Toysdaily 玩具日報

查看: 30145|回復: 63

獨個支撐太久....真係好想訴下苦,可能有d長

以前小弟細個怕羞, 父母又無咩理我, 只係養一般動物咁, 有得住,食同著就算
讀梗書既時侯......[女]受排斥......有苦自己知, 父母彩你有味, 真係養大你就算, 關心係咩?真係唔係好知+冇試過
冇咩朋友....當時很悔氣......冇朋友就自己一個好了, 出親街....自己, 玩.....自己, 食....自己
當年終日沉迷打fps
中學讀完-->大學-->做野, 來來去去都係個幾個老死
但係d興趣又唔arm 啞, 運動,我鐘意網球, 佢地足球,籃球.
結果只得我自己對住塊板猜波
讀梗大學時都仲有搵下中學斑同學gathering, 兩,三年後既今日就咩都冇lu
有d顧住女朋友, 有d為左事業, 有d失左聯絡
而家打梗人生第一份長工,...............
真係唔知好運定倒楣
係德國公司黎既,全部鬼佬, 一大間office得自己一丁友
隨左朝早啊姐黎清潔, 同埋老闆,production head 黎一頭兩個月, 根本好日都見唔到人
基本上我係under 我production manger, 做handbag既,作用只係看住office, manager根本唔肯放d咩野俾我做 或者教, 只係行行企企,跑腿工作咁......
有business partner同我講.....你要主動d....但係佢地先黎得個一陣, 我又點去猜度佢地諗咩? 你個position又唔可以係咁問佢野, 一問親佢野就話你做商業間碟麼?
之前搵份工希望搵到一份見到下人,學到下野,識下人咁,改下自己既性格,結果而家仲衰...........
每次有d人黎都問我響度悶唔悶......我卻要欺騙人說, 無咩特別......其實我真係好想話佢聽我根本身不由己
我唔quit得,因為志在希望取得1年經驗......日後搵工好搵d吧!?, 而且我沒返呢份已搵左半年, 好似有個力場叫人唔好請我咁.
由一月做到而家, 呢3個月我開始頂唔順, 以前我都認為自已可以勝任, 但我終於都感覺咩為寂寞[沽]單........
我開始對好多自己興趣生厭了.....因為根本無人同你分享到喜悅, 又如何?
圈子內玩具只得自己玩, 模型砌得幾好有咩用, 高達,次次都係自己出街挑人1挑2/單挑, 我技術不錯....但對住人地一對有partner 永遠都係輸, 只有入錢的份兒
我開始想找個女朋友可以同自己同步....
走上街上, 情侶們卿卿我我, 真係羨慕極了.......
看見自己咁既模樣, 以前每次都不成功, 到大學個陣已經灰都連開口識人都冇勇氣, (我自問隨看來性格有點缺憾,其他外在條件不錯)
真係好自卑, 諗起joker個句 freak.......
唔通我既人生要永遠[沽]獨落去嗎.......?
主動識人 law ,
我諗你應該開發一 d 大眾都多人 like o既興趣 ~
原帖由 華偉度諾艾德嘉 於 18-8-2008 10:33 PM 發表
主動識人 law ,
我諗你應該開發一 d 大眾都多人 like o既興趣 ~

途徑很少,唔通周街問人拿電話嗎......?
正面既我叫自己quit左分gag工, 搵d野學下想學色士風/結他, 買d化妝品/香水執正個look
負面既我話俾自己你根本無選擇,再加上報左part-time degree,學廢點算, 五音不全學咩鬼野, 放工又去學野返屋企又耐(返central住馬鞍山).....
有冇可能邊做邊揾工?
原帖由 WalkerMachine 於 18-8-2008 11:07 PM 發表
有冇可能邊做邊揾工?

現在進行式......
月尾見飛行服務隊......
唔好介意丙叔既心直口臭,
只係想直接d講.

朋友,你有冇理想架?
有時知心朋友,紅顏知己唔係話搵就會有,亦唔係話想就會出現.
你鐘意網球,你朋友鐘意足球,籃球.............
咁你有冇諗過請教下你既朋友,足球同籃球係點樣玩架?
點解你要自己對住塊板猜波,而唔係改變自己去同朋友玩足球同籃球呢?
識得網球.........識埋足球籃球,咁你既「知識」係咪會高d,
社交圈子亦會大d呢?

丙叔講野好直接,點解你唔圍住朋友去轉,反而要朋友圍住你去轉呢?
世界好大社會亦好大,丙叔話你知你唔係男主角,你只係哩個世界既路人甲,乙,丙......
只有當自己係配角,拋低自己男主角既身份,你就會發現世界唔會因你而轉,
你要進入世界,你就要為佢而轉.

對住班電視迷,你會唔會走去煲劇等大家有話題呢?定係你會講一句:sorry我唔睇電視既.
面對成班友講batman,你又會唔會走去睇batman等大家有話題.......定係你會講一句:sorry我唔睇戲既.

當你為左搵話題而去同人討論時,你會發現自己原來已經識左好多野...........
你既知識亦會提高左好多.
丙叔係路人丙,路人丙會為左同人相處而去搵對方有興趣既話題,
路人丙唔要做主角,路人丙寧可為別人而轉,
所以丙叔轉到連臭豆腐都識整.

寂寞因為你冇目的,搵唔到一條適合自己既路.........
或者你可以試下放低自己,試下圍住人地去轉,做個路人丙,
見識多左,或者你可以響人地既圈入面搵到真正既自己.

(希望你明我講乜春啦)
講真,女性朋友唔難講,但係女朋友唔係話你想話就識到
有時有d野係講時機同你要去把握
你而家最先要做,應該係擴闊你既生活圈子先
原帖由 路人丙 於 18-8-2008 11:09 PM 發表
只係想直接d講.

朋友,你有冇理想架?
咁你有冇諗過請教下你既朋友,足球同籃 ...

我明:71:
原帖由 基拉 於 18-8-2008 11:12 PM 發表
講真,女性朋友唔難講,但係女朋友唔係話你想話就識到
有時有d野係講時機同你要去把握
你而家最先要做,應該係擴闊你既生活圈子先

完全正確~~
你搵幾多錢都冇用,你做咩工都冇用,白韻琴係你女友都冇用,
人最重要既就係搵到自己.

知道自己想點,知道自己有乜野賣點,知道自己有乜野目的.
搵到自己既話,賺幾多食幾多做乜野工你都會開心,
余慕連做女友都冇所謂~~
原帖由 路人丙 於 18-8-2008 11:09 PM 發表
只係想直接d講.

朋友,你有冇理想架?
咁你有冇諗過請教下你既朋友,足球同籃 ...

路人大大多謝你肯打咁多字......
有時侯我都有做人地圈既小齒輪
有friend想做救護員都有倍佢考st john first aid, 基本上朋友們有d打波叫親都會出既,
不過呢排真係少左少左好多lor.....同讀書時候比......好懷念個個時候

同埋我有時發覺我好自卑,驚人地唔得閒,怕阻住人,結果做好多野都自己一個算.
原帖由 Endless 於 18-8-2008 11:19 PM 發表

路人大大多謝你肯打咁多字......
有時侯我都有做人地圈既小齒輪
有friend想做救護員都有倍佢考st john first aid, 基本上朋友們有d打波叫親都會出既,
不過呢排真係少左少左好多lor.....同讀書時候比......好懷 ...

唔謝~~~
我大約feel到你既問題喇,
你心情起落會唔會好快?
你會唔會介意人地批評你架?

ps.其實自卑同自信只有一線之差
:DD :DD
原帖由 Endless 於 18-8-2008 11:09 PM 發表

現在進行式......
月尾見飛行服務隊......

預祝成功先~
你話你習慣孤獨,good ar,起碼你認識自已,
轉咗工作環境,面對新挑戰,我相信可以帶俾你多d自我肯定
至於識朋友同情人,....順其自然唔好勉強吧
你唔介意, 我可以做你朋友~!:handshake:
高達, 星矢~~~逢玩具都可以傾~!:71:
約出嚟打波都冇問題, 我有班經常打網球的朋友, 有興趣可pm我~!:71:
只要你肯踏出第一步, 會發現很多新奇事物, 會發現很多人想同你做朋友~!:) :) :)
:35: 其實, 你肯開呢個POST, 已經係有心將自己既圈子更加擴闊, 係勇於面對, 勇於改變既第一步...
:57: 講真, 我都係比較個人既人, 除左間唔時同班友仔去買玩具, 食飯之外, 做乜都一丁友咁滯...
可能我比你好彩, 我識到既人都係陀螺, 係佢地在引動我去轉, 去變...
但在TD識到好多朋友, 而且仲係年齡層面不同既都有...
若果你已將心扉敞開, 大家都隨時歡迎成為你既朋友, 而且呢個玩具既興趣, 一定係相同的了...
死啦…我見到呢d無病呻吟既後生仔就想唔客氣…:he:
不過見黑心既丙叔都咁客氣…我都輕鬆d傾下啦…

1.大學生…你自卑都應該…錯別字多到呢…(唔係一定要無錯別字…不過真係有小小過份…希望你只係唔識打。唔係唔識寫啦。)
2.你自問外貌ok…咁…閣下問題係咩呢?我覺得你應該有自信,夠膽講自己外在ok,你應該有相當自信。
不過你又會驚阻朋友…矛盾少少啊大大。
3.返工…你要份糧同經驗,你份工俾唔俾到你呢?返工唔係請你去玩,點樣返得開心其實睇你。你其實得到你付出左既報酬。但又嫌悶,學唔到野…咁失業好唔好?會唔會學到多d野?敬業樂業就唔需要,不過做個行嫌個行就好大問題。你做咩都會搵到唔滿意既地方。
4.朋友…你有朋友啦。不過深唔深交,多唔多聯絡就另一件事,你係等人搵?還是你搵人?
你都有朋友搵你幫忙啦。証明你應該俾到人信心。你都唔會搵個「沙沙滾」既人幫你吧…點解要無自信呢?

唔好意思,唔太客氣。:77: 不過你加油啦!你應該未認識你自己咋~