版只係打一個敵人?﹗呢次真係史上最呃頁數既漫畫,絕對係比龍珠兩個細路合體既影印頁更過分﹗﹗﹗

其他打敵人不死論︰
1) 我到而家其實都唔明點解隻船可以畀布差拉迪睇到係兩隻…爭少少其實已經可以死晒全隊人的……
2) 我敢講,如果唔係之後空中史密斯重要有戲做既話,佢已經0係「變細」個位俾隻蜘蛛食左……
3) SEX PISTOL一樣,否則…列車上死第一次,又或者係往威尼斯時死第二次,再0係飛往撒丁尼亞島既飛機時可以完全死亡的了……
4) 布差拉迪無得講,佢咁既情況…列車上自己分開個心臟其實真係死得,我相信係因為想有戲做,所以佢係第二個死左都重可以發動到替身能力既人(相信係已經俾胭脂王殺死的了)…而「鬼食泥人」你唔好彩,因為你一早已經注定死0係一個已死的人手上…

但其實又再有一個問題,點解MO菌唔會生0係「鬼食泥人」身上的?
隻mo菌…好似剩係係「生物」上有作用…

至於應該死而唔死既主角們…
其實佢解得通就算架啦!
其實第5部已經兇險過好多部,一件好廢既沙灘小子都可以咁難對付…
好似無一部,入面既敵人,係個個都難對付。

我翻睇既時候真係覺得好多敵人…白金之星都攪唔掂。
你叫白金之星打冰人黎睇下…
我諗都打到死咁濟…如果隻揪。

其實第五部真係已經好正…雖然都幾多bug…例如祖羅既黃金體驗…其實一早被箭刺過…
係呀﹗不過要吐糟既都得,就係佢既箭有唔同﹗
波爾波既箭係中空既﹗而發揮能力既箭係有個「勾」0係上面架﹗哈哈哈~~
係呀﹗不過要吐糟既都得,就係佢既箭有唔同﹗
波爾波既箭係中空既﹗而發揮能力既箭係有個「勾」0係上面架﹗ ...
多其 發表於 25-4-2012 11:59 PM

有無睇得咁仔細?:66:
回復 1269# 原罪

有……
vol. 48 p.60黑色安息日的是波爾波的箭,請留意,是箭頭中空的,是引發替身的箭︰
http://pic3.sfacg.com/AllComic/99/048j/?p=60

第4部的vol. 29 p. 95 的虹村大哥的箭,也是引發替身的,都是中空的︰
http://pic3.sfacg.com/AllComic/99/029j/?p=95

看看vol.61 p.73,在埃及版迪亞波羅發掘出的6支箭,有一支(右下角)是同其他5支不同的,是一個伸出了像「勾」的箭,這支是「進化替身」的箭﹗
http://pic3.sfacg.com/AllComic/99/061j/?p=73

順帶一提,如此這般,胭脂王是比世界、白金之星更早出現的替身使者(不計第7部的平衡世界的沙男等人)

最後看看第5部的vol. 63 p.28,giogio手上的箭,就是這支了。
http://pic3.sfacg.com/AllComic/99/063j/?p=28

所以本人估計,只有這一支箭再一次貫穿替身後才會引發到進化替身能力
當然,荒木老師沒有表明,我只是推測,而又可以較合理解釋為何黃金體驗最初再被貫穿時會「無事發生」…
而J.P波納尼夫為何可以找到此箭,本人不知道…
回復 4# yui-ling

剛剛本人的見解,有關箭及GIOGIO貫穿而無事的原因,不知是否適合?
我最近都由第一部番睇,

唔係好明黃金體驗鎮魂曲既能力係咩??
回復 1261# 多其

無, Trish既替身能力唔係遺傳的, 係受刺激而覺醒
boss同佢阿媽一齊時都仲未有替身能力

其實我有諗過, 如果baby face係可以追蹤近似DNA的話
用Trish既DNA製造一隻baby face (子)用黎追蹤boss
如果只可以用男性DNA的話, 咁就捉Trish黎做母體.......
回復 1266# 多其

霉菌對替身無效, 佢著住替身外衣
回復 1261# 多其

.其實頭兩個只係想搶錢上位, 無諗住背叛boss
打唔打得贏就真係睇天時地利人和