Toysdaily 玩具日報

終於PASS.....(只係想分享下喜悅)

由考CFA到第一張, 到依家都六,七年.:30:...終於舊年"的"起心肝考埋LAST 果張...終於得左:43:.....哈哈..非常之開心啦....只係想同大家分享下...

其實考黎唔係話會用佢黎去做分析員, 亦唔會其望佢會幫我搵到好多錢, 只係自己想知多一點點..哈哈....總之就開心啦....(有點無離頭, 希望唔明白既大大原諒,原諒:64:)

Congratulation!  I,m also got "Level 2" at my first trial in both Chinese and Use of English in Common Recruitment Examination!  :shy:

More easy for me to find a Government Job!  :43:
Congratulation:71:
原帖由 百鬼咁夜行 於 19-8-2008 10:18 PM 發表
由考CFA到第一張, 到依家都六,七年.:30:...終於舊年"的"起心肝考埋LAST 果張...終於得左:43:.....哈哈..非常之開心啦....只係想同大家分享下...

其實考黎唔係話會用佢黎去做分析員, 亦唔會其望佢會幫我搵到好多錢 ...

呵呵~ 唔好呃人啦... 而家全民皆股... 你仲去掂呢門...
唔係為發達唔通真係為興趣咩...
:58:

中意錢又無罪 ge~ 誠實 d 好 wo~
:52:

回覆 4# 的文章

haha, thanks to all 大大.....

其實有邊個唔鐘意錢吖..哈哈...但係要係投資銀行做真係唔駛CFA既.......

只係想識多O的, 等我唔駛俾o的財經演員"昆"...hehe..
原帖由 百鬼咁夜行 於 19-8-2008 10:32 PM 發表
haha, thanks to all 大大.....

其實有邊個唔鐘意錢吖..哈哈...但係要係投資銀行做真係唔駛CFA既.......

只係想識多O的, 等我唔駛俾o的財經演員"昆"...hehe..

你暫時個 post 唔使個牌 je , 遲 d 可能要呢...
同埋 , 考左應該會大左升職機會加人工機會啦 ?

我反而想知道考 financial planner 難唔難 wo
好似呢個好好搵 wo ! 香港好少人有呢個牌...
原帖由 玩具 於 19-8-2008 10:46 PM 發表

你暫時個 post 唔使個牌 je , 遲 d 可能要呢...
同埋 , 考左應該會大左升職機會加人工機會啦 ?

我反而想知道考 financial planner 難唔難 wo
好似呢個好好搵 wo ! 香港好少人有呢個牌...

CFP 都幾吃香架, 比較多保險同銀行sales考...不個依家個市唔太好, 唔多唔少都影響front office 既收入。

佢內容唔太難考, 因為基本上係為個人理財而設。。。所以sales會考。。 但我覺得o的人通常都考左hksi先(唔sure)
原帖由 Douglas.M.Saint 於 19-8-2008 10:24 PM 發表
Congratulation!  I,m also got "Level 2" at my first trial in both Chinese and Use of English in Common Recruitment Examination!  :shy:

More easy for me to find a Government Job!  :43:

樓主講的是CFA, 怎麼又會說到去CRE? 真係九唔搭八……:42:

CRE除了Use of English/Chinese外, 還需要Aptitude Test合格。

而家報政府工仲要考埋基本法測試:30:
原帖由 太陽之牙 於 20-8-2008 12:32 AM 發表

樓主講的是CFA, 怎麼又會說到去CRE? 真係九唔搭八……:42:

CRE除了Use of English/Chinese外, 還需要Aptitude Test合格。

而家報政府工仲要考埋基本法測試:30:

Pal......... I refer to pass of examination, not only CFA......... :(

Certainly, all pass and any jobs introduced............ :shy:
Congratulation. I passed level III few year ago, too. It is a big accomplishment and require a lot of hard work.