Toysdaily 玩具日報

查看: 7648|回復: 19

拍攝心得一問

有無兄弟用緊『攝影棚』去影figure? 通常支燈係會用邊隻多,例如(木台)燈定係用番攝影用既環形燈?:?
原帖由 洛 於 20-6-2008 10:31 AM 發表
有無兄弟用緊『攝影棚』去影figure? 通常支燈係會用邊隻多,例如檯燈定係用番攝影用既環形燈?

這是錢和空間的問題...

想省錢又方便的...3、4盞檯燈...甚至不同燈也可以...小櫻現在還用機頂外置閃燈...

有能力買到家裡又有地方的...買影樓燈之類就當然效果好些啦...

小櫻上
我是看情形和需要,有時會用上三支燈加可裝拆影棚。

亦會以兩三支小檯燈或加一兩支小電筒在桌面影。

或是一兩支檯燈加一兩支外閃補光。

當然純自然光也是經常用到,不過會加些小型反光板或黑卡補助一下。

:65:
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-46803-1-5.html

大大可到此店試試看。

我都只係用飛燈玩玩,燈箱太貴同無地方,影棚又效果一般。:(
多謝幾位意見,事緣係公司附近見到有果d 尼龍『攝影棚』。好似好方便一打開就攪掂而平時唔用更可以接埋方便收藏。所以有興趣想買。不過shop show出黎果隻環形燈又十分貴,所以都煩緊如果用普通(木台)燈唔知夠唔夠光 :Q
我的家用攝影棚

我也有興趣知道...學下嘢:77:
原帖由 小威威 於 20-6-2008 06:02 PM 發表
我的家用攝影棚

?ib_____DBj1J_SLt

我都想買呢set, 不過隻環形燈勁貴......
尋日終於diy左個攝影棚(用紙皮+a4紙+一支(木台)燈)。效果一般因為都會比較暗,不過暫時頂住先都ok。:(以下就係其中一張sample:

下次試下改用錫紙睇下效果會唔會好d :?
原帖由 於 23-6-2008 11:08 AM 發表
尋日終於diy左個攝影棚(用紙皮+a4紙+一支(木台)燈)。效果一般因為都會比較暗,不過暫時頂住先都ok。:(以下就係其中一張sample:

下次試下改用錫紙睇下效果 ...

暗?...小櫻看到很光喎...

請把顯示器的光暗調高一點吧...

小櫻上

回覆 10# 的文章

因為其實原圖係比較暗,我post出黎果張係執過先會光番d ~ :he:
原帖由 於 23-6-2008 01:28 PM 發表
因為其實原圖係比較暗,我post出黎果張係執過先會光番d ~ :he:

閣下沒有說嘛...

那麼...拍攝時給多1-2級光圈也可以...

查實...沒有相片不需要後期調節的...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 23-6-2008 01:37 PM 發表

查實...沒有相片不需要後期調節的...

小櫻上

咁又係, 嘿嘿~ :(
等我下次試埋用鍚紙+光圈睇下會唔會好d (畢竟暫時都仲係摸索期) :shy:

:) 影得涼宮好靚喇喎~ good ar~
原帖由 於 23-6-2008 11:08 AM 發表

下次試下改用錫紙睇下效果 ...

我想問點樣先可以影到主體既光柔d架
同背景可以咁清
我成日影到反哂光
背景d摺痕出哂黎...:64: