Toysdaily 玩具日報

[PS2] 超級機械人大戰OG(新增SRWOG TV各話名詞解釋 - 第19 - 20話)

機戰OGTV各話名詞解釋 - 第15話

機戰OGTV各話名詞解釋

第15話:

1、地球搖籃(アースクレイドル)(EarthCradle)
DC的人類保種計劃「Project Ark」(方舟計劃)用的大型人工冬眠設施,負責人為索菲亞·尼德博士,相對的月面也有同樣的月球搖籃設施。

2、亡靈R(ゲシュペンストR)
最初的PT,編號PTX-001 R,機動泛用性重視的機體。特殊戰技教導隊當時就是駕駛本機和S型亡靈為TC-OS操作系統構築動作庫,因此才會說「真是讓人懷念的機體」。本機目前由基利亞姆駕駛。基利亞姆與亡靈之間有著很深的淵源。

3、T-LINK Knuckle
R-1利用T-LINK系統所產生的念動護壁,將其包裹在拳頭上擊出的必殺技。隆盛這個熱血漢為這招起的名字是「念動鐵拳」。

4、黑金號(クロガネ)
宇宙諾亞級戰艦三號艦,艦首的裝備是對艦對巖盤超大型回轉沖角「石中劍」,因此本艦可以在地中潛行。試驗航行階段是由EOTI機關負責的,因此DC戰爭開戰後自然落入DC手中,艦長是艾爾扎姆·V·布郎修坦。與白金號代號platinum 1、鋼鐵號代號Steel 2相對,本艦代號為Iron 3。
其實有冇人知~og 佢會出多少集~~?!
原文章由 X-JAPAN 於 23-1-2007 10:03 PM 發表
其實有冇人知~og 佢會出多少集~~?!

睇個勢...如果齋講DC戰爭...

小櫻覺得會播兩季...即係26話...

小櫻上
原文章由 小櫻 於 10-12-2006 12:25 AM 發表
其實小櫻一路都覺得...

OG系列嘅故事比較完整...

不過...從GBA兩隻OG...小櫻最怕就係佢果個武器系統...

雖然可以自由使用唔同武器...增加靈活性...但同時令到武器改造變得麻煩...

另一個頭痛&# ...

x2
所以我og1同2至今都仲未玩完:cool:
og2大贊卡都仲未見到:die:
原文章由 小櫻 於 29-12-2006 01:04 發表

E.T.哥哥...應該估中小櫻講緊邊個嫁喇...:DD

除咗楠葉...小櫻第2個喜歡嘅OG系女角就係佢嫁喇...:)

有「天才」...擁有嘅精神指令又算好用...無論打前鋒或者做支援都唔錯(當然要升夠Le ...

For OG系女角,
Besides 楠葉
I like using Lamia and 慕容琉.
Lamia is powerful and 慕容琉 has 念動力.
原文章由 cybaster 於 24-1-2007 22:43 發表

For OG系女角,
Besides 楠葉
I like using Lamia and 慕容琉.
Lamia is powerful and 慕容琉 has 念動力.

噫...乜原來各字幕組都譯做慕容琉...:cool:
中國人來的,所以應該係姓劉......

has 念動力不成理由,因為八傑集全部都有:DD

原文章由 小櫻 於 23-1-2007 22:06 發表

睇個勢...如果齋講DC戰爭...

小櫻覺得會播兩季...即係26話...

小櫻上

第16話打完比安,DC 戰爭完o左
跟住會講乜呢,10話又好似唔係好夠 OG1 完....

[ 本文章最後由 E.T. 於 25-1-2007 03:31 AM 編輯 ]
原文章由 E.T. 於 24-1-2007 11:03 PM 發表

第16話打完比安,DC 戰爭完o左
跟住會講乜呢,10話又好似唔係好夠 OG1 ...

可能比安又唔死住呢……:DD:DD
然後等打靈帝先出黎講下野
其實OG系列幾時先會打古蘭修架﹖﹖﹖
原文章由 gundamrx782 於 25-1-2007 12:11 PM 發表

可能比安又唔死住呢……:DD:DD
然後等打靈帝先出黎講下野
其實OG系列幾時先會打古蘭修架﹖﹖﹖

根據GBA隻OG打比安架維露滋昂時就要打古蘭修, 不過係舊既...如果係新古蘭修既話就要等隊爆監察軍班先頭部隊(維多隆同米基波斯班友)先會打, 但呢個係第三次既劇情而唔係OG...o係OG裡面未打過新古蘭修
原文章由 E.T. 於 24-1-2007 23:03 發表

Oh....
Then, what is your opinion on Lamia?
PS2隻OG咁耐都未有消息架:sad:
原文章由 hime 於 30-1-2007 05:23 PM 發表

好似delay to 31st/Dec, 2007...:die:
原文章由 john 於 30-1-2007 09:57 PM 發表

好似delay to 31st/Dec, 2007...:die:

9兩菜..delay成年? :what:
原文章由 john 於 30-1-2007 21:57 發表

咪亂講
這個日期只是某網站 (yesaxxx) 唔知幾時出只知 2007 年出而寫的日期
一切要等日本電玩雜誌公佈
原文章由 E.T. 於 30-1-2007 10:28 PM 發表

咪亂講
這個日期只是某網站 (yesaxxx) 唔知幾時出只知 2007 年出而寫的日期
一切要等日本電玩雜誌公佈

其實佢咁delay法為乜...? 我覺得同隻game既開發進度唔大關係...
原文章由 hime 於 30-1-2007 17:23 發表

我..就來等到變化石喇......:ice: