Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2025年4月「METAL BUILD」ZETA GUNDAM / Z高達

godmyths 發表於 12-10-2024 08:59 PM
看見這麼熱烈的討論, 其實都只是來自幾位師兄, 但部份言論真係既可笑亦可悲, 或許先簡單說明幾個世界通行的 ...

1)有人話喎, "唔比"人做呢樣做果樣? 乜嘢叫"唔比"呢? 綁住你手腳呀搵支槍指住你呀咁就可以"唔比"你做某D嘢啫, 係度齋diu完, 你仍然可以依然做乜都得架喎, 所以跟本唔存在咩"唔比"人做乜做乜
2)又有人話, 人哋只係行駛佢"自由", 喂呢吓好笑喎, 如果一件事應唔應該做, 只係基於佢有冇自由咁做, 咁佢做呢件事嘅理由睇怕都唔慌充份得去邊, eg, 你條女話要同你分手, 佢理由只係"行駛佢擇偶自由"; 某公司伙記要辭職, 理由係"行駛轉工自由"...喂, 正唔正呀HAHA
3)再講"自由", 我diu人有又冇"自由"先? 我diu人原因唔係"行駛自由"喎, diu人理由講過N次了, 想個價回落或貼近返官價, 以目前情況, 唯一可以做嘅係買家謝絕on9價, 有好多人只係因為想確保有買到而不惜高價訂(都唔好講果D人係炒家定係店扮爆訂定係點嘞, 當個個都係自用)攪到要其他玩家要食炒價
4) 人價值觀和消費能力都不同, 別強逼別人接受自己那一套 ---- 係呀, 有D人"價值觀"就係自己有錢就可以"行駛自由"幾錢買都得嘛, 而家咪就係因為有咁嘅"價值觀"嘅LD攪壞個市間接強迫其他清醒玩家接受佢要捱貴米果套囉, 你"行駛自由"OK, 但影響到其他人嘅嘢就係咪要諗清楚應唔應該做呀
DenloX 發表於 12-10-2024 11:19 PM
1)有人話喎, "唔比"人做呢樣做果樣? 乜嘢叫"唔比"呢? 綁住你手腳呀搵支槍指住你呀咁就可以"唔比"你做某D ...

師兄唔緊要的,只要你在自己的世界活得開心就可以了,我們唔會勉強你接受我們的看法。
godmyths 發表於 12-10-2024 11:25 PM
師兄唔緊要的,只要你在自己的世界活得開心就可以了,我們唔會勉強你接受我們的看法。 ...

又係無理據嘅回覆
自說自話, 駁你又唔識再駁, 活在自己的世界果個似乎係你自己喎haha
ToyKnife 發表於 12-10-2024 07:16 PM
淨係覆你,「發表言論都唔俾」係雙向嘅,可能你攪返好呢個邏輯先。另外,順便覆CPY,討論區留言,你可以做 ...

關於咩"行使自由", 請看:
https://bbs.toysdaily.com/forum. ... &fromuid=197886

簡單講, 做一件事嘅理由只係"有自由咁做", 咁做呢件事嘅理由應該都唔多充份囉

問你第4次: 我叫人唔好高追, 唔好買貴D野, 咁對你有咩影響先?
係唔係個價平咗, 反而有人買唔到?

唔識回定唔敢回呢? 駛唔駛我幫你回呀HAHA
是但啦,嘈生哂,有緣就買,afford唔起咪pass囉
mchwong2 發表於 12-10-2024 11:35 PM
是但啦,嘈生哂,有緣就買,afford唔起咪pass囉

咁你想D嘢平D定貴D?
其實嘈能完未啫,有錢鐘意咪買,無錢咪唔好買囉,你估你地日日鳩叫個價就會跌咩,代理合謀定價又好,亂開價又好,你地永一抗争只有唔買既者,重有第二樣選擇?
loikaleong 發表於 12-10-2024 11:37 PM
其實嘈能完未啫,有錢鐘意咪買,無錢咪唔好買囉,你估你地日日鳩叫個價就會跌咩,代理合謀定價又好,亂開價 ...

啱, 而家咪係叫人唔好買囉
gamelife 發表於 12-10-2024 08:53 PM
可能其實大家都誤會大家
會唔會轉換另一個說法會舒服D?

如果想買可以等一年半載回落價先買 -- 啱, 價合理咪買囉, on9價咪唔買囉, 就係咁簡單之嘛

咁到底本身識搵錢班人真的甘願做水魚? -- 之前都講過, 有人咁on9價都買, 當然, 可能佢好有錢, 亦有可能係想買就買乜都唔理, 好多人洗錢都唔係基於自己收入有幾多, 而係任由物慾控制, 即係某D人以"價值觀"唔同而合理化不健康購買行為
gamelife 發表於 12-10-2024 11:12 PM
講真你要鬥都要有本錢先鬥得掂架三五成群加埋都沒幾多斤量
你可以用一己之力買1~2隻返來再比原價低少少放售 ...

你都講左solution啦: 如果想買可以等一年半載回落價先買
有人奇貨可居, 如果係必需品就焗買啫, 唔係咪等囉, MB咁大件, 睇佢座貨座得幾耐囉

33xx真係良心價,我係睡記就開夠四牛。
買唔起,係因為我窮呀
點解我老豆唔係李+X,嗚嗚嗚T__T

成件事既邏輯通晒。

厲害,一件玩具可以衍生咁多理論,唔知以為z高達係生活必需品,到時買唔到會遞解出境
loikaleong 發表於 12-10-2024 11:37 PM
其實嘈能完未啫,有錢鐘意咪買,無錢咪唔好買囉,你估你地日日鳩叫個價就會跌咩,代理合謀定價又好,亂開價 ...

螢幕快照 2024-08-27 下午11.10.55.png

物臭係, 商家佬睇住你地班狗菜嘈幾廿版只有恥笑
ToyKnife 發表於 11-10-2024 02:51 PM
其實究竟有無師兄有「官方建議零售價 $33XX」嘅link?

Txyc / Toyxxs / Aexxxity 好似無開過

3380係先後幾間 5月/模倉/孤... 連神聖雅典娜都係開呢個價

2690就只見過Gx開了幾分鐘...
WeChat 圖片_20241014114107.jpg