Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2023年12月 聖衣神話EX 女神雅典娜 & 城戶沙織 Divine Saga Premium

如果無記錯城戶沙織呢條裙係「銀河戰爭」打擂台時所著,並非最經典的女神造型︰
好似上次隻希蒂女王,如果用包膠素體其實更合適,神話素體太瘦,撐唔起件衫,不過今次雅典娜要著甲,用番神話素體可能會好D。

EX版對翼多啲曲線,對應返星矢神聖衣EX對翼都係比較生動。本體嘅頭髮亦做得細緻左
THOUTHER 發表於 17-6-2023 02:28 PM
如果無記錯城戶沙織呢條裙係「銀河戰爭」打擂台時所著,並非最經典的女神造型︰
好似上次隻希蒂女王,如果 ...

仲包膠?隻Imagination Works 悟空包膠手號稱可以保證3年唔爆膠,結果一年唔夠就爆。1/12 咁細仲要係女性素體,包得薄就爆得快,包得厚就變肥,兩邊都唔係人
雅典娜要進步空間好小
頭髮~呢個1:9_1:10size不可能植髮,HT1;6都失手,只希望如figma咁加隱藏關節
面~買過shf到知,Bandai造女係⋯⋯劣
身~自己換包膠就得,但size/色差也是另一問題
裙~改了不是入膊款,可以遮多一個關節位
甲~相唔多比唔到意見

只希望只綠色棒唔好再甩色
sbyk 發表於 17-6-2023 09:43 PM
仲包膠?隻Imagination Works 悟空包膠手號稱可以保證3年唔爆膠,結果一年唔夠就爆。1/12 咁細仲要係女性 ...

B社做得屎唔代表包膠素體行唔通,1︰6包膠素體上面大陸已經玩咗好耐,有D仲可以幫素體「上甲」,小弟都玩咗一年,D素體乜事都無喎。而且小弟只建議好似希蒂女王或者教皇呢D唔駛「上甲」的角色用包膠素體,爆膠風險極低,因為大多數玩家只係用來「站屍」。
THOUTHER 發表於 17-6-2023 11:38 PM
B社做得屎唔代表包膠素體行唔通,1︰6包膠素體上面大陸已經玩咗好耐,有D仲可以幫素體「上甲」,小弟都玩 ...

大陸既廠做既包膠素體不能與b社大廠雙提並論:
1. 你用1/6 黎判斷 1/12 既可行性。首先1/6 素體都照爆膠 (Hot Toys 前車之鑑有目共睹) ,其次1/6 可以包厚d膠唔影響美型,1/12 就難d。有聖迷試過用1/12包膠素體裝希路達,沙織,效果除佐肥還是肥。
2. 隻Imagination works 悟空都係唔上甲丫。未開盒把玩都照爆膠。姑勿論大陸3廠是否有技術做得到,萬代肯定做唔到。以哩個為大前提 (Bandai 肯出都係抽大蛋未開先爆) 你仲會唔會希望佢地出包膠?
3. 大陸三廠出既素體,爆膠佢都懶得理你。你同佢講要售後,佢唔肯,話你自己玩壞你都無計。 bandai 要顧存聲譽就唔可以咁做。
4. 你話大部份玩家係站屍,先勿論準確性,實際上只有要1成玩家做評測或投訴話“萬代既包膠素體質量卑劣”,就會將件貨既價值極速急降。(IA 悟空既價跌至一半以下都無人買,驚買到戰損版) 。仲要考慮大量售後需求,經濟層面上十分不可觀。
我都認為bandai做咗咁多年玩具 一定有試包膠產品 應該衡量過利劣之後 放棄咗包膠產品 如shf就算做得差大多插佢上色同鬆件未至於爛件 但包膠扭2扭就爛這就好大件事
再1/12包膠真係難做過1/6 如果玩站屍品不如考慮景品,盒旦 做型可以再靚好多 不過無得除甲 你又會唔會嘈? 又多唔多人接受?
網圖,神話與EX

睇圖舊勝新, 除非雅典娜可以做到超高難度動作, 否則不考慮
終於有將高清圖對比舊聖衣和EX的差異,套甲都有唔少改動,最明顯應該係群擺位置聖衣延伸左,唯有乖乖比錢。
有啲似睡神都死神既下擺

用左紫龍個頭髮!!

如果跪響地可能更好!!

有合手掌做換件 都預雙手唔郁 咁不如做全手臂換件(或下臂) 依家個關節位好扣分(肉酸)