Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 十五蚊一本港漫

回覆 209# 的文章

正是這件事,當年老馮"借"左人地書名,同意肥良可以用番,但後來肥良想用時老馮就反口,肥良冇計(因老馮出先),呢本就係後來既"狂風沙"(呢個係肥良說法,我比較信佢)。而日後係天煞狂刀中既仁中鳳亦由此而來,諷刺佢滿口仁義但私下卑鄙無恥。
肥良話霸刀呢個名係佢同老馮一齊諗既,同意老馮用先,但最後老馮自己一個獨吞(我冇記錯大意係咁)
肥良同馬sir既"辯論比賽"亦是漫畫迷所津津樂道:he: ,佢都同合作過既人有唔少牙齒印
原帖由 wpc 於 13-5-2008 02:12 PM 發表
肥良同馬sir既"辯論比賽"亦是漫畫迷所津津樂道:he: ,佢都同合作過既人有唔少牙齒印

:78: 眾叛親離...連和仔, 阿架呢班, 都無偈傾...
唉•....我期待佢pk後有突破啦!
原帖由 wpc 於 13-5-2008 14:12 發表 肥良同馬sir既"辯論比賽"亦是漫畫迷所津津樂道:he: ,佢都同合作過既人有唔少牙齒印

:58:願聞其詳.
當年肥良出走,自立門戶成立海洋,而馬sir則與少傑等績寫黑豹。肥良本身已不忿黑豹所留下版權問題及稿費(馬sir孤寒盛傳已久,請食孖條一事成人話柄),而馬sir又指肥良的力量層次抄襲黑豹,肥良又拍黑豹抄海虎,互數不是。此期間海虎內出現一角暗諷馬sir,而黑豹內出現狂王又話番肥良;馬sir最後出到辯証會廣邀漫畫迷討論,起初肥良不肯出席(當然,人地攬,d人幫邊個不言而喻),又話要賭幾多,又話要外國人做証。馬sir彤你都傻,自己有自己攪,但結果當日竟然漫畫迷幫肥良,攪到呀sir面目無光,而肥良在專欄中向讀者道歉,謂錯在不信任讀者云云,面子攞盡。馬sir日後亦不再出黑豹合訂本,索性一拍兩散。
原帖由 wpc 於 13-5-2008 12:42 發表
厲害呀大大,仲可以一個星期買咁多!
以前醉拳、如來神掌、龍虎門、中華英雄輪住買既情況一去不返lu

瑞新都佔左兩本.....再加龍虎門、天下(慣性),殺道行者(近年港漫水準之作),四大名捕,神兵4,洪武大帝,王小龍傳。
算係撑下港漫......
原帖由 香港人 於 13-5-2008 14:16 發表

:78: 眾叛親離...連和仔, 阿架呢班, 都無偈傾...

而家係咪得番水斌幫馬蛇?
殺道行者,的確不錯,但我喜歡火龍多些
原帖由 alleniverson 於 13-5-2008 15:23 發表

瑞新都佔左兩本.....再加龍虎門、天下(慣性),殺道行者(近年港漫水準之作),四大名捕,神兵4,洪武大帝,王小龍傳。
算係撑下港漫......

不過最近的天下無敵就真係天下無力囉!:Q
原帖由 wpc 於 13-5-2008 14:56 發表
當年肥良出走,自立門戶成立海洋,而馬sir則與少傑等績寫黑豹。肥良本身已不忿黑豹所留下版權問題及稿費(馬sir孤寒盛傳已久,請食孖條一事成人話柄),而馬sir又指肥良的力量層次抄襲黑豹,肥良又拍黑豹抄海虎,互數不 ...

當年都笑左好耐!馬生個樣真係笑爆架!:p
原帖由 alleniverson 於 13-5-2008 03:24 PM 發表

而家係咪得番水斌幫馬蛇?

:! 唔計少傑, 應該係...

回覆 222# 的文章

我係肥良真係遺憾呀:x
原帖由 wpc 於 13-5-2008 14:09 發表
肥良話霸刀呢個名係佢同老馮一齊諗既,同意老馮用先,但最後老馮自己一個獨吞(我冇記錯大意係咁)

其實好不屑老馮不知進取.......無疑當日刀劍笑係好成功,但係劉定堅嘅說故事能力佔左幾大功勞(先唔好提佢狂抄温瑞安)。"刀決"呢輯故事亦你小弟最喜愛。
但老馮之後啲表達手法不停地重覆、一味霸呀、殺意呀諸如此類....最頂唔順係一系列XX刀劍笑等等