Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2025年4月「METAL BUILD」ZETA GUNDAM / Z高達

ToyKnife 發表於 10-10-2024 01:56 PM
說到尾,每個人心中個價都唔同,你自己覺得離地(其實可能你都afford到,唔忿氣啫),人哋唔覺得離地咁咪照 ...

首先, 就病die產品嚟講, 病die係有建議零售價, 我講嘅"離地價"係偏離建議價好多, 問題係你覺得值但其實好多人覺得唔值, 本來個個都覺得值會買嘅攪到變為唔值而唔買, 咁都唔diu呀?

"每個人心中個價都唔同"呢個問題已經反駁過N次了, 有建議零售價即係已經有個客觀標準, 唔係主觀地"覺得"佢貴定平

"Primary真係無人買,代理之後就唔會再敢咁樣開", 係呀, 我咪就係講緊呢樣嘢囉
"覺得佢貴,咪自己唔好買囉"鬼唔知阿媽係女人呀, 問題係有D人, 就算"覺得貴", 或者明知係水魚ON9價都照買嘛, 咁而家代理咪炒埋一份囉, 而家咪就係diu緊呢D買貴貨嘅PK囉

"如果都有人買........即係個世界真係咁行", "呢個brand呢條line唔再啱自己玩啦。但仲有好多選擇喎"...呢個Point真係笑左, 香港人就係咁, 見到不合理嘅事永遠唔會出聲, "咪由佢囉", "係咁架啦"...ETC., 咁成個整體咪越嚟越唔健康囉, 而家都唔係叫你去進步, 只係叫你唔好退步, 咁都唔做咪就係低質廢柴懦弱部族囉
我叫人唔好高追, 唔好買貴D野, 咁對你有咩影響先? 真係好笑喎, 本身都諗住炒價買果D PK, 同埋你, 唔通個價變返建議價返而買唔到?

"如果係我自己覺得個價「on9離地」,我就一笑置之,自己唔會出手,唔會支持佢,人哋買到,咁佢嘅愛高過我,或者比我有能力" -- 你又知佢係"比你有能力"? 佢可能只係比你更ON9, 我見過有人只係搵萬拎蚊個月, 但賭錢可以幾萬幾萬咁輸, 果D"比你有能力"嘅LD, 佢真係搵到好多錢, 都唔代表可以買貴哂D嘢架下話, 我去diu呢D自私PK, 又對你有咩影響呀?
alien133 發表於 10-10-2024 05:58 PM
有好多人將最終到手價睇得好大,只顧自己感受,而忽略官方定價、行貨訂單價嘅本質區別

懶理佢乜牌子,定 ...

你都幾好笑架喎
"我睇啱件貨點解唔可以邊買邊鬧抬價班x人?" 點解? 你話呢
如果我係買方, 見你一邊鬧一邊照做水魚, 真係好爽囉HAHAHAAAA
DenloX 發表於 11-10-2024 02:24 AM
你都幾好笑架喎
"我睇啱件貨點解唔可以邊買邊鬧抬價班x人?" 點解? 你話呢
如果我係買方, 見你一邊鬧一邊 ...

係好笑㗎,但獨家代理獨市生意,買同鬧有衝突咩?況且我冇話鬧抬價嘅玩家,只係針對代理同合謀定價嘅經銷

連宣洩都唔畀嘅話,下次佢就敢再鋤得你深啲
再嘈開4000$,再嘈出魂限theO,卡碧尼再炒過

3400=代理抬價=必誅=人神共憤
2600=代理已經有水位=散戶有得執=皆大歡喜

按以上邏輯而家成件事就係散戶冇得執
咁點解散戶冇得執而造成一個極大討論?
散戶買玩具點解要有得執先?規定?

我淨係知道去玩具店比$買玩具就得
冇諗過係散戶買件貨仲咁多偉大情操,發什麼神經
其實每人企位唔一樣,鋪頭開貴d想賺錢,正常,買家想買平野又係正常,所以雙方背後野唔講
老實人 發表於 11-10-2024 12:31 PM
其實每人企位唔一樣,鋪頭開貴d想賺錢,正常,買家想買平野又係正常,所以雙方背後野唔講 ...

玩家來講覺得貴等下LO
而家件野有幾急先?
好聽D dui代理伸張正義, 又話其他人買貴件貨
說清楚係阻到D人搵錢, 水位沒晒

點解唔等得? 點解要第一水? 威D? 又唔係阿
你屋企幾大地方, 有沒display位置都show晒咩斤量啦
洗唔洗靠佢?

又要第一水到手, 又要dui個價唔合理, 又要媽叉咩鬼建議零售價點點點
根本一切都是為左散戶有得炒有得執的理由, 咁想係玩具呢行賺錢正正經經開間鋪做生意啦
記得要比到貨D客阿, 唔好做戈D呃完班客訂金就走佬戈隻
咁鐘意咁有plan叫成班人一年半載之後先買LO
得唔得阿? 有沒咁既能耐啦?
人地真金白銀自己錢點買都得

姐係唔係講Z, MB再版藍異端
到底有咩因由同自信漲價?
bandai自信未就係來自消費客戶的信仰LO

https://www.youtube.com/watch?v=cJdrE2H9Zpg
唔買咪冇事囉
叫貴都正路,明明2600左右變左3300,實有人3300照比,如果鋪開訂2900可能d玩家會順返啲,都有心理關口要過,我會係炒少少唔緊要,但又唔好炒到離地個種

而家D人係話唔好叫人唔買
要力爭到底
反代理商抬價
維護消費者權益

但其實除左唔買, 我真係諗唔到實際有咩可以做到
講就講左咁多年
但都沒實事做過出來
都係鳩UP
不過等下再買都會買唔到呢下最慘,大量到賣唔曬我就等,但係相反間間唔太多貨
等一年半載先買就倒不如等下再版或重塗版好過,好似蘿蔔雲夜鶯咁,返出靚到
老實人 發表於 11-10-2024 01:47 PM
不過等下再買都會買唔到呢下最慘,大量到賣唔曬我就等,但係相反間間唔太多貨 ...

bandai野邊會買唔到
有幾多貨好似匠機咁先得
MB出再版, 初版邊隻站得住腳, 唔通又00三紅做例子咩, 而家唔都興啦
藍異端週年慶實則再版
但定價升一波再割配件
神操作
藍異端初版800~1000
彈唔起沒再版戈D繼續遲買平幾舊
大陸閒魚D價就是最好二手市場價

香港市場3300, 少人買, D代理過一排就速銷減價架啦
人地要資金週轉
洗驚沒貨咩
大陸出貨計返匯率都平過3300, 明碼實價去淘寶就搞掂啦

要發展到dui人買貴晒D貨? dui代理抬價?
散戶訓醒未? 太陽都中午12點
其實究竟有無師兄有「官方建議零售價 $33XX」嘅link?