Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2025年4月「METAL BUILD」ZETA GUNDAM / Z高達

nela 發表於 14-10-2024 11:41 AM
Txyc / Toyxxs / Aexxxity 好似無開過

3380係先後幾間 5月/模倉/孤... 連神聖雅典娜都係開呢個價

講咁耐其實得1間開過26XX? 仲要得幾分鐘?
Txyc / Toyxxs / Aexxxity 好似無開過

3380係先後幾間 5月/模倉/孤... 連神聖雅典娜都係開呢個價

幾間巨頭受M78星雲感召,不約而同地開價33XX,信不信由你。

Thanks C-hing資訊。

其實中學程度嘅經濟學已經解釋到點解幾大店會開接近甚至一樣價錢。不過呢度唔再講理論,費事節外生枝。睇吓嚟緊香港代理會唔會有官方HKD價。如果有,我覺得會低過3000。
ToyKnife 發表於 14-10-2024 02:22 PM
Thanks C-hing資訊。

其實中學程度嘅經濟學已經解釋到點解幾大店會開接近甚至一樣價錢。不過呢度唔再講 ...

成4月先出貨. 所謂 suggest retail 都未需要現在公佈. 我估到12-1月啦

Agree. 應該咁上下。  發表於 14-10-2024 03:41 PM

我覺得開舖既一年都要食BANDAI好多死貨, 天元/真三一/境界廢機, 我識就數到呢D, 拉打呀咸蛋超等其他IP相信店商都奶野不少, 就是表面好賣的商品, 成日都見MG NU/WING ZERO-0等成棟, 或必然減硬的ROBOT魂ANIME系列, 呢D都應該賺幅唔多

難得有隻補到血就梗係食盡佢
熱狗OO 發表於 14-10-2024 04:32 PM
我覺得開舖既一年都要食BANDAI好多死貨, 天元/真三一/境界廢機, 我識就數到呢D, 拉打呀咸蛋超等其他IP相信 ...

所以某舖早兩日係FB話同大批食飯嘆零售市道差
真係想入去留言話呢隻野咪救你地全家囉
chlycab 發表於 14-10-2024 08:29 PM
所以某舖早兩日係FB話同大批食飯嘆零售市道差
真係想入去留言話呢隻野咪救你地全家囉 ...

所謂市道差可能只係比最好果時差少少
係無錢賺就咪L開舖啦
熱狗OO 發表於 14-10-2024 04:32 PM
我覺得開舖既一年都要食BANDAI好多死貨, 天元/真三一/境界廢機, 我識就數到呢D, 拉打呀咸蛋超等其他IP相信 ...

如果ZETA都炒燶埋,分分鐘結業潮都似。

我玩開真骨,都估唔到8月隻鎧武都插。
仲要係出得唔差
DenloX 發表於 14-10-2024 09:31 PM
所謂市道差可能只係比最好果時差少少
係無錢賺就咪L開舖啦

同意,香港果班奸商話市道差其實只係賺少咗,宜家响度扮死扮可憐,最好政府出錢補貼佢地做生意,賺就佢地袋蝕就公帑找數。永遠記住,呢個世界,就算係殺頭生意都有人肯做,但蝕本生意就點都唔會有人做,如果真係做唔住,咪學吓爆X果個老細咁,擸埋D玩家訂金玩失蹤囉!駛死咩!
話時話爆X果個老細俾人拉咗未?小弟好耐無跟呢單野。
THOUTHER 發表於 14-10-2024 11:07 PM
同意,香港果班奸商話市道差其實只係賺少咗,宜家响度扮死扮可憐,最好政府出錢補貼佢地做生意,賺就佢地 ...

真係咁難做就唔會咁多玩具舖啦, 週街吉舖就剩係幾大玩具場無吉舖
除左扮死9我重好有理由相信有舖係度扮玩家, 每次我叫人唔好高追梗有班LD出嚟講埋一堆歪理
bunnyyau 發表於 14-10-2024 10:26 PM
如果ZETA都炒燶埋,分分鐘結業潮都似。

我玩開真骨,都估唔到8月隻鎧武都插。

呢隻炒檂就唔會既不過呢個時勢,D人都望佢回落多

朋友訂左隻蕉,訂成6魚
插到4魚2
佢心諗訂黎做咩...
DenloX 發表於 14-10-2024 11:49 PM
真係咁難做就唔會咁多玩具舖啦, 週街吉舖就剩係幾大玩具場無吉舖
除左扮死9我重好有理由相信有舖係度扮玩 ...

多年前有士多爆批發商操控價格既事
必需品價格比較穩定都可以咁黑暗
何況玩具呢D價格可以好浮動非必需品
正常人都知道,一理通百理明
所以好多頁之前我都話,無謂同佢地拗,無意思

第一間開訂既,
一係怪自己蠢,以為呢隻都係用返之前批發俾果個"匯率價"算式,照計就無死開訂
一係就想D客俾全訂之走佬(不過如果係咁就唔會截)
DenloX 發表於 14-10-2024 11:49 PM
除左扮死9我重好有理由相信有舖係度扮玩 ...

有無打手或者炒狗响度出沒,小弟不得而知,始終無証無據。但的確有人响度帶風向,搬出一大堆似是而非的歪理,誤導呢度的真玩家,將合謀定價包裝成正常的商業行為,須知道炒賣行為係合法,但合謀定價就係觸犯《競爭條例》。
呢單野原本唔關小弟事,因為小弟對呢隻ZETA零興趣,諗住食吓花生就算,就係唔抵得有人歪理連篇仲耍响度串9其他會員先至忍唔住响度留言啫!
THOUTHER 發表於 15-10-2024 12:45 AM
有無打手或者炒狗响度出沒,小弟不得而知,始終無証無據。但的確有人响度帶風向,搬出一大堆似是而非的歪 ...

其實店舖合謀定價又好個體戶炒家又好, 只要買家們唔好高價買或訂, 佢地呢D寄生蟲就生存唔到
bunnyyau 發表於 14-10-2024 01:10 PM
幾間巨頭受M78星雲感召,不約而同地開價33XX,信不信由你。

合謀定價.......................