Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2025年4月「METAL BUILD」ZETA GUNDAM / Z高達

alien133 發表於 8-10-2024 06:16 PM
有錢都唔等於要畀人㩒住搶㗎老友,佢一款MB可以㩒多你5鱼,一款匠機就㩒多你6、7牛,縱容得佢咁做市嘅, ...

Toyknife都分析另一個point,心急人
自問唔係有錢人,但市場價係呢個就呢個
所以話有啲野係唔明就點講對方都係唔明,好幾個師兄都講得好白,而家係代理係度玩野抬價,都仲有人要講呢個係市場價,如果呢個係市場價,咁就係6萬日元,唔係4萬
gamelife 發表於 8-10-2024 06:28 PM
Toyknife都分析另一個point,心急人
自問唔係有錢人,但市場價係呢個就呢個 ...

可能一直表達得唔好,再講多次意見主旨,市場價係應該現貨決定,依家代理派單帶頭炒訂價已經破壞晒行規,同踢波裁判黑哨、荷官出千一樣咁惡劣,未落場玩家已經輸一截,你無視規則仲要個官方定價有乜意義呢

講到尾鬼叫自己係要玩bandai獨佔產品,只能廢噏呻2句
CPY_2001 發表於 8-10-2024 06:53 PM
所以話有啲野係唔明就點講對方都係唔明,好幾個師兄都講得好白,而家係代理係度玩野抬價,都仲有人要講呢個 ...

完全正確,炒唔起嘅款又唔見佢咁勇推高訂單派單喎,谷鬼氣
CPY_2001 發表於 8-10-2024 06:53 PM
所以話有啲野係唔明就點講對方都係唔明,好幾個師兄都講得好白,而家係代理係度玩野抬價,都仲有人要講呢個 ...

細心睇佢D回覆就唔需要理佢
好多層既人都講批發炒起件貨既問題

佢就轉移視先話炒價正常、再唔係就話你揾錢唔夠等等N咁多個支持炒價
之後唔得啦又轉移視線話B社MB條LINE無新意、質素低等等理由

其實我早一版回個post講MB價錢,引左佢回應,
睇左佢回覆內容,竟然無心插柳就確認左係咁
alien133 發表於 8-10-2024 07:02 PM
可能一直表達得唔好,再講多次意見主旨,市場價係應該現貨決定,依家代理派單帶頭炒訂價已經破壞晒行規, ...

唔關你事

正如10月頭呢個星期,你同班"天龍人"講道理
佢地會明咩?
Lau 發表於 8-10-2024 12:15 PM
如果人地係崇拜權威、有 $ 既,屙督史都香些既人…

我唔阻人的...

唔同人就梗係唔同想法啦, 而家咪就係講緊某D人"想法"唔啱囉
邊個定公價? 我唔知你個"公價"係咩意思, 總之病die D產品全部都有建議售價, 個價一定唔會要D舖蝕, 你唔好同我講咩舖頭賣幾錢係自由果D廢話, 唔好要我成日解釋ABC嘢
病die 最貴都係解體匠機都係萬幾蚊, 香港玩得玩具嘅都唔會無啦下話, 即係唔存在"買唔起"呢樣嘢, 問題只係會唔會買啫, 而家咪就係diu緊有D人唔理個價幾on9離地都照買攪壞個巿囉
chlycab 發表於 8-10-2024 08:23 PM
細心睇佢D回覆就唔需要理佢
好多層既人都講批發炒起件貨既問題

以前原價幫人訂同搶1蚊都冇收多
最後退坑00飛機發售前一個月原價3千6左右上fb放賣擺明益下人
都有人左諗右諗
我已經知道玩開MB呢班都冇幾多個正常
直到而家買開班人都是講來講去價錢問題
難聽D講可能前世做錯乜事,今世玩MB玩到成個傻仔咁
同一個價錢買其他玩具多麼的舒服
今時今日MB賣2千真係都比多佢啦, 仲同我講2千幾?
其實駛乜訂啫。之前 Devise Exia 未出果陣訂幾貴?現貨果陣1000出頭之嘛。龍王號更加係跌到半價。現時係等現貨先係王道。訂就肯定做水魚架啦。
gamelife 發表於 9-10-2024 01:02 AM
以前原價幫人訂同搶1蚊都冇收多
最後退坑00飛機發售前一個月原價3千6左右上fb放賣擺明益下人
都有人左諗右 ...

咁同一個價錢去邊度買到同一款產品?人哋係要正價買到心頭好,你叫佢同樣價錢買其他款作品?9唔搭8啲囉

千記或者CCS出到Z、京寶梵同SF命運嗰幾隻咩?
sbyk 發表於 9-10-2024 07:47 AM
其實駛乜訂啫。之前 Devise Exia 未出果陣訂幾貴?現貨果陣1000出頭之嘛。龍王號更加係跌到半價。現時係等 ...

講一件炒狗既真人真事改篇

炒狗︰26XX都叫炒價,宜家33XX打晒面。到時四牛我都唔賣俾你
玩家︰近年邊隻MB通販唔係插水,跌破招股價?真三一、龍王丸、HI-NU隨手都係例子。
炒狗︰吓,你用堆跌價既講,ON9。你睇吓匠機,你官價買唔買到?日網連訂都唔開啊,傻仔。
玩家︰啊,原來你用匠機果套黎炒MB…

食定花生睇人炒燶,999「人人有得玩價」,HAPPY END。
alien133 發表於 8-10-2024 07:04 PM
完全正確,炒唔起嘅款又唔見佢咁勇推高訂單派單喎,谷鬼氣

睡記係玩具界個朵一路都臭,宜家仲帶頭去炒埋一份,做出官價+一牛咁既創舉。
最神奇,全世界忽然33XX開訂。
我信呢個世界有鬼。
bunnyyau 發表於 9-10-2024 09:26 AM
睡記係玩具界個朵一路都臭,宜家仲帶頭去炒埋一份,做出官價+一牛咁既創舉。
最神奇,全世界忽然33XX開訂 ...

尋晚YT苗X有開台吹依單野,可以留意吓。
alien133 發表於 9-10-2024 09:11 AM
咁同一個價錢去邊度買到同一款產品?人哋係要正價買到心頭好,你叫佢同樣價錢買其他款作品?9唔搭8啲囉

...

我自己買玩具10幾年都奉行一個原則
廠商定價多少就多少,如果玩具鋪大範圍多少也只好認
買到手都扔盒display,件野本來就蝕

再來提到角色限定問題
如今就是呢件野呢個價,所謂網路抵制都是一個口號
實際情況打份工出個bonus或者一時衝動都有人買單

今時今日命運+突自上fb賣6千都大把人接手
買過初版而家睇返都成班接盤俠,值咩?
2隻加埋當年都係3千,10年後改下色賣6千
花錢呢就是大爺 ,買到手戈個話值就得
bunnyyau 發表於 9-10-2024 09:26 AM
最神奇,全世界忽然33XX開訂 ...

集體做市啦,講嚴重啲已經違反大部分地區嘅反壟斷精神,濫用市場支配地位,以不公平的高價銷售商品呀

開訂即抬價,咁仲要個官方定價做乜?瑞記本身同Bandai結數就係日円定價兌匯再按批發折扣計,賣出去畀零售已經包賺,抬預訂價擺明就係為咗賺更多,姑勿論為咗補貼硬食Bandai死貨,還是其他代理產品投資失敗,都係下作手段,代理貿易公司就係要承擔銷售風險噶啦,完全將風險轉介落顧客頭上,唔畀人小至奇