Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2025年4月「METAL BUILD」ZETA GUNDAM / Z高達

DenloX 發表於 10-10-2024 12:48 AM
我講呢句無Tag任何人, 總之見者自己對號入座

因為你引用佢個回覆,好難令佢唔誤會既

你見好多人一被人引用回覆,棄左post都要回
bunnyyau 發表於 9-10-2024 11:52 PM
明既,你MB都棄左坑,升跌都唔影響你。
MB我玩左十幾年,都玩得好無癮。無誠意,難訂都算。難得有隻新模 ...

最令我噁心不是炒家,反正本來開訂就訂
Bandai戈種換色同模,大佬是否咁多傻佬去追棒阿?
呢隻改暗少少色,戈隻又乜週年色
異端同突擊直頭顏色筆盒咁款
Seed戈隻天意起碼有10年先出,初版戈隻命運都軟軟地啦陰功
乾脆脫坑入匠機好鬼過
起碼有結構欣賞,巨大,有整備台,有led,哪怕DLC都可以增加match成個package
呢D先叫有進步,呢D錢比多D又點話姐
大家有咁上下年資都唔洗透過買咩證明有$定冇錢
可以唔買,但唔好做韮菜
順帶一提,由於全部冇盒,平均入手價一半以上回血,實際賣過就知所謂保值只是一個笑話
咁當然比包包/鑽石/車呢D按比例上收益高
chlycab 發表於 10-10-2024 12:57 AM
因為你引用佢個回覆,好難令佢唔誤會既

你見好多人一被人引用回覆,棄左post都要回 ...

https://bbs.toysdaily.com/forum. ... &fromuid=197886

果句冇引用回覆喎
DenloX 發表於 10-10-2024 03:04 AM
https://bbs.toysdaily.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=471815&pid=8223942&fromuid=197 ...

你講到明 ‘做好自己’…

咁同引用差唔得好遠!!

喱句係我講的!!

Lau 發表於 10-10-2024 07:51 AM
你講到明 ‘做好自己’…

咁同引用差唔得好遠!!

總之on9離地價照買攪壞個巿嗰D就要diu, 完
台灣啱啱要訂“ 代理貨“;計返都係HK$2700左右。香港呢D代理真係識食
DenloX 發表於 10-10-2024 11:13 AM
總之on9離地價照買攪壞個巿嗰D就要diu, 完

說到尾,每個人心中個價都唔同,你自己覺得離地(其實可能你都afford到,唔忿氣啫),人哋唔覺得離地咁咪照買囉。有咩好diu....diu佢哋攪到你買唔到?定係要捱貴貨攪到呢個月唔夠錢用?

雖然我唔buy gamelife全部對「搵錢」嘅論述,但有樣嘢佢講得啱,覺得佢貴,咪自己唔好買囉。

Primary真係無人買,代理之後就唔會再敢咁樣開; 炒狗買晒,咪等佢坐貨囉。如果都有人買........即係個世界真係咁行,咁即係呢個brand呢條line唔再啱自己玩啦。但仲有好多選擇喎,咁多廠出咁好咁平嘅玩具。如果你話「唔得,我要玩Z Gundam」,咁都有MG,Robot魂,Metal Robot魂 etc 呀~ 如果你再話「我一定要玩MB Z Gundam」咁未公佈MB版本時都無呢隻㗎啦,點解一定要玩MB版呢?

另外,代理定價係一定要過廠個關,Bandai唔會唔知瑞華行點定。如果話JPY價合理,HKD唔合理,咁買水貨啦,一係搵代購,但最後我覺得差不多。

如果係我自己覺得個價「on9離地」,我就一笑置之,自己唔會出手,唔會支持佢,人哋買到,咁佢嘅愛高過我,或者比我有能力,完啦~
笑死,擺明有問題既野,聖人會叫你由佢啦,係咁架啦,鍾意就接受,唔鍾意就過主啦.想正視問題?冇你份架啦
ToyKnife 發表於 10-10-2024 01:56 PM
說到尾,每個人心中個價都唔同,你自己覺得離地(其實可能你都afford到,唔忿氣啫),人哋唔覺得離地咁咪照 ...

呢个心態用嚟對付現貨炒價係無比正確,問題癥結係代理托高預訂價,你咁都默認自己可以放棄or係咁㗎啦唔夠人有錢,都沉默唔發聲,咁就畀啲壟斷行規同價格嘅中間商食死一世囉

BTW,大陸市場夠大,有3個B社代理商,再加埋水貨,瑞行訂價25xx人仔,有競爭你睇佢港行敢唔敢咁狼?
ToyKnife 發表於 10-10-2024 01:56 PM
說到尾,每個人心中個價都唔同,你自己覺得離地(其實可能你都afford到,唔忿氣啫),人哋唔覺得離地咁咪照 ...

果位仁兄既論點直頭係轉移視線,都唔駛講buy唔buy
今次事件同過往炒價唔同,如果佢係其他講炒價既post咁講我唔會開聲,CD-ROM食下花生算

原本個市場係可以自由開價(26XX)
我估有D會開2600-2900呢個range
點知代理插手變成33XX,令原本舖頭自由市場訂價變成"美麗新香港"市場訂價

咁重只係關揾錢既事?買家既事?
唔通要搞到D人要避左"美麗新香港"訂價連買玩具都要"移民"?

另外,尾二果句唔係好認同,BANDAI真係唔會點理香港代理呢邊搞成點
一. 你睇港魂就知
二. 大陸死左細路單野,我朋友講,總公司(其他既日資公司)都唔認真面對,搞到佢要將妻女搬黎香港避下
你諗係死左人、日本自己人喎,甚至有時日本當地職場都係咁,你外地人既買貨權益會考慮?
alien133 發表於 10-10-2024 03:40 PM
呢个心態用嚟對付現貨炒價係無比正確,問題癥結係代理托高預訂價,你咁都默認自己可以放棄or係咁㗎啦唔夠 ...

咁其實係唔係可以買大陸版呢?
自己家園環境被破壞,然後聖人叫你不如你走去第二個國度住啦,咁你咪再唔會睇到被破壞既家園囉
eric 發表於 10-10-2024 12:59 PM
台灣啱啱要訂“ 代理貨“;計返都係HK$2700左右。香港呢D代理真係識食

租金同人工差一截之故, 我地都係幫手交呢D溢價

CPY_2001 發表於 10-10-2024 02:51 PM
笑死,擺明有問題既野,聖人會叫你由佢啦,係咁架啦,鍾意就接受,唔鍾意就過主啦.想正視問題?冇你份架啦 ...

ar......關聖人mode事?正視「問題」,「問題」係代理抬價?咁diu個目標清晰D,係代理問題,買家係有問題咩?再利申,呢隻我唔會訂或衝去買。

討論區大家一齊diu吓佢圍吓爐,我都覺得討論區就係咁用,OK嘅。本來分享吓用咩心態面對啫,大家吹水。既然想「認真」討論,咁又認真討論吓囉。

可能香港呢幾年太多不公事,攪到大家太唔開心。但有部份人就過度「醒覺」,將D概念亂咁用。作為公民,任何公共事務都會被影響,e.g. 改法例、加稅、撥款、公共機構公共交通加價等等,呢啲「擺明有問題既野」,大家作為香港人一份子,無得揀無得避,點都會受影響,好應該一齊「正視問題」。

但私人市場,生活和必需品以外嘅嘢,係「營商」。覺得商家定價,營商手法有問題,「消費者」點處理?全部消費者覺得佢有問題定係一部份?我觀察就係一部份,我都係呢部份,自己都覺得太貴有問題,所以我嘅行動係「唔買」。但唔會覺得可以要佢改價。商業社會,市場會判斷佢個定價合唔合理。例如千值練,一向定價離X晒譜,定錯價會點?無人買,死貨,割引,超重神sss同鐵人28已經係好例子。

過往呢幾年真係攪到好多人頭昏腦脹,又多咗班道德塔利班,公共私人市場撈亂晒,將小眾或個人嘅喜好偷換成公眾利益,亂咁上綱上線。私營機構問題,影響唔到公眾福利,得兩個方法改變︰1. 市場判斷,擺買係一個方法(我一直都支持),但無可能DIU買嘅人(炒狗除外)。2. 只係瑞華行有問題,寫個email去Bandai Namco,但提提你廠一定知佢定呡呢個價。 3. Bandai Namco有上市,7832.T,你做佢股東DIU 9佢,叻仔D嘅入佢哋board話事。

唔關「聖人」事,你自己扣聖人帽子去包裝自己係正常人,但我覺得你撈亂咗。資本主義就係有利有弊,歡迎來到資本主義社會。

gamadog 發表於 9-10-2024 11:40 AM
呢隻MB zeta未賣已經攪到滿城風雨,重未講隻玩具原設計的優、缺點.未有實物之下,都可以有36頁的回覆post… ...

偽中產刷存在感以減輕負資產的痛傷姐....