Toysdaily 玩具日報

獨個支撐太久....真係好想訴下苦,可能有d長

原帖由 龍珠迷 於 20-8-2008 05:19 AM 發表
:31: :31: :31: 太灰太灰太灰啦~~~~~
:* 做人應該有火, 為你自己活著而覺得高興呀:*
開埸白黎姐, 聽你由細講到大, 都咁唔開心, 其實係一直累積落黎
有時候聽人講諗野要樂觀, 其實好易做到, 只要唔比自己 DOWN落去 ...

講起火
幾年前為左升原校form6, 日日都好好心機溫書咁
呢種動力已經消沉左好耐

樂觀....以前同學都叫我笑多d, 有位識左好耐既朋友初初識我以為我好惡.......
再近期d 仲聽到我個look似地盤佬.....我聽到真係灰爆....尤其係句地盤佬....

我都好想同各大大見到美麗既明天......:31:
原帖由 老文 於 20-8-2008 04:20 PM 發表
返吓教會..多d幫吓人..:71:

返教會如果為左識人,會唔會唔係幾好....?
都想想地做下義工咁.....
原帖由 yvelung 於 19-8-2008 12:22 PM 發表

其實我認為一推人中總要有一個發言人,
我、你、阿榕都唔係喜歡主動發言果d,
有時主動發言又冇人肯接,搞到有時會,
一句起兩句止,

我都唔明,幾個朋友一起傾計,點解咁驚dead air,又唔係做電台節目,。有時俾D時間,等內向的人諗下野都好嘛!:36:
原帖由 Endless 於 20-8-2008 04:32 PM 發表

想擴闊生活圈子都是正常的事,有需要的人才會返教會。
原帖由 Endless 於 18-8-2008 10:30 PM 發表
以前小弟細個怕羞, 父母又無咩理我, 只係養一般動物咁, 有得住,食同著就算
讀梗書既時侯......[女]受排斥......有苦自己知, 父母彩你有味, 真係養大你就算, 關心係咩?真係唔係好知+冇試過
冇咩朋友....當時很悔氣. ...

你最少都讀到大學,我面對的case是F.5讀唔到,其他課程又讀唔掂,屋企又無錢交學費.....無學歷又難找工.....咪仲麻煩,不過佢地又有朋友...

至於交友之道,我中學時都好痛苦地學習,討好或投其所好都是我專長,不過容易扭曲自己。

我結論係用真心和時間關心別人,你總會找到朋友。
原帖由 K66 於 20-8-2008 12:46 PM 發表
你Post在TD做乜!!!
香港大X把吹水溝女討論區啦,你將你D經歷放上去,寫得感性D,之後就ADD幾個女仔MSN吹下水,出黎飲飲食食.
唔好介意乜野網上識朋友真唔真,你咪當見多D人,豐富下自己生活先law.

呢d情況.......
年頭情人節時都有朋友約去一大班單身男女的gathering...
但我覺得硬係有d野咁, 講唔出係咩, 可能係自卑感.....
結果最後冇去
但呢d上網識人真係咁容易約出街:@ ?
原帖由 Endless 於 20-8-2008 17:08 發表

呢d情況.......
年頭情人節時都有朋友約去一大班單身男女的gathering...
但我覺得硬係有d野咁, 講唔出係咩, 可能係自卑感.....
結果最後冇去
但呢d上網識人真係咁容易約出街:@ ?

當然有D野啦,唔係想識男/女朋友,做乜要搞GO-CON,唔需要想得太複雜既.
如果你怕生,唔喜歡呢D場合,亦係正常,大把人同你一樣,不需要將自己想得太與別不同.
好多人對住D新朋友,都唔識表達自己架,旁邊聽下笑下,感受下D氣氛LAW.
睇完lz嘅post, 好似有D似本人, 不過我仲頹過你
返學, 我自問讀書唔掂, 但都係成日會有一班成日skip堂嘅人走埋里問功課, 擺明想利用
佢地以為我生得on居唔知, 其實佢地"gat"起條尾我都知想點
攪攪下我都唔同人坐唔理人, 寧願自己一個好過
但又感覺唔差, 可能由細到大慣左做咩都一個人, 好似睇戲, 行mall
感理人地反而自己辛苦, 我倒不如事不關己 , 己不勞心
原帖由 SE-ED 於 20-8-2008 11:46 AM 發表
返學, 我自問讀書唔掂, 但都係成日會有一班成日skip堂嘅人走埋里問功課, 擺明想利用
佢地以為我生得on居唔知, 其實佢地"gat"起條尾我都知想點
攪攪下我 ...

你有我地啊~~~~:)

同埋唔該你唔好學大陸仔用"lz"呢d用詞.......
飛行服務隊,你有無諗過點解去做?想幫人?想搵返自我?我都係做緊紀律步隊,好多時我地都要主動都同人講野,要有d open,內向反而令自己更辛苦。講真,我自己讀中學時都好似你咁,超自卑,唔想同人講野,人地一笑就諗係唔係笑緊自己。可能有時係自己想得太多先會咁樣。唔好話自己內向,你肯係td打咁多字已經行出0左第一步。

就算你話見到女仔唔知講咩,咁你係td打咁多字講自己,咪上網識囉,我女朋友都係上網識既,唔識開口講咪打字同人講囉,好多時女仔想搵d真係同自己有交流既人,用文字就係最好,唔好怕上網d女仔唔係好人,我又唔覺個個上網既女仔都係搵你笨,就好似我同我女朋友拍拖都ok,仲plan緊結婚添

所以萬事都要自己試下行出第一步,你話自己砌模型幾好都無用,你唔post出0黎大家交流下就一定會悶喇,但係你去做都係自己鍾意先會咁做,唔好講到咩都咁灰,未來係自己手上面。
:71:

原帖由 SE-ED 於 21-8-2008 12:46 AM 發表
返學, 我自問讀書唔掂, 但都係成日會有一班成日skip堂人走埋里問功課, 擺明想利用
攪攪下我 ...

功課幫到人咪幫law,多過「朋友」冇壞,何必咁計較,怕蝕低。

何況對自己無害,最多害左佢地..:36:
原帖由 Endless 於 20-8-2008 04:32 PM 發表

叫你返教會..係學道..有信仰..同外界接觸多d..有寄託...
總之能珍惜你現在所擁有的..你就是富有,..請想想...我地已經好幸福..:65:
原帖由 mushroom 於 21-8-2008 07:34 發表

功課幫到人咪幫law,多過「朋友」冇壞,何必咁計較,怕蝕低。

何況對自己無害,最多害左佢地..:36:

至斃佢地唔當你係朋友, 當你契弟哥下死....
原帖由 SE-ED 於 21-8-2008 11:14 AM 發表

至斃佢地唔當你係朋友, 當你契弟哥下死....

咪由佢地,等佢地以為這個世界可以不勞而獲,遲些咪現眼報。

你依家唔幫佢,咪教精佢......
根本上就係你態度有問題..過份消極
做人正面D!!積極D!!
主動用行動換取改變!!
吾係一味係到「申」就有用架!!