Toysdaily 玩具日報

建議開個post大家講下保養figure心得

我剩系得閑用下噴車內龍D水抹下D膠衫,因為時間都系幾個月,所以未知效果系米真系好,不過起碼以前噴車都用佢系唔錯既。

各位用咩保養品,方法,環境。。。等等,同埋有咩禁忌譬如柜內太干太熱
agree
yes support!!! any big big can share ?
I never did anything to my figures apart from displaying them inside the glass shelf....but they all look ok. I think most importantly is not to let them directly contact with sunlight during day time.
原帖由 heewing 於 4-6-2009 12:41 PM 發表
最緊要通風...但要乾爽....:58:

若果放入飾櫃裡, 就唔可能通風.
難道要打開個飾櫃, 入塵?
原帖由 heewing 於 4-6-2009 12:41 PM 發表
最緊要通風...但要乾爽....:58:

Agree!:71:
我成日見D人係個櫃入面放杯水係到, 其實有冇須要GE呢?
有冇話唔同質地的玩具係有D應該放水, 有D應該放其他GE呢?
Volks有枝嘢用嚟噴公仔身,唔知係咪PVC、Plastic同Rubber都得。我懷疑同我以前講過嘅Son Of A Gun等呢類車廂內塑膠零件保護劑係同一樣嘢嚟。另外,若果大大你哋有植髮嘅figure,要久唔久攞出嚟梳梳啲頭髮。我有一隻因為收得太耐,溫度同潮濕搞到啲頭髮起餅,髮脚打哂結,要用暖水同洗潔精幫佢洗頭,然後用梳慢慢梳番開。Volks有支洗頭水同髮型水我下次會試吓。

p.s.榮哥乜轉咗look呀,幾靚吖。
:67: 最環保又天然既方法就係放係乾爽同唔好比射燈直接照到既地方,然後就由佢封塵!e個就係最有效防止溶皮既方法
原帖由 燒賣 於 4-6-2009 05:34 PM 發表
Volks有枝嘢用嚟噴公仔身,唔知係咪PVC、Plastic同Rubber都得。我懷疑同我以前講過嘅Son Of A Gun等呢類車廂內塑膠零件保護劑係同一樣嘢嚟。另外,若果大大你哋有植髮嘅f ...

仲講究過自己D3 同頭髮....:70: